William Li. Voiko syövän näännyttää syömällä? *

Angiogeneesi

William-LiWilliam Li esittelee uuden näkökulman syövänhoitoon: hyödyntämällä angiogeneesiä voimme kohdistaa vaikutukset syöpäkasvaimia ruokkiviin verisuoniin. Kriittinen ensimmäinen (ja paras) askel: Syömällä syöpää vastaan taistelevia ruoka-aineita, voimme voittaa syövän sen omassa pelissään. Katso video: Can we eat to starve cancer?. Esitelmää on videoitu 2010, ja sitä on katsottu yli 3 miljoonaa kertaa. Esitelmä on tekstitetty ja sen on kääntänyt suomeksi TED Translator Ulla Vainio Physicist, Helmholtz-Zentrum Geesthacht Hamburg, Germany.

Ulla VainioOhessa lisäksi Ulla Vainion käännös suomeksi. Se löytyy eri kieliversioina, katso TED Wikipedia josta oheinen lainaus: ”(Technology, Entertainment, Design, suom. Teknologia, viihde, muotoilu) TED on yksityinen voittoa tavoittelematon konferenssi, joka järjestettiin ensimmäisen kerran 1984. Sen vuotuisiin konferensseihin voivat osallistua vain kutsun saaneet. TEDin slogan on ”Levittämisen arvoisia ideoita” (engl. Ideas worth spreading). Parhaat videoidut konferenssipuheet ovat kaikkien saatavilla TEDin internetsivustolla, osa myös suomenkielisellä tekstityksellä – kts. kohta käännösprojekti.”

Videoon

0:13
Hyvää iltapäivää. Ympärillämme on tapahtumassa lääketieteen vallankumous, joka tulee auttamaan meitä voittamaan joitakin pelätyimmistä sairauksista, mukaan lukien syövän. Sen nimi on angiogeneesi. Se perustuu prosessiin, jota kehomme käyttää kasvattaakseen verisuonia.
0:32
Miksi meitä pitäisi kiinnostaa verisuonet? Ihmiskeho on täynnä niitä: vajaat 100 000 kilometriä tyypillisessä aikuisessa. Matka yltäisi maapallon ympäri kahdesti. Pienimmät verisuonet ovat hiussuonia; meillä on niitä 19 miljardia kehossamme. Ne ovat elämän lähteitä. Tulen näyttämään, että ne voivat myös olla kuoleman lähteitä. Huikea seikka verisuonista on, että niillä on kyky sopeutua mihin tahansa kasvuympäristöön. Maksassa ne muodostavat kanavia veren puhdistamiseen; keuhkoissa ne muodostavat ilmapusseja kaasujenvaihtoon; lihaksissa ne menevät korkkiruuville, jotta lihakset voivat supistua verenkierron katkeamatta; ja hermoissa ne muodostavat voimajohtoja, pitäen hermot hengissä. Saamme suurimman osan näistä verisuonista jo kohdussa. Aikuisilla verisuonet eivät normaalisti kasva. Paitsi muutamissa erikoistapauksissa: Naisilla verisuonet kasvavat joka kuukausi rakentaakseen kohdun sisäpinnan; raskauden aikana ne muodostavat istukan, joka yhdistää äidin ja sikiön. Loukkaantumisen jälkeen verisuonten täytyy kasvaa ruven alle parantaakseen haavan. Ja tältä se näyttää, kun sadat verisuonet kasvavat kohti haavan keskustaa.
1:55
Elimistöllä on kyky säädellä kulloinkin olemassa olevien verisuonten määrää. Se onnistuu taidokkaan tarkistus- ja tasapainojärjestelmän, angiogeneesin stimulaattorien ja estäjien avulla. Kun tarvitsemme pyrähdyksen verisuonten kasvua, elimistö pystyy siihen vapauttamalla stimulaattoreita, angiogeneesitekijöitä, eli proteiineja, jotka toimivat luonnollisena lannoitteena ja stimuloivat uusien verisuonten kasvua. Kun ylimääräisiä verisuonia ei enää tarvita, elimistö karsii ne käyttäen luonnollisesti esiintyviä angiogeneesin estäjiä. Joskus keho aloittaa perustason alapuolelta ja sen täytyy kasvattaa uusia verisuonia — esimerkiksi tapaturman jälkeen — ja keho pystyy myös siihen, mutta vain normaalille tasolle asti.
2:42
Tiedämme nyt, että useiden sairauksien kohdalla kehon toiminta on häiriintynyt eikä keho pysty karsimaan ylimääräisiä verisuonia pois tai kasvattamaan uusia oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Tällaisissa tilanteissa angiogeneesi on poissa tasapainosta. Lopputulos on lukematon määrä sairauksia. Riittämätön angiogeneesi — liian vähän verisuonia — johtaa paranemattomiin haavoihin, sydänkohtauksiin, puutteelliseen verenkiertoon jaloissa, aivoverenkiertohäiriöön, hermovaurioon. Yltiöpäinen angiogeneesi — liikaa verisuonia — edesauttaa sairauksia, kuten syöpää, sokeutta, niveltulehduksia, ylipainoa, Alzheimerin tautia. Yhteensä yli 70 merkittävää sairautta, jotka vaikuttavat yli miljardiin ihmiseen maailmanlaajuisesti ja jotka näyttävät toisistaan erilaisilta, mutta itse asiassa kaikki jakavat epänormaalin angiogeneesin yhteisenä tekijänään. Tämän ymmärtäminen sallii meidän määritellä uudelleen tavan, jolla lähestymme näitä sairauksia: hallitsemalla angiogeneesiä.
3:47
Aion keskittyä syöpään, koska angiogeneesi on syövän tunnusmerkki, jokaisen syöpätyypin. Aloitetaanpa. Tämä on kasvain: tumma, harmaa, pahaenteinen massa aivoissa. Mikroskoopin alla voimme nähdä satoja ruskeita värjättyjä hiusverisuonia, jotka ruokkivat syöpäsoluja, toimittaen happea ja ravinteita. Mutta syövät eivät synny tällaisina. Syövillä ei aluksi ole verisuonia. Ne alkavat mikroskooppisen pieninä pesinä soluja, jotka voivat kasvaa vain puolikkaan kuutiomillimetrin kokoisiksi; se on kuivamustekynän kärjen kokoinen. Ne eivät voi kasvaa suuremmiksi ilman verta, joka toisi happea ja ravinteita.
4:30
Kehoissamme todennäköisesti muodostuu mikroskooppisen pieniä syöpiä koko ajan. Ruumiinavaukset auto-onnettomuuksien uhreilla ovat osoittaneet, että jopa 40 prosentilla naisista 40 ja 50 ikävuoden välillä on mikroskooppisia syöpiä rinnoissaan, noin 50 prosentilla 50-60-vuotiaista miehistä on mikroskooppisia eturauhassyöpiä, ja käytännössä kaikilla meistä, 70 ikävuoteen mennessä, kasvaa mikroskooppisia syöpiä kilpirauhasessa. Ilman verenkiertoa suurimmasta osasta näistä syövistä ei koskaan tule vaarallisia. Tohtori Judah Folkman, joka oli mentorini ja joka oli angiogeneesin alan pioneeri, kutsui tätä ”syöväksi ilman sairautta”.
5:15
Kehon kyky tasapainotella angiogeneesiä, kun se toimii kunnolla, estää verisuonia syöttämästä syöpäkasvaimia. Tämä on yksi tärkeimmistä puolustusmekanismeistamme syöpää vastaan. Kun angiogeneesi estetään, verisuonet eivät kasva syöpäsoluille, kasvaimet eivät voi kasvaa. Kun angiogeneesi tapahtuu, syövät kasvavat eksponentiaalisesti. Ja näin itse asiassa syöpä muuttuu harmittomasta kuolettavaksi. Syöpäsolut mutatoituvat ja saavat kyvyn vapauttaa paljon angiogeneesitekijöitä, jotka saavat verisuonet kasvamaan syöpään. Kun verisuonet valloittavat syövän, se voi laajeta ja tunkeutua paikallisiin kudoksiin. Verisuonet, jotka ruokkivat kasvainta, mahdollistavat syöpäsolujen pääsyn etäpesäkkeiksi muualle kehoon. Valitettavasti tämä myöhäinen syöpävaihe on se, jolloin syöpä todennäköisimmin diagnosoidaan, kun angiogeneesi on jo käynnissä ja syöpäsolut kasvavat hallitsemattomasti.
6:21
Jos angiogeneesi on käännekohta harmittoman ja haitallisen syövän välillä, yksi iso osa angiogeneesi-vallankumousta on uusi lähestymistapa syövän hoitoon katkaisemalla vererensaanti. Kutsumme tätä antiangiogeneettiseksi terapiaksi. Se on täysin erilainen kuin kemoterapia, koska se kohdistuu vain verisuoniin, jotka ylläpitävät syöpäsoluja. Voimme tehdä tämän, koska kasvainten verisuonet eivät ole normaaleita, terveitä suonia, joita näemme muualla kehossa: Ne ovat epänormaaleja; ne ovat rakentuneet erittäin huonosti; ja ovat siksi erittäin haavoittuvaisia niihin kohdistuville hoidoille. Kun annamme syöpäpotilaille antiangiogeneettistä terapiaa — tässä tapauksessa kokeellista lääkettä glioomaan, yhteen aivokasvaintyypeistä — voitte nähdä kuinka dramaattisia muutoksia tapahtuu, kun kasvainta näännytetään. Tässä on rintasyöpää sairastava nainen, jota lääkitään antiangiogeneettisellä Avastin-lääkkeellä, joka on FDA:n hyväksymä. Voitte nähdä kuinka verenkierron hehku katoaa hoidon jälkeen.
7:28
Olen juuri näyttänyt kaksi täysin erilaista syöpätyyppiä, jotka molemmat reagoivat antiangiogeneettiseen terapiaan. Muutama vuosi sitten kysyin itseltäni: ”Voimmeko viedä tämän askelta pidemmälle ja hoitaa muita syöpiä, jopa muilla lajeilla?” Tässä on 9-vuotias bokseri Milo, jolla oli erittäin agressiivinen ja pahanlaatuinen neurofibrooma olkapäässään. Se valtasi hänen keuhkonsa. Hänellä oli kolme kuukautta elinaikaa. Loimme antiangiogeneettisistä lääkkeistä cocktailin, jota voitiin sekoittaa hänen ruokaansa ja antiangiogeneettistä voidetta, jota voitiin levittää kasvaimen pinnalle. Muutaman viikon hoidon jälkeen pystyimme hidastamaan syövän kasvua, ja pystyimme jatkamaan Milon elinikää kuusinkertaiseksi eläinlääkärin alkuperäisestä arviosta, erittäin hyvällä elämänlaadulla.
8:20
Jälkeenpäin hoidimme yli 600 koiraa. Meillä on noin 60 prosentin hoitovaste ja parempi selviytymiskyky näille lemmikkeille, jotka oltiin lopettamassa. Näytän teille muutaman vielä mielenkiintoisemman esimerkin. Tämä on 20-vuotias delfiini Floridassa, ja hänellä oli tälläisiä leesioita suussaan, jotka, kolmen vuoden kuluessa, levisivät suomuisiksi syöpäsoluiksi. Loimme antiangiogeneettisen voiteen. Levitimme sitä syövän päälle kolme kertaa viikossa. Seuraavien seitsemän kuukauden aikana, syövät katosivat täysin, ja koepalat todettiin normaaleiksi.
8:58
Tässä on syöpä, joka kasvaa Guinness-nimisen quarterhevosen huulessa. Se on erittäin tappava syöpä, angiosarkooma. Se oli jo levinnyt imusolmukkeisiin, joten käytimme antiangiogeneettistä voidetta huuleen ja juotavaa cocktailia pystyäksemme hoitamaan niin sisältä kuin ulkoakin. Seuraavien kuuden kuukauden aikana hän parani täysin. Tässä hän on kuusi vuotta myöhemmin, Guinness, erittäin onnellisen omistajansa kanssa.
9:26
(Aplodeja)
9:29
Selvästi antiangiogeneettistä terapiaa voitaisiin käyttää laajemminkin erilaisiin syöpiin. Ensimmäiset pioneerihoidot ihmisille, koirien lisäksi, ovat tulossa saataville. Listassa on 12 erilaista lääkettä, 11 erilaista syöpätyyppiä. Mutta oikea kysymys on: kuinka hyvin nämä toimivat käytännössä? Tässä on dataa potilaiden selviämisestä kahdeksasta erilaisesta syöpätyypistä. Palkit kuvaavat selviämisaikaa otettuna aikakaudelta, jolloin tarjolla oli vain kemoterapiaa, leikkaus-, tai sädehoitoja. Mutta alkaen vuodesta 2004, kun antiangiogenettiset terapiat tulivat saataville, on tapahtunut 70-100 prosentin parannus selviämisessä jos on sairastanut munuaissyöpää, myeloomaa, paksusuolen syöpää, ja gastrointestinaalista stroomakasvainta. Melko vaikuttavaa. Mutta muille kasvaimille ja syöpätyypeille parannukset ovat olleet vaatimattomia.
10:26
Aloin kysyä itseltäni: ”Miksi emme ole kyenneet parempaan?” Vastaus on ilmeinen: hoidamme syöpää liian myöhään, kun se on jo saanut jalansijan ja usein levinnyt etäpesäkkeiksi. Lääkärinä tiedän, että kun tauti on edennyt pitkälle sen hoitaminen voi olla vaikeaa tai mahdotonta. Palasin angiogeneesin biologian pariin ja ajattelin: voisiko vastaus syöpään olla angiogeneesin estäminen, voittamalla syövät niiden omassa pelissään jolloin niistä ei koskaan voisi tulla vaarallisia? Se auttaisi terveitä ihmisiä ja niitä, jotka ovat jo voittaneet syövän kerran tai kahdesti ja haluavat keinon pitää se poissa. Löytääkseni keinon estää syövän angiogeneesin, palasin takaisin syövän syihin. Ja kiinnostuin todella kun näin, että ruokavalio on syynä noin 30-35 prosenttiin ympäristön aiheuttamista syövistä.
11:29
Ilmeinen lähestymistapa olisi miettiä mitä voisimme ottaa pois ruokavaliosta. Mutta otin täysin päinvastaisen lähestymistavan. Voisimmeko lisätä ruokavalioon jotain luonnostaan antiangiogeneettistä, kehon puolustusjärjestelmää vahvistavaa, joka tuhoaisi syöpiä ruokkivat verisuonet? Voimmeko näännyttää syövän syömällä? (Naurua) Vastaus on kyllä, ja aion näyttää kuinka. Etsintämme on vienyt meidät markkinoille, maatiloille ja yrttikaapille, koska olemme huomanneet että luontoäiti on punonut suuren määrän ruokia, juomia ja yrttejä, joissa esiintyy luonnostaan angiogeneesin estäjiä.
12:13
Tässä on kehittämämme testiympäristö. Keskellä on kehä, josta sadat verisuonet kasvavat joka suuntaan. Ja voimme käyttää tätä ympäristöä kokeillaksemme ruokavalion vaikutusta pitoisuuksina, joita on mahdollista hankkia syömällä. Näytän mitä tapahtuu, kun laitamme siihen uutetta punaviinirypäleistä. Aktiivinen ainesosa on resveratroli, jota löytyy myös punaviinistä. Se estää epänormaalia angiogeneesiä 60 prosentilla. Näin kävi kun lisäsimme uutetta mansikoista; se esti tehokkaasti angiogeneesiä. Uutetta soijapavuista. Tässä on kasvava listamme antiangiogeneettisiä ruokia ja juomia, joiden tutkimisesta olemme kiinnostuneita. Jokaiselle ruokatyypille, on uskoaksemme olemassa eri vahvuuksia eri kantojen ja muunnosten välillä. Haluamme mitata tätä, koska kun syöt mansikkaa tai juot teetä, miksi et valitsisi sitä, joka on tehokkain syövän ehkäisyssä?
13:12
Tässä ovat neljä erilaista tutkimaamme teetä. Ne ovat kaikki yleisiä: kiinalaista jasmiinia, japanilaista senchaa, Earl Greytä ja valmistamaamme sekoitusta. Teelaaduilla on selvästi eroa heikommasta vahvempaan vaikutukseen. Mutta erityisen kiintoisaa on, että yhdistäessämme kaksi vähemmän tehokasta teetä, tämä yhteinen sekoitus on tehokkaampi kuin kumpikaan yksin. Tämä tarkoittaa, että on olemassa synergiaa ruoka-aineiden välillä.
13:45
Tässä on lisää dataa kokeistamme. Laboratoriossa voimme simuloida kasvainten angiogeneesiä, mikä näkyy kaaviossa mustana palkkina. Voimme testata syöpälääkkeiden tehokkuuden. Mitä lyhyempi palkki sitä vähemmän angiogeneesiä, mikä on hyvä asia. Tässä on joitakin yleisiä lääkkeitä, jotka on yhdistetty matalampaan syöpäriskiin ihmisillä. Statiinit, tulehduskipulääkkeet ja muutamat muut estävät myös angiogeneesiä. Tässä on ruokavalion vaikutuksia rinta rinnan syöpälääkkeiden kanssa. Näette kuinka ne pärjäävät ja joissakin tapauksissa ovat jopa tehokkaampia kuin varsinaiset lääkkeet. Soija, persilja, valkosipuli, rypäleet, marjat; kotona voisin kokata maittavan aterian käyttäen näitä aineksia. Kuvitelkaa, jos voisimme luoda maailman ensimmäisen pisteytysjärjestelmän, jossa voisimme pisteyttää ruokia niiden antiangiogeneettisten syöpää estävien ominaisuuksien mukaan. Ja sitä me teemme juuri nyt.
14:45
Olen näyttänyt teille tutkimusdataa, joten kysymys kuuluu: mitä todisteita on sille, että ihmisillä tiettyjen ruokien syöminen voi alentaa angiogeneesiä syövässä? Paras tietämäni esimerkki on tutkimus 79 000 miehelle, joita seurattiin yli 20 vuoden ajan. Kypsennettyjä tomaatteja kaksi tai kolme kertaa viikossa syövillä miehillä oli jopa 50 prosenttia pienempi riski sairastua eturauhassyöpään. Tiedämme, että tomaatit ovat hyvä lykopeenin lähde, ja lykopeeni on antiangiogeneettistä. Vielä kiinnostavampaa on, että miehistä, joille kehittyi eturauhassyöpä, niillä, jotka söivät enemmän tomaattikastiketta oli vähemmän verisuonia ruokkimassa syöpää. Tämä ihmistutkimus on malliesimerkki miten antiangiogeneettiset yhdisteet, joita esiintyy ruoassa ja joita syödään, voivat vaikuttaa syöpään. Nyt tutkimme terveellisen ruokavalion roolia Dean Ornishin kanssa Kalifornian ja Tuftsin yliopistoissa; kuinka terveellinen ruokavalio vaikuttaa angiogeneesin mittareihin verenkierrossa.
15:51
Tällä kaikella on kauaskantoisia seurauksia jopa syöpätutkimuksen ulkopuolelle. Jos olemme oikeassa, se voi vaikuttaa koulutukseen, ruokapalveluihin, yleiseen terveydenhuoltoon, ja jopa vakuutusalaan. Jotkin vakuutusyhtiöt ovat alkaneet ajatella tämän suuntaisesti. Katsokaa tätä mainosta Minnesotan Blue Cross Blue Shield -järjestöltä. Monille ihmisille ympäri maailman syövän ennaltaehkäisy ruokavaliolla voi olla ainoa käytännöllinen ratkaisu, koska kaikilla ei ole varaa kalliisiin syöpähoitoihin, mutta jokainen voi hyötyä terveellisestä ruokavaliosta, joka perustuu paikallisiin, kestävän kehityksen mukaisiin antiangiogeneettisiin satoihin.
16:29
Lopuksi, olen puhunut teille ruoasta, ja olen puhunut teille syövästä, joten jäljellä on enää yksi sairaus, josta minun täytyy puhua, ja se on liikalihavuus. Osoittautuu, että rasvakudos on erittäin riippuvainen angiogeneesistä. Kuten kasvain, rasvakudos kasvaa, kun verisuonet kasvavat. Kysymys kuuluu: voimmeko kutistaa rasvakudosta katkaisemalla sen verensaannin? Ylempi käyrä näyttää painon geneettisesti lihavalta hiireltä, joka syö lakkaamatta kunnes se lihoo, kuten tämä pörröinen tennispallo. Alempi käyrä on normaalin hiiren paino.
17:08
Jos liikalihavalle hiirelle annetaan angiogeneesin estäjää, se menettää painoa. Kun hoito lopetetaan, paino palaa. Kun hoito aloitetaan taas, paino putoaa. Kun hoito lopetetaan, paino tulee takaisin. Painoa voi säädellä ylös ja alas yksinkertaisesti estämällä angiogeneesiä. Valitsemaamme tapaa syövänhoidossa voidaan kenties käyttää myös liikalihavuuden kanssa. Mielenkiintoista kyllä emme voi saada näitä liikalihavia hiiriä menettämään enemmän painoa kuin mitä normaalin hiiren painon kuuluu olla. Emme siis voi luoda supermallihiiriä. (Naurua) Ja tämä puhuu angiogeneesin roolista terveellisten rajojen asettajana.
17:47
Albert Szent-Gyorgi sanoi kerran, että ”Uuden löytäminen koostuu sen näkemisestä, minkä kaikki muutkin ovat nähneet, ja ajattelemalla, mitä kukaan ei ole ajatellut.” Toivon, että olen vakuuttanut teidät, että sairauksissa kuten syöpä, liikalihavuus ja muut voi olla tehokasta hyökätä yhteistä nimittäjää, angiogeneesiä kohtaan. Uskon, että maailma tarvitsee sitä nyt. Kiitos.
18:07
(Aplodeja)
18:18
June Cohen: Minulla on nopea kysymys. Nämä lääkkeet eivät ole… osa valtavirran syöpähoitoja juuri nyt. Kenelle tahansa, jolla on syöpä, mitä suosittelisitte? Suositteletteko hakemaan näitä hoitoja nyt useimmille syöpäpotilaille?
18:31
William Li: On antiangiogeneettisiä hoitoja, jotka ovat FDA:n hyväksymiä, ja jos olet syöpäpotilas tai työskentelet tai edustat jotakuta, kannattaa kysellä hoitojen perään. On myös olemassa monia kliinisiä kokeita. Angiogeneesisäätiö seuraa lähes 300 yritystä, ja tulossa on noin sata tai enemmän uutta lääkettä. Harkitkaa hyväksyttyjä lääkkeitä, etsikää kliinisiä kokeita, mutta sen lisäksi, mitä lääkäri voi meille tehdä, meidän täytyy alkaa kysyä, mitä voimme tehdä itse. Voimme valtuuttaa itsemme tekemään ne asiat, joita lääkärit eivät voi tehdä puolestamme, ja tällaisia ovat tiedon käyttäminen ja toimeen ryhtyminen. Jos luontoäiti on antanut meille joitakin vihjeitä, uskomme, että arvostamme syömisiämme enemmän tulevaisuudessa. Syömme todellisuudessa kemoterapiamme kolme kertaa päivässä.
19:17
JC: Aivan. Ja jatkaakseni, ihmisille, joilla on syövän riskitekijöitä, suosittelisitko mitään hoitoja ennaltaehkäisevästi vai vain sopivaa ruokavaliota, jossa on paljon tomaattikastiketta?
19:29
WL: On olemassa runsas epidemiologinen aineisto. Uskon että informaatioaikakaudella ei kestä kauan löytää uskottava lähde, kuten PubMed tai Yhdysvaltain kansallinen lääketieteen kirjasto, löytääkseen epidemiologisia tutkimuksia syöpäriskin vähentämiseen perustuen ruokavalioon ja tavallisiin lääkityksiin. Sitä voi tutkia kuka tahansa.
19:47
JC: Kiitos oikein paljon. (Aplodeja)

2 kommenttia artikkeliin ”William Li. Voiko syövän näännyttää syömällä? *

  1. Siis levinnyttä rintasyöpää sairastavana syön paljon sipulia, valkosipulia ja inkivääriä.

    Onko toivoa elämän jatkumisesta?

  2. Levinnyttä rintasyöpää sairastavana olen syönyt paljon valkosipulia, inkivääriä ja eri sipuleita. Toivon niistä apua pitkittämään eliaikaani.
    Mitä muuta voisin tehdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *