Terveystarinoita Kiinasta ja vähän muualtakin

Uusi kotimaani

Kiinasta on tulossa vaimoni ansiosta uusi kotimaani. Asumme Yantaissa, jossa ikäiseni kiinalaiset osaavat harvoin englantia, joskus harvoin venäjää tai saksaa. Joskus menee kuukausia ennen kuin tapaa jonkun joka puhuu sujuvasti vieraita kieliä. Kiinan kielen taito täällä on siis aivan välttämätön asia. Muiden kielien osaaminen on hyödyksi ja siitä syystä osa sivuista on käännetty eri kielille, se auttaa minua kieliopinnoissa.

Toinen päämääräni on etsiä Kiinasta keino parantua eturauhassyövästä -tai syövästä yleensä, ja kertoa siitä. Ehkä näin voisin auttaa kohtalotovereitani. Hormonaaliset syövät ja Alzheimer ovat harvinaisia Kiinassa. Nyt ne ovat yleistymässä noin 10 % vuosivauhdilla lihan, valkoisen vehnän ja maitotuotteiden kulutuksen kasvun johdosta. Etenkin nuoret miehet ovat huolestuttavan pulskia.

Sininen alue, Blue Zone Chengmai on YK:n Population Aging and Longevity organisaation tunnustama lääni Hainanin saarella Kiinassa. Olen seurannut siellä melkein 3 kuukautta ihmisten elämää, tutustunut heidän ruokailutapoihinsa ja yrittänyt ymmärtää heidän elämäänsä, vaikka joskus tuntuu että länsimaiselta se on mahdotonta.

Ohessa kokoamani tilasto World Health Rankings sivuilta johon olen tummentanut Kiinan ja Suomen luvut. Suomi on Alzheimerin taudissa maailman johtava maa, Kiinaan verratuna taudin määrä on yli 11 kertainen! Eturauhassyöpää Suomessa Kiinaan verrattuna on yli viisinkertainen määrä ja rintasyöpää lähes kolminkertainen määrä. Vastaavat kuolleisuusluvut Shengmain alueella ovat  muutakin Kiinaa alhaisemmat.