Maitokansa – sairas kansa!

Lyhyt johdanto

 1. Johdanto: elinkeino suurelle osalle suomalaisista mutta on osasyynä monille sairauksille
 2. Ruediger Dahlke: siteeraa Colin Campbellia joka sanoo kirjassaan China Study, että maito on tämän maapallon vaarallisin karsenogeeni.
 3. Dr. med. Ludwig Manfred Jacob: äidinmaito ja kasvisproteiinit sisältävät kysteiiniä ja metioniinia suhteessa 1:1. Lehmänmaidossa ja lihassa suhde on 1:3. Maidon ja lihan nauttiminen johtaa proteiini yliannostukseen.
 4. Dr. Med. Petra Bracht: päivittäinen maidon nauttiminen alle 20 vuotiailla kolminkertaistaa agressiivisen eturauhassyövän syntymisen
 5. Dr. Med. Ernst Walter Henrich: Jatkuva mTORin korkea taso on yhteinen nimittäjä kaikille sivilisaatiosairauksille. Ihmisllä jotka juovat maitoa, maksasa todistettavasti stimuloi oleellisesti enemmän IGF1 tuotantoa kuin niillä ihmisillä jotka sitä eivät juo
 6. Felix Olschewkis Urgeschmack: Onko maito myrkkyä. Kaseiini eli maitovalkuaisaine aiheuttaa erilaisia alergioita. Kaseiinin Beta-Casomorphin-7 BCM7, toimii samaan tapaan kuin morfiini. Itsessään maito ei ole ongelma. Maidon tehtävä on tehdä pienistä imettäväisistä suuria. Siitä voi tulla ongelma jos haluaa laihduttaa mutta se voi myös olla etu esimerkiksi bodareille joka haluaa kasvattaa lihasmassaa.
 7. Afrikkalainen tietokirjailija Dantse Danse: –tutkimuksissa havaittiin että teollisuusmaito sisälsi 33 kertaa enemmän estrogeenia kuin mongolialainen maito.
 8. CLA hyvä vai paha?
 9. Homokysteiini: on elimistössä mentioniinin aineenvaihduntatuotteena syntyvä aminohappo.
 10. Eturauhassyöpä: Oxfordin yliopiston tiedemiehet pystyivät osoittamaan että 8,7 vuoden aikana vain 35 g suuruinen maitovalkuaismäärä nostaa eturauhassyöpäriskiä 32 %.
 11. International Agency for Research Cancer (IARC-WHO): tutkijat Lyonista Ranskasta ovat tutkineet maksasyövän ja maidon ja juuston suhdetta.
 12. Bodylehti: homogenointi
 13. Maitopropakandaa: Lyhyt suomalainen maitotieto, maituottajien sivuilta Milk Works
 14. Suomi on maailman ykkössijalla Alzheimerin taudissa
 15. Yle-uutiset 28.3.2017. Maidon käyttämisestä varoitetaan nyt jo julkisesti. Se oli myös merkkipäivä itselleni. Täsmälleen 2 vuotta sitten, 28.3.2015 tein ensimmäisen sivuni maidosta varoittaakseni sen vaaroista.
 16. Linkkejä

1 Johdanto

Maito- ja maitotuotteet ovat menneinä aikoina olleet välttämätön osa ravintoa länsimaissa. Maidon tuottaminen ja jalostaminen on osa suomalaista elinkeinoelämää eikä sitä julkisesti kyseenalaisteta. Maidossa ravintona on sekä hyviä että huonoja puolia.

 • Hyvät puolet: Maito ja maitotuotteet sisältävät kasvuhormoneja joka kasvattaa lihaksia ja tekee ihmisistä suurikokoisia. Se on monipuolinen ravintoaine, osa suomalaista ruokaperinnettä sekä elinkeino suurelle osalle suomalaisista.
 • Maidon käytön ongelmat: Maitotuotteiden kasvuhormonit synnyttävät aknea, kasvattavat rauhasia kuten rinta- ja eturauhasta ja laukaisee kaikkein vahvimman hormonin, kasvutekijän IGF1:n. IGF1 joka on yhteydessä rinta- ja eturauhassyövän syntyyn. Maitotuotteiden käyttö aiheuttaa ylipainoa, diabetestä, osteoporoosia ja neurodegenratiivisia sairauksia kuten MS ja Alzheimer.
 • Maitotuotteiden käyttö vaarantaa ihmisten terveyden mutta on lihan tuotanto mukaan luettuna vieläkin liikennettäkin suurempi ympäristötekijä.
 • Uskon runsaan maitotuotteiden (jugurtti, viili, jäätelö, juustot, maitosuklaa) käytön olleen merkittävä osatekijä eturauhassyöpäni syntymislle.
 • Mommentti: Jos olisin maitotilan pitäjä vaihtaisin pikapikaa tuotantosuuntaa!

2. Dr. Med. Ruediger Dahlke

Ruediger-Dahlke--Krankheit-als-Sprache-der-SeeleRuediger Dahlke on kirjoittanut lukuisia kirjoja psyykestä ja sen vaikutuksesta terveyteen. Yksi niistä on Peace Food. Eräässä monista haastatteluvideoista hän siteeraa Colin Campbellia joka sanoo kirjassaan China Study, että maito on tämän maapallon vaarallisin karsenogeeni. Maito aiheuttaa syöpää ja osteoporoosia. Maitotuotteet sisältävät paljon IFG hormoneja. Se on erittäin tärkeä vasikoille, vasikan täytyy kaksinkertaistaa painonsa kahdeksassa kuukaudessa jotta se voi seurata laumaa. Hormonin tuloksena on todella nopea sulunjakautuminen ja se estää vanhojen, rikkoutuneiden solujen häviämisestä ja apoptoosia eli ohjelmoitua solukuolemaa. Tämä on syöpäohjelmointia. 

Mutta edelleen, jos luopuu eläinproteiinista, myös eläinrasvasta, se auttaa verisuonistoa valtavasti. Suurin osa sairuksistamme alkaa tulehduksista. Syövällä ja tulehduksilla on yhteys toisiinsa. Loppujen popuksi, jos muutamme ravintoamme enemmän Peace Food (DE)suuntaan, säästymme useita somaattisilta taudeilta. Kuva videosta kohdalta 31:00 min. jossa hän sanoo, että jos muuttaa ravinnotonsa tähän suuntaan ja jättää pois eläinproteiinin, niin PSA menee puolessa vuodessa niin alas, että urologi ei ylipäättään enää halua operoida. Dahlken kirjoja eri kielillä.

3. Dr. Med. Ludwig Manfred Jacob: Prostatakrebs Kompass: 4.2/ s. 73: Eturauhassyöpä, Altzheimerin ja Parkinsonin tauti

EPIC tutkimuksen mukaan suuri maitoproteiinin nauttiminen nostaa eturauhassyövän riskiä. Tähän on syynä suuri kalsiumin määrä sekä maidon sisältävän maitorasvan ja proteiinin IGF-1 kasvutekijän takia. Etenkin eläinperäinen ravinto sisältää runsasti aminohappoja jotka voivat aiheuttaa korottuneen IGF-1 seerumitason. Nykyinen lehmänmaito sisältää lisäksi estrogeeneja sekä keltarauhashormoneja eli progesteroneja jotka eturauhassyövän hekityksessä ovat tärkeässä  roolissa.

”Äidinmaito ja kasvisproteiinit sisältävät kysteiiniä ja metioniinia suhteessa 1:1. Lehmänmaidossa ja lihassa suhde on 1:3. Maidon ja lihan nauttiminen johtaa proteiini yliannostukseen. Elimistö hajottaa ylimääräisen mentioonin myrkylliseksi homokysteiiniksi joka johtaa kiinteiden happojen muodostumiseen seurauksena tulehdukset ja hermodegeneraatio johon lukeutuu Altzheimerin ja Parkinsonin tauti. Liian paljon proteiinia lihasta ja maidosta tekee ihmisen sairaaksi.

s. 85  suuri maitotuottteiden nauttiminen johtaa muun muassa kohonneeseen kasvutekijä IGF-1, ja korkeaan kalsiumin määrään. Tutkimuksen mukaan korkea IGF-1 korkean kasium määrän kanssa on yhteydessä eturauhaasyövän lisääntymiseen. Physicians´Health Study osoittaa sen lisäksi että IGF-1 ja IGFBP-3 ovat ratkaisevia tekijöitä pitkälle kehittyneessä eturauhassyövässä. Miehillä joilla on koronnut IGF-1 ja alentunut IGFBP-3 arvo, on 9,5 kertainen riski pitkälle kehittyneeseen eturauhassyöpään riippumatta Gleason-Score arvosta.

Kalorirajoitus on tunnetusti tehokkain mutta myös epäsuosituin tapa oksydatiivisen stressin ja ennenaikaisen vanhenemisen välttämiseksi. Eläinkokeissa lähes yhtä tehokas ja myös ihmiselle miellyttävämpi tapa on methionin vähentäminen jota lehmänmaidossa on lähes neljä kertaa enemmän kuin äidinmaidossa.

4. Dr. Med. Petra Bracht Tiermilch // Neueste medizinische Erkenntnisse

Prof-Dr-Bodo-MelnikVideossaan Dr. med. Petra Bracht lainaa Prof Dr Bodo Melnikin tutkimuksia (luettelo Melnikin tieteellisistä tutkimuksista 159 kpl). Melnikin video saksaksi. Petra Bracht kertoo, että maidon tehtävä on ohjelmoida vastasyntyneiden kasvua. Sitä varten maito aktivoi entsyymin mTORC1 jonka koronnut taso synnyttää aknea, ylipainoa, diabetestä, syöpää ja neurodegenratiivisia sairauksia kuten MS ja Alzheimer. Maito laukaisee myös kaikkein vahvimman hormonin, kasvutekijän IGF1:n. IGF1 taas aktivoi entsyymin mTORC1 joka on yhteydessä rinta- ja eturauhassyövän syntyyn. Tutkimusten mukaan jo 35 g päivittäistä maitovalkuaista, joka helposti saavutetaan maidon, jugurtin, jäätelön ja juuston avulla, nostaa eturauhassyövän riskiä 32%.

Dr.-medPäivittäinen maidon nauttiminen alle 20 vuotiailla kolminkertaistaa agressiivisen eturauhassyövän syntymisen. Aknen syntyminen murrosiässä johtuu 85 % maidosta joka on yhteydessä myhemmällä iällä eturauhassyövän syntyyn.  Maito vaikuttaa ylipainon, diabeteksen ja korkean verenpaineen syntyyn jo 12 viikon nauttimisen jälkeen. Jokainen maitolasillinen aikaansaa insuliiniä stimuloivien aminohappojen avulla insuliini-impulssin, jonka jatkuva läsnäolo johtaa diebetekseen. Kohonnut mTORC1 läsnäolo vaikuttaa myös Parkinsonin taudin syntyyn. Maito ei myöskään suojaa osteoporoosin synnyltä vaan päin vastoin nostaa osteoporoosin riskiä. Kohonnut mTORC1 on yhteydessä kaikkien elintapasairauksien syntyyn.

5. Dr. Med. Ernst Walter Henrich: maito ja maitotuotteet tekevät sairaaksi

Dr. med. Ernst Walter HenrichDr. med. Ernst Walter Henrich pitää yllä sivuja vegaanista ravinnosta.  Näillä sivuilla on laaja kirjoitus lähdetietoineen jonka otsikkona on: Maito ja maitotuotteet tekevät sairaaksi. Pieni yhteenveto maitotuotteiden terveydellisistä haitoista. Milch und Milchprodukte machen krank – kleine Zusammenfassung der gesundheitlichen Schädigungen durch Milchprodukte, päivitetty 04.01.2015

Ensyymi mTOR – syöpä, diabetis, ylipaino ja akne

Alustuksessaan Heinrich kertoo (Onni käännös) että maito on uusimpien tieteellisten tutkimustulosten mukaan biologinen signaalijärjestelmä äidin ja vastasynbtyneen välillä jonka tehtävänä on edistää vastasyntyneen kasvua ja edistymistä. Tätä tarkoitusta varten maito aktivoi ensyymin nimeltä mTOR joka voimakkaasti edistää solujen kasvua. Liian korkean mTOR’in aktiivisuuden seurauksena on  syöpä, diabetis, ylipaino ja akne joiden aiheuttajana on jatkuva maitotuotteiden nauttiminen (83). Jatkuva mTORin korkea taso on yhteinen nimittäjä kaikille sivilisaatiosairauksille (116, 117).

IGF1kasvuhormoni

IGF1 on vahvin ihmisen elimistön kasvuhormoni. Murrosiässä sen taso on korkeimmillaan ja aiheuttaa aknea (85). Maito sisältää IGF1 hormonia. Oleellista tässä yhteydessä on se, että niillä ihmisllä jotka juovat maitoa, maksasa todistettavasti stimuloi oleellisesti enemmän IGF1 tuotantoa kuin niillä ihmisillä jotka sitä eivät juo. Siitä syystä ei ole ihme, että korkeat IGF1 tasot ovat yhteydessä rinta- ja eturauhassyöpään (86, 87).

 Osteoporoosi ja maito

OsteoporoosiKalsium on maidon tärkein myyntiargumentti lasten ja vanhempien ihmisten luuston vahvistamiseksi Tutkimukset kuitenkin osoittavat että maidolla ei ole mitään hyödyllistä vaikutusta luustoon. Tähän tulokseen on tultu tutkimusissa joka julkaistiin 2005 lääketieteellisessä julkaisussa Pediactris (1). Samaan tulokseen tuli ”Harvard Nurses Health Study (2) jossa tutkittiin 72 000 naista 18 vuoden aikana.

Tutkimus julkaisussa „Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine“ osoitti että yli seitsemän vuoden ikäisille tytöille, jotka eniten nauttivat maitoa, sen nauttiminen ei tuonut mitään luustoa suojaavaa hyötyä liikunnassa murtumien suhteen. Päin vastoin, niillä tytöillä jotka saivat eniten kasiumia maidosta, luunmurtumien määrä oli kaksinkertainen. Kalsium on tärkeää luuston muodostumisen kannalta mutta päivittäinen yli 600 mg kalsiummäärä, joka saavutetaan helposti ilman maitotuottteita, ei paranna luuston muodostusta.

Niissä maissa joissa nautitaan eniten maitoa ja maitotuotteita esiintyy korkeimmat osteroporoosimäärät verrattuna niihin maihin joissa maitoa nautitaan kaikkein vähiten. (52)  Korkea, liiallinen ja pitkittynyt kalsiumin kulutus todennäköisesti heikentää kehon kykyä säädellä sitä kuinka paljon ja milloin se sijoitta kalsiumia luustoon. Siksi lonkkamurtumat ovat yleisempiä väestöryhmissä, joissa maitotuotteita kulutetaan säännöllisesti ja kalsiumin määrä on suhteellisen suuri. (53)

Maito, rasvapitoisuus sekä sydän- ja verisuonisairaudet

Ice_Cream_dessert_02Maitotuotteet mukaanluettuna juusto, jäätelö, maito, voi ja jugurtti sisältävät korkeita määriä kolesterolia ja ovat pääasiallinen tyydyttyneiden rasvahappojen lähde ravinnossa. (10) Ravinto joka sisältää suuria määriä rasvaa ja tyydyttyneitä rasvahappoja nostaa sydänsairauksien ja muiden vakavien sairauksein riskiä. Kahdessa tutkimuksessa voitiin osoittaa että potilailla, jotka tiukasti jättivät eläinperäisen ravinnon pois ruokavaliostaan, verenpaine laski oleellisesti. (11, 12) Vegaaninen ravinto ja liikunta ei pelkästään estä sydänsairauksia vaan pystyy vaikuttamaan parantavasti. Rasvattomia maitotuotteita on toki saatavilla mutta ne sisältävät kuitenkin muita terveysriskejä.

Suomi kuuluu maihin joissa maito- ja maitotuotteiden käyttö on kaikkein suurinta  (252 kg/henkilö v. 2000 ja jossa infarkti kuolleisuus on maailman korkein. Kreikassa jossa maidon käyttö oli pienintä, (vielä alhaisempi kuin Espanjassa), infarkti kuolleisuus oli kaikkein pienin. (56)

6. Onko maito myrkkyä? Felix Olschewkis Urges chmack.de

Käännetty saksankielisestä videosta. Onko maito todella myrkkyä? Aiheuttaako se syöpää? Onko se terveellistä ja tärkeää luustolle? Felix Olschewkis Urges chmack.de: 

Vain 1 % kiinalaisilla on laktoosia hajoittavaa ensyymiä. Vastasyntyneet voivat nauttia maitoa koska myös äidinmaito sisältää sitä. Tavallisesti on niin että vieroituksen jälkeen myös maitoa hajoittavat ensyymit vähenevät.
goatKaseiini eli maitovalkuaisaine aiheuttaa erilaisia alergioita. Kaseiinin Beta-Casomorphin-7 BCM7, toimii samaan tapaan kuin morfiini, se vaikuttaa unettavasti suolistossa tai koko kehossa. Ollaan tuktkimassa edistääkö se myös tulehduksien-, syövän-, reuman-, MCS taudin syntymistä. Kaseiini toimii gluteiinin tapaan ja saattaa aiheuttaa ongelmia. Se syntyy nk. A1 lehmän maidosta mutta ei  A2 maidosta jota tuottavat mm. vuohi, lammas, jakki, poro sekä eräät erityisiset nautarodut joita tutkitaan Uudesssa Seelannissa. Laaja infosivusto englanniksi

Maidon hyvät ja pahat vaikutukset

Felix OlschewkisFelix Olschewkis Urgeschmack kertoo myös blogissaan (saksaksi), että maito vaikuttaa kasvua edistävästi. Itsessään se ei ole ongelma. Maidon tehtävä on tehdä pienistä imettäväisistä suuria. Siitä voi tulla ongelma jos haluaa laihduttaa mutta se voi myös olla etu esimerkiksi bodareille joka haluaa kasvattaa lihasmassaa. Kasvua edistävälle vaikutukselle on erilaisia syitä. Puhutaan paljon hormoneista joilla ei tarkoiteta hormoneita joilla eläimiä rokotetaan vaan kasvuhormoneita joita maidossa on luonnostaan pienten imettäväisten kasvattamiseksi. Maidolla on myös insulinotrooppisia vaikutuksia joka tarkoittaa että maito nostaa insuliinotasoa joka myös johtaa siihen että massa ja koko kasvaa. Kasvua edistävä ominaisuus vaikuttaa myös syöpään joka myös kasvaa maitoa nautittaessa. Tämä saa aikaan epäilyn että maito synnyttää syöpää. Sataprosenttisesti asiaa ei ole varmistettu ja on tietysti haastavaa tehdä tutkimuksia. Asiasta on kuitenkin tiedotteita jotka viitttaavat siihen, että näissä sairauksissa maitoa tai maitotuotteita ei kannata suosia.

Pastorisointi, homogenisointi vaikuttaa maitoon joten on tärkeää tietää mistä maidosta puhutaan. Maito sisältää myös Konjugoineita linolihappoja* (CLA, engl. conjugated linoleic acid). CLA on rasvahappo joka nostaa maidossa olevaa kasvaimen kasvua edistävää vaikutusta. CLA:ta esiintyy ainoastaan niiden lehmien maidossa jotka syövät ruohoa. CLA myös suojaa syövältä ja sitä on myös näiden lehmien lihassa. Löytyy myös tutkimuksia että rasvaton maito edistää esimerkiksi eturauhassyövän kasvua. Nämä tutkimukset eivät ole ristiriidattomia koska asia riippuu paljon siitä minkä eläimen tai rodun maidosta on kysymys ja miten eläimiä on ruokittu. Kysymys on myös määrästä ja tuotteesta, juodaanko esimerkiksi kaksi litraa maitoa päivässä vai lasillinen sunnuntaina.

7. Afrikkalaisen lehmän maito/liha

afrikkalainen-lehmaAfrikkalainen tietokirjailija Dantse Danse krjoittaa kirjassaan Das ultimative Anti Krebs Buch, että ensimmäinen varoitus maidon vaarallisuudesta on outo hengityksen haju, potenssin, seksuaalisten halujen vähentyminen ja oudot luustokivut. Harvardin yliopiston tutkimuksessa Tri Ganmaa Ravasambuun ryhmä vertasi USA:ssa/Mongolisassa tuotetun maidon vaikutusta ja näki yhtenevyyksiä eturauhas- ja rintasyövän ja pastoroidun maidon välillä. Tutkimuksissa havaittiin että teollisuusmaito sisälsi 33 kertaa enemmän estrogeenia kuin mongolialainen maito (kuin varmaankin afrikkalaisen lehmän maidossa Onni huom.) . Tri Ganmaa Ravasambuu on sitä mieltä, että maidolla jota tänä päivänä juomme, ei ole mitään tekemistä oikean luonnollisen maidon kanssa. Hän on myös tutkinut 42 kansallisuuden kivessyöpätilastoja ja todennut että maidon ja kivessyövän välillä on riippuvuus. Suurinta syövän esiintyvyys on maissa jossa eniten käytetään juustoa kuten Sveitisi.

Lihan suhteen Dantse Danse kirjoittaa, että länsimaisen naudan liha sisältää noin 50 % rasvaa kun taas afrikkalaisen naudan lihassa rasvaprosentti on lähes 0. Tämä selittää hänen mukaansa sen miksi Afrikassa kansojen keskuudessa, niillä jotka noudattavat perinteistä afrikkalaista ruokavaliota, ja jossa syödään paljon naudanlihaa, elintapa- ja syöpäsairaudet ovat harvinaisia .

8 CLA hyvä vai paha?

Onni: CLA näyttää olevan niin kiistelty teema että surffasin aiheesta edelleen:

https-::www.youtube.com:watch?v=YSOQL5d2KxMTri. Tolonen kirjoittaa laajasti CLA:sta: CLA osallistuu astman, allergioiden, diabeteksen lisätautien, sydän- ja verisuonitautien, reuman ja syövän ehkäisyyn ja hillintään. Näin siksi, että CLA hillitsee tulehdussytokiinejä, joiden liika tuotanto liittyy lihavuuteen ja kaikkiin kroonisiin tauteihin. Uusien tutkimusten mukaan CLA ja EPA estävät mm. rinta- ja paksusuolisyöpien kasvua ja leviämistä. Kuva maitomainoksesta Laughing Cow Light ’Boyfriend Material’

Kuinka CLA estää syöpää? CLA:n isomeeri c-9, t-11 estää syövän syntyä eri tavoilla. Se toimii antioksidanttina, lisää adiponektiinin synteesiä adiposyyteissä, estää haitallista B4-leukotrieeniä (LTB4) ja PGE2-prostaglandiinia, estää syöpäsolujen kasvua (proliferointia) ja leviämistä muualle elimistöön eli metastasointia, vaikuttaa solukalvon G-proteiineihin ja cAMP:hen, auttaa ”kuolemattomia” syöpäsoluja tekemään itsemurhan (apoptoosin). CLA kuuluu luonnon kemoterapeuttisiin aineisiin, joita syöpäpotilaiden kannattaa käyttää ruuan lisänä. Päivitetty 10.6.2009

Universität Bonn – diabetes

lageplan-campus-poppelsdorfUniversität Bonn kirjoittaa 01.04.2011 artikkelissaan:  University of Bonn yhdessä Tübingenin kollegoiden kanssa ovat saaneet selville  että konjugoitu linolihappo, erittäin mainostettu  laihdutustuote, stimuloi haiman insuliinin eritystä. Jotkut kliiniset tutkimukset ovat osoitettaneet, että ihmiset jotka käyttävät suuria annoksia CLA pitoisia tuotteita, erittävät enemmän tai vähemmän insuliinia ja tietyissä olosuhteissa kehittävät itselleen insuliiniresistenssiä. Mahdollinen seuraus: diabetes. Journal of Biological Chemistry (doi: 10.1074 / jbc.C110.200477). http://www3.uni-bonn.de/Pressemitteilungen/093-2011

Suojaa syvältä?: Aikaisemmat tutkimukset eläinmalleissa ovat osoittaneet, että CLA voi estää syövän muodostumista ja kasvua. Nykyään on olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että CLA saattaa suojata tiettyjä syöviltä. CLA näyttää kykenevän ehkäisemään ja parantamaan tiettyjä syöpämuotoja (sitä käytetään muun muassa terapeuttisesti rintasyöpään). CLA vähentää – eläinten – kolesterolin ja arterioskleroosia eli valtimonkovettumatautia. http://www.eufic.org/article/de/artid/konjugierte-Linolsauren/

ATBC Study, eturauhassyövän riski kasvoi maitotuotteiden kulutusmäärän kanssa

about_peopleToisessa tutkimuksessa nimeltä ”alfa-tokoferoli, beeta-karoteeni Cancer Prevention Study” (ATBC Study) osallistui 29 000 Suomalaista miestä. Tutkimus kesti yli 17 vuotta, ja tässä siinä havaittiin, että eturauhassyövän riski kasvoi maitotuotteiden kulutusmäärän kanssa. Syy tähän oletettiin olevan – kuten lähes aina – maitotuotteiden tyydyttyneissä rasvahapossa. Totuus osoittautuikin aivan erilaiseksi sillä täysmaito ei näyttänyt lisäävän eturauhassyövän riskiä. Tämä päti vain rasvattoman maitoon. Kerman erottaminen maidosta – kuten tarkoitettu – ei tehnyt maidosta ”terveellisempää” vaan myös lisäsi riskiä. Yksi mahdollinen selitys on, että rasvan erottaminen mukana maidosta menetettiin merkittävä syöpää estävä ainesosia, kuten konjugoitu linolihappo (CLA). http://www.second-opinions.co.uk/ungesundes-essen-3.html#.VRlxSZOUcmc Kuva on alkuperäiseltä The Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention (ATBC) Study sivulta: http://atbcstudy.cancer.gov/

Antti Aro*Konjugoineet linolihapot (CLA, engl. conjugated linoleic acid) on ryhmä rasvahappoja, jota esiintyy naudanlihassa ja maidossa. CLA:t ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja, joiden kaksoissidokset ovat nimensä mukaan konjugoituneet eli vierekkäin ja siten saman elektronisysteemin osia. Luonnolliset konjugoituneet linolihapot ovat sekä cis- että trans-rasvahappoja. Antti Aro Duodecim tiedotteessa 4.3.2013 on taas sitä mieltä että CLA* on mahdollisesti syövän vaaraa pienentävä maidon rasvahappo.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00046

heinäseiväsKeskeneräisen tutkimuksen alustavissa tuloksissa on nähtävissä, että heinäruokitun karjan lihassa on kolme kertaa enemmän CLA:ta, verrattuna viljaruokitun karjan lihaan. CLA eli konjugoitu linolihappo on tehokas rasvanpolttaja, jolla on myös syövältä suojaava vaikutus. http://keskustelu.ellit.fi/threads/insuliinistae-huom-laihduttaja-lue-taemae.1830846/

8. Homokysteiini

HomocysteinHomokysteiini (C4H9NO2S) on elimistössä metioniinin (lihan ja maitotuotteiden aminohappo) aineenvaihduntatuotteena syntyvä aminohappo. Nimi kertoo, että yhdiste on rakenteeltaan kysteiinin homologi, ts. sen molekyylissä on yksi CH2-yksikkö enemmän kuin kysteiinissä.
Homokysteiini on viime vuosina ollut laajan kiinnostuksen ja tutkimuksen kohteena, koska kohonnut veren homokysteiinipitoisuus näyttää olevan sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Tutkimustulokset ovat osin ristiriitaisia.
Homokysteiinin on epäilty olevan muistisairauksien syy, mutta marraskuussa 2014 julkaistujen hollantilaistutkimuksen tulosten mukaan B12-vitamiinilla ja foolihapolla saatu homokysteiinipitoisuuden väheneminen ei estänyt muistin heikkenemistä. Wikipedia

Homokysteiini syntyy aminohappo metioniinin hajotessa. Homokysteiini on myrkyllistä ja vahingoittaa soluja mutta B6- ja B12 vitamiinien tuella se muuttuu foolihapoksi jolloin keho voi käyttää sitä rakennusaineena. Homokysteiini on normaalisti läsnä vain soluissa. Vasta kun sitä on soluissa liian paljon, hoimokysteeniä vapautuu kudoksista suojautuakseen sen myrkylliselätä vaikutukselta jolloin sitä vapautuu vereen ja poistuu osittain virtsan kautta. Tänä aikana se voi aiheuttaa merkittäviä vaurioita. http://www.fid-gesundheitswissen.de/homocystein-wie-sie-sich-vor-dem-gefaehrlichen-stoffwechselgift-schuetzen/102903022/

Ennaltaehkäisy: Keho tarvitsee B12-vitamiinia ja foolihappoa tehdäkseen homokysteiinin vaarattomaksi. Syö siitä syystä säännöllisesti kalaa ja keittämättömiä vihanneksia. http://www.praxisvita.de/cholesterin-glukose-und-enzyme-blutwerte-richtig-verstehen#

Vorbeugung: Der Körper benötigt Vitamin B 12 und Folsäure, um das Homocystein unschädlich zu machen. Essen Sie daher regelmäßig Fisch und ungekochtes Gemüse.

HOMOCYSTEIN – DEUTSCHES GRÜNES KREUZ E.V. (DGK): Jo vuodesta 1969 lääkärit tietävät, että ihmiset, joilla perinnölliseistä syistä on liikaa homokysteiiniä veressä, on paljon lyhyempi elinajan odote. Paljon aikaisemmin kuin muussa väestössä, heillä on infarkti-, sydämenkohtaus- tai aivohalvaus tapauksia, koska suoniseinämät vanhenevat ennenaikaisesti. Muutama vuosi sitten sitten huomattiin, että myös potilailla joilla ei ollut tätä perinnöllistä taipumusta mutta heidän homokysteiinitasonsa oli muuhun terveeseeen väestöön verrattuna kohonnut, olivat kärsineet sydänkohtauksista tai aivohalvauksista homokysteeiinitason seurauksena. Homokysteiini vahingoittaa siis verisuonistoa ja nostaa sydänkohtaus- ja verisuonitautien riskiä. https://www.yumpu.com/de/document/view/18899469/homocystein-deutsches-grunes-kreuz-ev-dgk/2

10 Eturauhassyöpä

Oxfordin yliopiston tiedemiehet pystyivät osoittamaan että 8,7 vuoden aikana 142.251 miestä koskevassa tutkimuksessa että vain 35 g suuruinen maitovalkuaismäärä nostaa eturauhassyöpäriskiä 32 %. (104)

Amerikkalaiset tiedemiehet raportoivat Physicians Health tutkimuksessa 21.660 lääkärin tutkimustuloksena että täysmaito lisää merkittävästi  erityisesti aggressiivisen eturauhassyövän riskiä. (105) Keskeinen asia eturauhassyövän syntymiseen ja leviämiseen on mTORin aktivoituminen. (106) Maito Aktivoi mTORin massiivisesti!

AcneIslantilaiset tutkijat osoittivat, että päivittäinen maidon kulutus 20-vuotiaaksi saakka nostaa aggressiivisen eturauhassyövän riskiä 3 kertaiseksi! (107) Koska lisääntynyt maidon kulutuksesta johtuva mTOR stimulaatio on vastuussa sekä akneesta ja eturauhassyövästä, ei voi olla yllätys että eturauhassyöpään sairastuneet miehet usein nuorena kärsineet akneesta

Noin 65% ravinnon estrogeeneistä tulevat maitotuotteista. Estrogeenit (ja sen aineenvaihduntatuotteet) ovat riskitekijä rinta-, munasarja- ja eturauhassyövässä, joka johtuu niiden kyvystä vaikuttaa solujen kasvuun. (20) Eräs tutkimus osoitti, että maitovalmisteista, jotka lisäsivät riskiä sairastua rintasyöpään, voitiin havaita 15 erilaista estrogeeni aineenvaihduntatuotetta. Sen sijaan mainittavia määriä estrogeenia aineenvaihduntatuotteita ei havaittu soijamaitotuotteista.  (20) Rasvaisen ruoan vähentäminen on erittäin tärkeää jotta voitaisiin vähentää riskiä sairastua rintasyöpään, ja maitotuotteet ovat tärkein tyydyttyneiden rasvojen lähde ruokavalioissa. Koko joukko tutkimuksia osoittaa maidon ja kalsiumin riippuvuussuhteen eturauhassyöpään. (60, 61, 62)

11. Maksasyöpä, munasarjasyöpä, eturauhassyöpä

”International Agency for Research Cancer” (IARC-WHO) tutkijat, Lyonista, Ranskasta, ovat tutkineet maksasyövän ja maidon ja juuston suhdetta. He tutkivat 477 206 ihmistä, jotka osallistuivat „European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition“ -tutkimukseen keskimäärin 11 vuotta. Tutkijoiden tutkimusten loppupäätelmät:

 • Maksasyövän sekä maidon ja juuston kulutuksen välillä on yksiselitteinen ja merkittävä yhteys. Erityisen tärkeää tiedemiesten tutkimuksessa mainitaan nimenomaisesti jälleen: ”Maitotuotteiden kalsium, D-vitamiini, rasva ja proteiini liittyvät lisääntyneeseen maksasyövän riskiin, kun taas sama ravinteiden määrä maitoa sisältämättömistä ravinnosta osoitti käänteistä tai ei lainkaan yhteyttä.” „Dietary calcium, vitamin D, fat and protein from dairy sources were associated with increased HCC risk, whereas the same nutrients from nondairy sources showed inverse or null associations.“

 Maissa, joissa maidon kulutus on tai oli hyvin alhainen (alle 3% koko kalorien saannista), kuolleisuus eturauhassyöpään ja munasarjasyöpään on suhteellisen alhainen (Egypti, Etelä-Korea, Filippiinit, Sri Lanka, Thaimaa).

Maissa, joissa maidon kulutus on tai oli erittäin korkea (yli 11% koko kalorien saannista), on kuolleisuus eturauhassyöpään merkittävästi keskiarvoa korkeampi (Australia, Suomi, Irlanti, Alankomaat, Norja, Ruotsi, Sveitsi).

12 Bodylehti: homogenointi

Prosessoimme ruokaa niin pitkälle, että vuosituhansien saatossa kehittyneet entsyymit eivät välttämättä tunnista ruokaamme ruuaksi. Tunnet ehkä ihmisiä, jotka eivät pysty juomaan kaupan maitoa, mutta pystyvät juomaan raakaa lehmän maitoa. Usein se laitetaan laktoosin syyksi, mutta se saattaa johtua siitä, että perusmaito homogenoidaan, eli laitetaan pienen siivilän läpi kovalla paineella ja hajotetaan niin pieneksi, että keho ei tunnista maidon proteiineja, suoli saattaa päästää läpi näitä kokonaisia proteiineja verenkiertoon ja tämä on vaarallista. Homogenoinnin tarkoitus on pilkkoa rasva niin pieneksi, ettei maitoon tule ikäviä klönttejä. http://www.bodylehti.fi/?p=1301

13. Maitopropakandaa: Lyhyt suomalainen maitotieto, maituottajien sivuilta Milk Works

 • Maito tuotetaan lypsykarjatiloilla. Suomalaisista maatiloista hieman yli neljännes on lypsykarjatiloja. Tiloilla on lehmiä keskimäärin 18 ja lypsykarjatiloja Suomessa on noin 17 000 kappaletta eli noin 300 000 lehmää.
 • Maito sisältää muun muassa rasvaa n. 4,3 %, hiilihydraatteja 4,7 %, proteiineja 3,5 % ja kivennäisaineita 0,7 %. Rasva on maidossa emulsiotyyppinä öljynä vedessä. Maitorasva on triglyseridien seos. Maidon rasva sisältää n. 98 % erilaisia triglyseridejä. Loppu 2 % sisältää diglyseridejä, fosfolipidejä, steroleita, karotenoideja sekä hyvin pieniä määriä vapaita rasvahappoja. Maidon rasvahapoista 67% on tyydyttyneitä, 24% kertatyydyttyneitä ja n. 3% monityydyttymättömiä rasvahappoja.
 • Maidon proteiineista yli 75 % on kaseiinia. Maidon kokonaismäärästä kaseiinia on n. 2,6 %. Kaseiini on väriltään puhtaan valkoista. Jos kaseiini poistetaan rasvattomasta maidosta esim. saostamalla, jäävät liuokseen jäljelle heraproteiinit. Heraproteiineja maidon proteiineista on n. 20 % ja maidon kokonaismäärästä 0,5  %.
 • Maidon pääasiallinen hiilihydraatti on laktoosi eli maitosokeri. Sitä on maidossa 4,7-4,7 g/100g Laktoosi on disakkaridi, galaktoosista ja glukoosista koostunut sokeri. Laktoosia on vain maidossa. Maito sisältää myös muita hiilihydraatteja, mutta laktoosia huomattavasti pienempiä määriä. Suomessa 17% prosentilla väestöstä suolisto ei tuota riittävästi maidon sokeria eli laktoosia hajottavaa entsyymiä. Tällöin laktoosi ei pääse imeytymään suolistosta. Tätä kutsutaan laktoosin imeytymishäiriöksi eli laktoosi-intoleranssiksi.
 • Lähde: http://www.milkworks.fi/oppimateriaali/mita-maito-on/maidon-kemiaa/Sivut/default.aspx

14 Suomi on maailman ykkössijalla Alzheimerin taudissa

Ohessa kokoamani tilasto World Health Rankings sivuilta johon olen tummentanut Kiinan ja Suomen luvut. Suomi on Alzheimerin taudissa maailman johtava maa, Kiinaan verratuna taudin määrä on yli 11 kertainen! Eturauhassyöpää Suomessa Kiinaan verrattuna on yli viisinkertainen määrä ja rintasyöpää lähes kolminkertainen määrä. Vastaavat kuolleisuusluvut Shengmain alueella ovat  muutakin Kiinaa alhaisemmat.

15. Yle-uutiset 28.3.2017.

Tänään 28.3.2017 oli tärkeä päivä Suomalaisille. Maidon käyttämisestä varoitetaan julkisesti. Se oli myös merkkipäivä itselleni. Täsmälleen 2 vuotta sitten, 28.3.2015 tein ensimmäisen sivuni maidosta varoittaakseni sen vaaroista. Nyt ensimmäistä kertaa siitä varoitetaan julkisesti!

Yle.fi sivulla kerrotaan että Reijo Laatikainen ja syöpätutkija Timo Joensuu Docrates syöpäsairaalasta ovat koonneet luotettavaa tutkimustietoa uuteen kirjaansa. Kyseessä on ensimmäinen kotimainen kattava teos aihepiiristä.

Kirjaa ei ole vielä julkaistu. Uutisista voi päätellä että kirjassa mainitaan myös ravintoaineita jotka ehkäisevät eturauhassyöpää.

Lainaus Ylen jutusta: ”Tieto ravinnon ja syövän yhteydestä on usein sirpaleista ja huonolaatuista, usein silkkaa huuhaata. Siksi kirjalle oli suuri tarve, Laatikainen sanoo. Kaikille sopivana yleisohjeena voidaan pitää nykyistä, kasviksia ja marjoja painottavaa ravintosuositusta tai perinteistä Välimeren ruokavaliota. Sen sijaan paljon rasvaa, sokeria, valkeaa viljaa, punaista lihaa ja prosessoituja tuotteita sisältävä länsimaissa yleinen ruokavalio lisää syöpäriskiä.”

Onni: ravinnon vaikutuksesta terveyteen ja syöpäsairauksiin on paljon kirjallisuutta sekä asiallisia verkkosivuja ja videoita useilla kielillä. On tietysti tärkeää syödä oikein mutta psyyke vaikuttaa siihen tuleeko näin tehtyä.

16. Linkkejä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *