Syöpäruokavalioni

Prostatakrebs-KompassOma syöpäruokavalioni perustuu pitkälti Béliveau ja Denis Gingras’in kirjaan Ruokavalio ja syöpä sekä Dr. Jacobin ohjeisiin (Prostatakrebs Kompass), Katso tri. Jacobin ravintopyramidi sekä tietysti nettiin, kuten esimerkiksi Cancer Research Fund suosituksiin. Löysin myös hyvän ruoka-aine taulukon, yllättävää kyllä Slanker Grass-Fed Meat luomulihan tuottajalta.

Tärkeä asia Tri. Jacobin mukaan on painon pudotus normaaliin lukuihin. Ruokavalion avulla sain pudotettua painoni 83 kilosta 73 kiloon. Monipuolista liikuntaa pitäisi harrastaa noin 1/2 tuntia päivässä, suuremmasta määrästä ei ole hyötyä. Tähän tulokseen vihdoin on tultu myös Suomessa 16.2.2016 julkistetun käypä hoito suositusten mukaan.

😛 Vihannekset, yrtit, hedelmät ja marjat, -kasvisruoka. 

 • Pyrin noudattamaan 100 % täyspainoista kasvisperäistä ruokavaliota. Täysipainoinen merkitsee sitä, että se sisältää hyvin vähän helposti liukenevia hiilihydraatteja, proteiini saadan kasviksista ja rasvat etupäässä siemenistä ja pähkinoistä. Tämä on todella vaikeaa Suomessa, etenkin Mikkelissä, jossa ei edes ole luomukauppaa eikä kasvisravintolaa. Periaatteena on se, että ruoka-aineen insuliini-indeksi on mahdollisimman alhainen. Rasvojen määrä ei saisi ylittää 1 g/painokilo ja omega 3-6 tasapainon tulisi olla oikea, noin 1:2.
 • Pohjana ovat juurekset, ennen kaikkea sipuli ja valkosipuli, perunan sijasta bataatti (peruna nostaa insuliini-indeksin pilviin eikä sisällälainkaan beettakaroteenia kuten bataatti) sekä mustajuuri. Suomessa ei valitettavasti saa syöpää ehkäisevää kohtuuhintaista ja laadukasta mustajuurta kuten lämpimissä maissa. Mustajuuri olisi syöpäpotilaan (Kaalit kuten lehtikaali, kukkakaali, keräkaali.parsakaali ja sen idut (joissa on 600 kertainen sulforaanipitoisuus parsaan verrattuna.).  Valkuaisaine lähteenä palkokasvit kuten pavut unohtamatta soijapapuja, tofu ja muut kavisperäiset kuten pähkinät, siemenet, etenkin chia siemenet, quinoa, amarantti, tempeh, viljoista kaura.
 • Salaattia nykyään en syö juuri lainkaan. Kunnollinen salaatti tulisi kasvattaa auringon alla kuten muutkin kasvikset kuten kurkku ja tomaatti. Kaupan kumitomaatit ja kotimaiset kurkut on kasvatettu keinovalossa ja ravintoliukoksessa. Lisäksi niiden jalostuksen päämääränä on ollut kuljetuksen kestävyys ja kaunis ulkonäkö, ei suinkaan terveellisyys.
 • Muita tärkeitä marjat ja hedelmät joskin Suomessa saa auringossa kypsyneitä hedelmiä ainastaan syksyllä. Niidenkin pitäisi olla luomulaatua jotta omenankin pysytyisi syömään kuorineen jos haluaa välttyä torjunta-aine jäämiltä ja pintakäsittelyaineilta. Jos marjoja syö tarpeeksi, hedelmiäkään ei enää kaipaa. Granaattiomena oli 10 vuotta sitten lähes ainoa tunnettu syöpään vaikuttava hedelmä pdf saksaksi. Ks. sivu hedelmät.  Granaattiomenan polyfenolien imeytyminen paranee fermentoimalla. Fermentoitua mehua saa esimerkiksi Gesundheits Manufaktur verkkokaupasta. Tutkimusten mukaan yhdistelmä granaattiomena, kurkuma ja vihreä tee jarruttaa PSA:n etenemisen noin puoleen. Myös papaijan ja sen siementen sanotaan torjuvan syöpää. Jos saan papaijaa, jota Suomessa saa todella harvoin, kuivaan sen siemenet ja jauhan leivän joukkoon. Hedelmistä tärkeimpiin kuuluu sitruuna, greippi (ei yhtä aikaa lääkkeiden kanssa) ja pomelo. Marjoista syöpäpotilaan kannalta tärkeimpiin kuuluu mansikka, vadelma, mustaherukka, mustikka, karpalo (sokeriton) ja tyrni.
 • Maustekasvit ja luonnon yrtit, unohtamatta inkivääriä ja sinappia (sinapinsiemeneiä voi idättää sekä käyttää leivontaan (kokonaisena, jauhettuna se tekee leivästä liian väkevää). Käytän suuria määriä maustekasveja tehdessäni leipääni, lisään siihen myös nokkosta jota kannattaa kerätä syksyllä kun sen latvat notkuvat siementen painosta. Nokkosen siemenet ovat hyvä raudan lähde ja sen sanotaan vaikuttavan potenssiin. Inkivääri-valkosipuli-pellavansiemenöljy sekoitus on nykyään erottamaton osa aamupalaani. Lisään sitä runsaan kerroksen tekemäni leivän päälle. Voikukka ja etenkin sen juuri kuuluisi sisältyä syöpäpotilaan ruokavalioon.
 • tomaattimurskaKäytän talvella tomaattia tomaattimurskeen ja tomaattipyreen muodossa. 100 g tomaattipyreetä sisältää lykopiinia noin 60 mg kun taas tuore tomaatti vain noin 5 mg/100 g. Lykopeeni muuttuu elimistölle käyttökelpoiseen muotoon vasta kuumentamisen jälkeen (esimerkiksi vihanneskeitossa tai oliviöljyssä paistamisen jälkeen).
 • Kurkuma, curry. Kurkumaa päivittäin 1 rkl. Elimistö ei pysty käyttämään kurkumaa sellaisenaan. josta syystä n. 30 % kurkuman painosta tulisi olla mustapippuria joka nostaa sen tehon 2000 kertaiseksi. Laitan kurkumaa mustapippurin kanssa keittoihin ja muhennoksiin. Ja sitten taas inkivääriä sekaan kaikissa muodoissa, tuoreena, mehuna, kuumennettuna ja jauheena. Ikiväärin sanotaan kuuluvan maailman terveellsimpiin kasveihin ja tehoavan vilustumiseen, lihassärkyihin, nivelrikkoon, voimistavan immuunijärjestelmää, tappavan syöpäsoluja, tasapainoittavan ruoansulatusta ja torjuvan alzheimeria. Päivittäinen minimimäärä olisi 1 teelusikallinen inkivääripulveria tai 5-10 g tuoretta inkivääriä. Itse käytän 5 – 10 kertaista määrää.
 • Maitohappopitoisia elintarvikkeita kuten hapankaali, maitohappokäytetyt kurkut (ei maitotuotteita kuten jugurttia syöpäpotilaille).
 • SenchaSmoothiet joissa voi käyttää viherjauheita ja vihreitä vihanneksia kuten kurkkua, kaaleja, ituja jne. Jos ei tee smoothieita, eikä purista vihermehuja, kannattaa käyttää päivittäin spiruliinaa, corellaa ja vehnänorasjauhoa veteen sekoitettuna. Günter Albert Ulmer selostaa kirjassaan Gesundheitswunder kuinka chlorophyl suojaa virusinfektioilta eristämällä sen soluista.
 • Vihreää teetä 0,5 – 1 litraa päivä mittaan. Vihreässä teessä tärkeää on sen EGCG pitoisuus (etenkin sencha laadut) mutta myös lukemattomat muut tulehdusta estävät aineet. Sitruunan mehu teen kanssa neutraloi teen parkkihapot jotka häiritsevät hyödyllisten aineiden imeytymistä.
 • Hyvä heräte uuteen ruokavalioon on ravintola Silvoplee Helsingissä.

😀 Leipä.  

Aamupala---1Kaupasta ei löydy leipää joka ei nostaisi insuliini-indeksiä. Jos haluaa syödä leipää, on parasta tehdä sitä itse (tai periaatteessa sen korviketta). Netistä löytyy paljon ohjeita nk. raakaleivälle. Itse teen parin kuukauden annoksen leipää jossa on kauraleseitä, juuri rouhittua hampun- ja pellavan siemeniä, kokonaisia sinapin siemeniä, kukkuroittain yrttejä kuten kuivattua basilikaa, tilliä, persiljaa, oreganoa, mustapippuria, maustepippuria, paprika- ja chilijauhoa ja itse kuivattua nokkosta, minttua, voikukkaa, peltokortetta, jne. Lisäksi laitan leipätaikinaan liotettuja kurpitsan- ja auringonkukan siemeniä sekä mantelirouhetta. Paistan leivän nykyään vuoassa 120 asteen lämmössä välttääkseni omegaöljyjen muuttumisen epäterveellisiksi. Enemmän sivulla Onnin terveysleipä

🙁 Eläinperäiset ravintoaineet.  

makrilliJos tapojen, ennakkoluulojen tai painostuksen takia pysty luopumaan eläinvalkuaisesta, lihaa tulisi käyttää korkeintaan 1 annos viikossa, sekin luomua tai riistaa. Nykyinen tuotantoeläin liha on ettisesti, ympäristön ja terveyden kannalta pois sujettava ravintoaine.
Maitotuotteita tulee voimakkaasti välttää sen sisältämän kalsiumin ja IGF-1, insuliininkaltaisten kasvutekijöiden takia. Jos käyttää maitotuotteita, mieluummin ja pieniä määriä vuohenmaitotuotteita.
Munien tai sitä sisältävien tuotteiden käytön oleellinen vähentäminen, korkeintaan 2 munaa viikossa. Mukaan on laskettava piilomunatuotteet kuten leivonnaiset. Luomumuna ja tavallinen muna (myös vapaan kanan muna) ovat kaksi aivan eri tuotetta.
Kalaa mieluummin lihan sijasta omega-3 lähteenä, etenkin makrilli on siinä suhteessa hyvä ja halpa vaihtoehto, saa Suomessa yleensä vain säilykkeinä jonka omega-3 pitoisuus pienenee tuoreeseen verrattuna. Hyvä vaihtoehto on myös turska, -vähän rasvaa, suuri jodipitoisuus.

😯 Aminohapot, kasvisproteiini.   

Tolonen-ravintolisatKäytän säännöllisesti soijaa kuten tofua ja sopijapapuja. Suomessa soijaruokakulttuuria ei ole, toisin kuin Kiinassa jossa soijan käyttötapoja on kymmeniä jos ei satoja. Myös Saksassa soijatuoteita löytyy suuri valikoima.

Lysiinin saanti on usein kasvissyöjillä liian pieni. Yhden välttämättömän aminohapon vaje vähentäöä myös muiden aminohappojen imeytymistä jolloin maksa poistaa muitakin aminohappoja jätteenä. Syöpäpotilaat hyötyvät hytötyvät tri. Tolosen mukaan myös karnosiinista joka hänen mukaansa hillitsee syöpää. Oheinen taulukko Tri Tolosin sivulta syöpätautien täydentävä ravitsemushoito

😳 Rasvat.  

hoyrytetty_kalaDr. Jacobin  mukaan ei eläinrasvoja, 10-20 % energiasta rasvoina. Käytän päivittäin 1-2 ruokalusikallista polyfenolirikasta korkealaatuista oliiviöljyä salaatissa tai keitettyjen vihannesten päällä, paisamiseen kookosöljyä. Paistamisen sijaan kala ja tofu mieluummin höyrytettynä. Vältettäviä rasvoja ovat tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävät tuotteet (liha, juusto, suklaa), kovetettuja transrasvoja sisältävät tuotteet (margariinit) , arakidonihappoa sisältävät tuotteet (kananmunat, makkara, liha) ja muut omega-6-rasvahappoja sisältävät tuotteet. Lisäksi nautin pari kalaöljykapselia päivässä.
Öljyt mieluiten siemenissä kuten hampunsiemen, chia siemen, (liotettuna tai idätettynä), pellavansiemen tuoreena rouheena 2 rkl. päivässä ja erilaisia pähkinöitä, ei kuitenkaan maapähkinöitä. Huom! Omega-3-rasvahappoja ei saa kuumentaa.

Kakeksiassa kalori- ja rasvarikas ravinto on välttämätöntä painon menettämisen välttämiseksi. Yksi syövänhoitomenetelmä on Budwig dieetti. Siihen kuuluu pellavaöljy raejuusto, pellavarouhe seos. Koska itse en käytä maitotuotteita, käytän raejuuston sijasta siojajugurttia. Linkin videon mukaan (Budwig Diet Flaxseed Oil & Cottage Cheese www.budwig-videos.com) pellavaöljyä ja raejuustoa sekoitetaan bamiksilla vähintään 1 minuutti, lisätään vastarouhittuja pellavan siemeniä ja nautitaan marjojen kanssa.

 🙁  Korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatit

Kokonaan pois ravinnosta sokeri, makeiset, valkoiset jauhot, sipsit, ranskalaiset perunat jne. Ne nostavat verensokerin ja insuliini-indeksin pilviin jolloin syöpäsolut saavat ravintoruiskeen. Helppoliukoisten hiilihydraattilähteiden sijasta hitaasti liukenevia hiilihydraatteja kuten vihannekset, palkokasvit, täysjyvätuotteet, etenkin kaura. Korkea insuliinitaso edistää eturauhassyövän kasvua, eläinvalkuaisen IGF-1- ja helppoliukoinen hiilihydraatti tekee sen maksimaalisesti.

 🙂 Neste.

1,5 – 2 litraa nestettä päivässä vihreän teen, kahvin yms muodossa. Kaivo- tai lähdevesi on parasta. Jos  virtsa on keltaista, olet juonut liian vähän.

 💡 Klorofylli eli lehtivihreä

Ann-WigmoreJo 1960 luvulla Dr. Ann Wigmore 1909 – †1994 perusti Hippocrates Health Institutin Viktoras Kulvinskas’in kanssa. Ann Wigmore tunnettiin elimistön, mielen ja hengen puhdistuksen pioneerina elävän ravinnon ja lehtivihreä mehujen avulla. Käytin itse paljon vehnänorasmehua -80 luvulla syödessäni elävää ravintoa. Jos ymmärtää saksaa, kannattaa lukea Günter Alber Ulmerin kirja Gesundheitswunder Chlorophyll tai etsiä englanninkilelisiä kirjoja verkosta hakusanalla chlorophyll.

Ann Wigmore, Rohkost Pionerin: ”Lehtivihreä tulee olemaan valistuneen ajan tärkein proteiini. Tuore, vastavalmistetttu juomassa sisältää auringonvalon tiivistetyssä muodossa ja tuo elimistölle sen tarvitseman sähkövirran ja avaa tien aivojen osiin mistä tämän päivän ihminen ei vielä tiedä mitään”

😕 Smoothiet

Tänä päivänä, 50 vuotta myöhemmin, lehtivihreäjuomat kuuluvat terveydestään huolehtivien ihmisten päiväohjelmaan. Nimi on vain toinen, smoothie. Terveyttä hoitaviin ja hoitoa tukeviin smoothie juomiin voi laittaa vehnänorsjauheen (joka aikaisemmin piti puristaa itse kasvatetuista vehnänoraista käsimyllyllä) lisäksi kaikkia terveysvaikutteisia ravintoaineita, yrttejä, omega 3 simeniä, pähkinöitä jne. Vehnänorasjauheen lisäksi spiruliinaa ja clorellaa.

 • Marjat ja hedelmät: Mansikat, mustaherukat, vadelmat, mustikat, (hapan)kirsikat, punaiset viinirypäleet (bio), appelsiini, greippi, sitruuna, omena, ananas.
 • Vihanneksia: Parsakaali, brysselin kaali, parsakaalin idut, erityinen kiinalainen kaali (bok choy), lehtikaali, selleri, soijapavut- tai ituja, ginsengiä, erityistä japanilaista Maitake sientä, sinappi tai sinapin simenet, kurkuma (tarvitsee mukaan mustapippuria), muskottia, latva-artisokkaa, laventelia, kurpitsan siemeniä. Tomaatti (kuumennettuna)
 • Maustekasvit ja yrtit: Sipulit, valkosipuli, purjo, persilja.
 • Siemenet, pähkinät ja öljyt:  Tehosekoittimella rouhittu pellavan- tai hampun siemen, kurpitsansiemen, manteli, cashev, saksanpähkinä, oliiviöljy, viinirypäleen siemenöljy (grape seed oil).
 • Meren tuotteet: Merimakkaroita (sea cucumbers), levät, tonnikalaa.

😯 Vitamiinit ja hiveaineet, liian paljon on haitaksi, oikea määrä on hyödyksi. Ks. tri Jacob institut englanniksi tai saksaksi

Seleeniä 55-200 µg joko ravinnosta tai ravintolisänä.
Vitamiini E 50 I.E. tai lääkärin määräyksen mukaan joko ravinnosta tai lisäravinteista. Lisäravinteissa huomioitava että tokoferolien ja tokotrienoleien suhde on suurin piirtein 1:1. Parhaita E vitamiinilähteitä ovat saksanpähkinät, pellavansiemenet, seesaminsiemenet ja kurpitsansiemenet.
Jos ei syö kalaa, päivittäin 1 g DHA/EPA öljyä yhdessä antioksidanttien kuten granaattiomena polyfenolien kanssa. (aktivoi suojaavan PON-1 entsyymin)

Luuston suojelemiseksi liikunnan lisäksi erittäin tärkeitä ovat:

Boori, tärkeä luustometastaasien ehkäisemiseksi, (luukato, osteoporoosi) lähteitä soijajauho, punaiset viinirypäleet ja punaviini, aprikoosit, luumut, avocado, omenat, persikat, kuivatut hedelmät (ilman sokeria) pähkinät ja kahvi. Imeytymistä tukee riittävä vitamin B2 ja B6 tai C vitamiinin sekä D vitamiinin saanti. Tarve 9-12 mg/päivä. Ks Prostatakrebs.de mukaan on boori integroiva elementti, joka tukee  kalsium, magnesium ja D-vitamiini toimintoja. Boori tukee luiden ja nivelten toimintaa sekä aivotoimintaa.
Tulokset tuoreessa tutkimuksessa osoittavat että boori on tärkeä elementti eturauhassyövän ennaltaehkäisyssä ja ehkäisylle sen leviämiseksi luustoon .

Jodi Päivittäinen tarve noin 200 µg (huom ei mg). Lisäravinteena ei ole Suomessa saatavana jolloin on puutoksesta voi tulla ongelma jos ei käytä elintarvikketa joihin on lisätty jodia sisältävää suolaa. Älä käytä Jodix tabletteja joita on saatavana ilman reseptiä apteeksta ydinlaskeuman varalle. Niissä yhdesä tabletissa on jodia 130 mg joka vastaa 2 vuoden tarvetta.

peltokorte---1Pii. Jacob: Vaikka vielä piin ei katsota olevan välttämätöntä, sillä on todennäköisesti tärkeä rooli luuston terveyteen, tulehdusten estämisemisessä ja aivojen toiminnassa (Nielsen, 2008). Deutsche Zeitschrift für Onkologie:  Erityistä huomiota kiinnitetään luuston etäpesäkkeiden ehkäisyyn (ruokavalio, happo-emäs tasapaino, boori, pii ja K2-vitamiini) sekä ”kalsium problematiikka” eturauhassyövässä. Kuvassa kuivattua peltokortetta.

K2 vitamiini. Lähde natto tai lisäravinne. Tarve 45 µg/vrk. Tutkimukset osoittavat, etä K2 vitamini on keskeisessä asemassa kalsiumin erottamiseksi verestä, jossa se voi olla haitaksi, ja kuljettaa se luustoon minne se kuuluu.

D vitamiini. Paras D-vitamiini lähde on aurinko. Auringon ottoa, ilman aurinkosuojavoiteita jotka ehkäisevät D-vitamiinin syntymisen, tarvitaan keskikesällä päivittäin 20 min. klo 13:30 kokovartalolle. Jos ympärivuotiseen auringonottoon ei ole mahdollisuuksia D vitamiini analyysi on syöpäpotilaalle tai sen ehkäisyyn välttämätön. D-vitamiinin määrä veressä tulisi olla 120-150 nmol/l. Talvella auringonvalon puuttuessa tarvitaan usein 2000-4000 I.E.  Kun 1 μg = 40 I.E., tarve tämän mukaan on 50-100 μg. Suositus tänä päivänä on 10 μg joka on täysin riittämätön jos D3 veressä on alle 120 nmol/l. Jos D3 määrä on alle 120 nmol/l, tulee D vitamiinia ottaa 200 – 300 μg niin kauan kunnes alaraja on ylitetty. D-vitamiinin kanssa aina öljyä mikäli ei ole kysymys öljykapseleista.

Medical University of South Carolina American Chemical Society julkistamassa tutkimuksessa todettiin että päivittäinen D-vitamiinannoksen määrä jonka voi saada auringosta pystyi hidastamaan tai jopa pysäyttämän alkavan eturauhassyövän kehittymisen. Wikipedia: Vaaleaihoiselle täysikasvuiselle nuorielle ihmiselle riittää keskikesällä 10 – 12 minuutin kokovartalo auringonotto, tummaihoiselle vastaavasti 120 minuutin, jotta ravinnosta seuraavan 24 tunnin aikana erittyy vereen 10.000 – 20.000 IE (250 µg – 500 µg) D3 vitamiinia. Eli moninkertainen määrä saantisuositukseen nähden, joka on päivässä on 200 – 500 IE eli 5-10 µg.

Knut Flytie vitamiinitKaliumsitraatti, magnesiumsitraatti ja kasiumsitraatti lisäravintona mutta kalsiumia ei liian suurina annoksina (max. 400 mg). Tri. Knut Flytien mukaan kalsiumia tulisi nauttia ainoastaan joka toimen päivä mutta magnesiumia joka päivä. Ks. sivu vitamiinit. Kannattaa ostaa Knut Flytien kirja. Mitä useammasta lähteestä törmää samoihin suosituksiin, sitä selkeämmäksi itselle muodostuu kuva siitä mikä on hyödyksi ja mikä haitaksi.

 ➡ Béliveau’n ja Denis Gingrasin syöpäruokavalio

Jokaisen tulisi opiskella Dr. Béliveau’n ja Denis Gingras’in kirja Ruokavalio ja syöpä. Syöpään sairastuu länsimaissa nykyisin yli 50 % ihmisistä kun luku ennen sotia määrä oli alle 10 %. Osa syöpäsairaista kuolee syövän sijasta elintapasairauksiin jotka myös olisivat ehkäistävissä ruokavalion ja terveellisten elintapojen avulla.

Dr. Beliveaun eturauhassyöpä ravinto

Eri elintarvikkeet vähentävät määrättyjen syöpälajien sulujen kasvua. Tri. Béliveau pystyi tutkimaan erilaisten raakojen kasviuutteiden vaikutusta erilaisiin syöpälaatuihin. Tämä salli listan tekemiseen elintarvikkeista jotka eri syöpälaaduissa ovat erityisen suositeltavia. Huomiota herättävää on, että lähes kaikissa syöpätyypeissä valkosipuli, purjo ja keltasipuli ovat kaikkein vaikuttavimpia ravintoaineita. Kuvassa vihreä linja näyttää eri kasvien vaikutuksen eturauhassyöpäsolujen kasvun estotehossa. 

Tehojärjestys suomeksi: Valkosipuli, ruusukaali, kevätsipuli, purjo, parsakaali, kukkakaali, savoijinkaali, sipuli, vihreä kaali, hapankaali, punajuuri, Farnzpizen = saniaisen lehdenkärki, chili, punakaali, varsiselleri, nauris, punainen paprika, pinaatti, kurkku, retiisi, parsa, kesäkurpitsa, fenkoli, retiisi, munakoiso, peruna, tomaatti, kiinankaali, sikuri, salaatti, vihreät pavut, rooman salaatti, porkkana. (Onni: tästä luettelosta puuttuu inkivääri ja varmasti muitakin myöhemmin tutkittuja ravintoaineita)

Ohessa taulukko vasemmalla = suosiseltava päiväannos, oikealla tehotaulukko syöpään vaikuttavista aineista.

Paivaannos

torjuvat elintarvikkeet

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Béliveau’n suosituksia muissa syövissä, vasemmalla suolistosyöpä, oikealla keuhkosyöpä.

suolistosyöpä

keuhkosyöpä Belivieau

 

 

 

 

 

 

 

 

.

😛 Vertaisryhmän tärkeys. (ks. sivultani Dean Ornisch ryhmäistunnot)

Päivitetty 18.2.2016 (ja asiaa riittäisi loputtomiin)

Melatoniinista saksaksi:

(käännetty tästä) Sie können auch einen „Melatonin-Cocktail” zu sich nehmen, d.h. Nahrungsergänzungen, welche die Melatoninproduktion ankurbeln. Reiter und Robinson empfehlen abends 100 Milligramm Nicotinamid, 1000 Milligramm Calcium und 500 Milligramm Magnesium sowie zusätzlich morgens 25 bis 50 Milligramm Vitamin B6.

Katso Arzneimittel
Schlaflose Nächte Der Spiegel tryptofan diegesundheitsseite.de, video englanniksi tryptofantuotteiden vaaroista

Das Melatonin ist ein derartig kleines Molekül, das auch in jene Zellen und Zellzwischenräume eindringen kann, in die z. B. das Vitamin E nur schwer hinkommt. Vor allem in bestimmten Hirnanteilen, aber auch in der Gefäßwand selbst ist es mitunter derartig eng, daß nur Kleinstmoleküle eindringen können; dazu zählt das Melatonin, das auch auf engsten Raum die noch kleineren, tödlichen Radikale sucht, findet und auch abbindet.

Im Morgengrauen und während des Tages wird wenig Melatonin gebildet, in der Dämmerung und in der Nacht hingegen kommt es zu einer vermehrten Synthese, das kleine Hormon durchwandert in hoher Konzentration unseren Körper und bietet jeder Zelle und jedem Organ die Möglichkeit an, weniger zu arbeiten. Billionen von Zellen reduzieren dabei ihre Energiemoleküle, über die Hormone Botschaften vermitteln, Muskel sich kontrahieren und Nahrung verdaut wird. Die Energieperlen (G-Proteine) weisen eine Ähnlichkeit zum Melatonin auf und können so durch das kleine Hormon in ihrer Energiefreisetzung reduziert werden.

Im Alter sinkt die Fähigkeit des Körpers, seine nächtliche Temperatur zu senken, ein folgeschweres Defizit, das in der Medizin noch viel zu wenig berücksichtigt wurde. Durch eine Melatoninzufuhr gelingt es, den nächtlichen Kühlschrankeffekt wieder zu restaurieren und damit dem Alterungsprozeß eine zumindest für die Stunden der Nacht langsamer Geschwindigkeit vorzugeben. Allerdings ist es gerade dabei von nicht zu unterschätzender Wichtigkeit, den Magen und den Darmtrakt leer zu halten, um den temperaturabsenkenden Effekt garantieren zu können. Muß nach einer nächtlich verzehrten Mahlzeit der Körper diese verdauen, so wird er auf die temperatursenkenden Signale des Melatonin nicht hören, sondern seine biochemischen Verdauungsreaktionen exekutieren, womit genau das Gegenteil erreicht wird, nämlich Energiegewinnung und Körpertemperaturanstieg.

Es ist nicht verwunderlich, daß das Melatonin auch den Kreislauf und das Herz schützt.

Das Melatonin stellt viele körperliche Funktionen ruhig. Der Organismus fährt langsamer und hat dadurch Zeit, in der Nacht jene Systeme zu reparieren, die am Tag zerstört worden sind. Dazu bedient er sich vor allem der weißen Blutzellen, die als Polizisten in unserem Körper Schadstellen aufsuchen, sie reparieren oder wenn dies unmöglich ist, die ganze Zelle zerstören. Vor kurzem wurde bekannt, daß Melatonin in der Lage ist, sich an T-Lymphozyten zu binden, und damit ihre Aktivität zu beeinflußen. Dies hängt allerdings von der Blutkonzentration des Melatonins ab. Ist sie gering, so binden sich nur wenig Melatoninmoleküle an die Lymphozyten. Ist in der Nacht das Melatonin ausreichend vorhanden, so kann es diese weitgehend noch unbekannte immunologische Funktion wahrnehmen. Details von dieser in der Vergangenheit nicht für möglich gehaltenen Aufgabe des Melatonins werden erst langsam bekannt: Melatonin stimuliert die weißen Blutzellen bestimmte Hormone zu bilden, die für die Blutbildung notwendig sind. Dadurch können zerstörte Blutzellen unter dem Einfluß des Melatonins neu aufgebaut, bzw. nachgebildet werden, was

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *