Syöpä huonoa tuuria? *

Onko syöpään sairastuminen on huonoa tuuria?

CoronaryArtery_PlaqueNykyään tunnustetaan että ravinto voi vaikuttaa joidenkin sairauksien syntyyn. Joidenkin mielipiteiden mukaan 90 % diabetes-2 ja noin 80 % sepelvaltimotaudista pystyttäisiin ehkäisemään noudattamalla terveellisiä elintapoja Mutta miten on syövän kanssa? Johtuuko syöpään sairastuminen huonosta tuurista?

Riskiä voi vähentää

2.1.2015 Helsingin Sanomissa ja paikallislehdissä ilmeistyi BBC:n juttu http://www.bbc.com/news/health-30641833:

Amerikkalainen tutkimus: Suurin osa syövistä johtuu ”huonosta tuurista”. http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1420174574794. Jutussa sanotaan mm.: ”Suomen vyötäröläskisyöpäyhdistyksen terveyden edistämisen ylilääkärin Eeva Ollilan mukaan yhdysvaltalaistutkimuksen tulos vastaa suomalaisten tutkijoiden käsitystä. Nähdäksemme 30–40 tai jopa 50 prosenttia syövän esiintyvyydestä on sellaisia syöpiä, että niiden riskiä voi vähentää omilla elintavoillaan.” Ei kovin motivoivasti kerrottu. ”jopa 50 prosenttia syövän esiintyvyydestä on sellaisia syöpiä, että niiden riskiä voi vähentää omilla elintavoillaan”. Riskiä voi vähentää, mutta kuinka paljon ja millaisilla elintavoilla? Virallisesti viimeksi mainitusta vastaa Suomessa valtion ravitsemusneuvottelukunta jonka ohjeet näyttävät nojautuvan realismiin.

Realismi ja syöpä

suolaaKaikki kunnia valtion ravitsemusneuvottelukunnan työlle jonka ohjdeiden avulla todellakin riskiä voi vähentää. Ohjeet perustuvat mielestäni kuitenkin realismiin eli olettamukseen että ihmiset eivät muuta ravintotottumuksiaan. Esimierkisksi suolan määrä pitäisi korkeintaan olla 5 g/vrk. Kuitenkin The American Heart Association (AHA) ohje on: less than 1,500 mg a day for general health and disease prevention. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan realismi näyttää perustuvan siihen, että korkeintaan 1,5 g suolamäärän noudattaminen on käytännössä kuitenkin mahdotonta. Lainsäädännöllä ei pystytä vaikuttamaan elintarvikkeiden ja valmisruokien suolamääriin. Sama asia näkyy muissa ravintoaineissa. Ravintokolmio sisältää sekä lihaa että maitotuotteita. Kuitenkin niissä väestöryhmissä jotka käyttävät kaikkein vähiten lihaa ja maitotuotteita esiintyy kaikkein vähiten syöpää. Mutta kuinka kävisi Suomen maitotalous- ja lihatuottajille?

Kun voidaan valita niin valitaan

herkkupihviAikaisemmin oli kysymys ruoan riittävyydestä. Oltiin onnellisia kunhan saatiin vatsa täyteen. Elintaso nousi, maatalous ja elintarviketeollisuus kehittyi. Nyt voidaan valita. Mutta valitsemmeko oikein? On totta että kypsennetyn lihan, vilja- ja maitotuotteiden avulla ihmiskunta on pystynyt huikeisiin tieteen ja taiteen saavutuksiin ja kasvamaan sekä pituutta että leveyttä. On myös tutkittu millainen ravinto pitää ihmisen terveenä. Mutta juuri tässä asiassa tiede on jakautunut kahtia. Tiede on mukautunut realismiin. Ei ole realistista kuvitella että koko maito- ja liha- ja valmisruoka teollisuus ajettaisiin alas. Siis koko ”ruokakulttuurilta” häviäisi pohja! Kaikki herkut, pizzat ja pastat, makeiset leivokset ja pullat häviäisivät. Asiat joiden osaamisesta huippukokit kilpailevat ja saavat mainetta.

Miten valinta vaikuttaa?

Euron ateriaKysymys on valinnasta. Valitsemaan pystyy jos tietää. Jos ei tiedä, valitseminen tapahtuu mainonna ehdoilla. ”Mitä tänään syötäisiin” periaatteella. Kun mainonta ja mieliteot ohjaavat valintojamme, syöpään sairastuminen on sen seuraus, ei huonoa tuuria. Emme anna lemmikkieläimillekään roskaruokaa koska tiedämme seuraukset. Miksi teemme niin itsellemme?

 .

Fytokemikaaleja

Anti-Cancer SuperfruitsUseat vaihtoehtoiseen lääketieteeseen perehtyneet lääkärit ja tutkijat sanovat, että kaikki eläinperäinen rasva ja valkuainen, siis liha, kaikki maitotuotteet ja munat ovat terveydelle haitallisia. (En ole tähän mennessä löytänyt yhtään uskottavaa tutkimusta jossa eturauhassyöpää hoidettaisiin liha- ja maitodieetillä.) Nykyiset viljat on jalostettu ravintoköyhäksi, kasvinsuojelu huolehtii siitä, että kasveihin sen enempää kuin hedelmiinkään ei kerry itse kasveja, mutta myös meitä suojaavia fytokemikaaleja. Lukuisat tutkimukset osoittavat tai antavat viitteitä siitä, että määrätyillä yrteillä, mausteilla ja luonnon marjoilla ei ole pelkästään terveyttä ylläpitäviä vaan myös sairauksia parantavia vaikutuksia.

Syöpäruokakolmio

Saksalainen lääkäri Dr. med. Ludwig Manfred Jacob on perehtynyt vaihtoehtoiseen syöpäruokavalioon ja on kirjoittanut Dr. Jacobs Weg des genussvollen Verzichts lisäksi meitä kiinnostavan kirjan Prostatakrebs-Kompass (Eturauhassyöpä kompassi) jonka aiheena on eturauhassyövän ehkäisy ja täydentävä hoito oikean ruokavalion ja elämäntapojen avulla. Sivuillani olevaan Dr. Jacobin syöpäruokakolmion suomennokseen pääset tutustumaan tästä. Saksankieliseen ravintokolmioon pääset tutstumaan tästä.

Onni 28.3.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *