Sipulit

Sipulit, allium suku

Allium-suvun lajeille tunnusomaisen maun ja tuoksun aiheuttajina ovat lukuiset rikkipitoiset  yhdisteet.

Valkosipuli

Allium Sativum. Kun Valkosipulin kynsi murskataan, sen solut rikkoutuvat ja lopputuloksena on voimakastuoksuinen allisiini joka antaa juuri murskatulle valkosipulille sen ominaistuoksun. Allisiinia on valkosipulissa jopa 5 mg/g mutta se alkaa nopeasti hajota erilaisiksi rikkiyhdisteiksi joten valkosipuli tulisi nauttia tuoreeltaan. Allisiini ei myöskään kestä kuumentamista.

Valkosipuli

Nykyisten tietojen perusteella voidaan olettaa, että valkosipuli ja sen kanssa samaan sukuun kuuluvilla kasviksilla on huomattava merkitys erityisesti ruokatorvi-, maha- ja paksusuolensyövän ehkäisyssä. Shanghaissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että niillä, jotka nauttivat päivittäin yli 10 grammaa allium suvun kasviksia, esiintyi 50 % vähemmän eturauhassyöpää kuin niillä joiden päiväannos jäi alle kahteen grammaan. Valkosipulin suojaava vaikutus näyttää huomattavasti tehokkaammalta kuin muiden saman suvun kasvisten.

Valkosipulista on tutkittu kaikkiaan ainakin 20 eri yhdistettä joilla on todettu olevan syöpää torjuvia ominaisuuksia. Syövän kannalta tärkeimpinä biomolekyyleinaä pidetään öljyliukoisia diallyylisulfidia ja diallyydisulfidia. (Kiinalaiset säilyttävät murskatun valkosipulin öljyssä, esim. oliiviöljy, murskattu valkosipuli tulisikin ensin sekoittaa öljyyn).

MarinadeValkosipuli näyttää tarjoavan erityisen tehokkaan suojan voimakkaasti karsinogeenisten nitrosamiinien aiheuttamia syöpiä vastaan joita muodostuu elintarvikkeissa käytetyistä nitriiteistä erityisesti marinadeissa ja lihavalmisteissa kuten makkaroissa, pekonissa ja kinkussa. Nitrosamiinit aiheuttavat syöpää sitoutumalla DNA:han aiheuttamalla siinä mutaatioita mutta valkosipulin biomolekyylit estävät nitrosamiinien muodostumisen ja vähentävät siten syöpäriskiä. Valkosipuli ja sipuli saattavat torjua syövän kehitystä, on niiden kyky vaikuttaa karsinogeenisiä yhdisteitä sisältävien vierasaineiden aktivointiin ja poistamiseen. Kun paksusuoli-, rinta-, keuhko- ja eturauhassyöpäkasvaimista ja leukemiasta eristettyjä soluja käsiteltiin valkosipulin eri biomolekyyleillä, syöpäsolujen määrä väheni merkittävästi ja samalla solukuolemaan johtava prosessi aktivoitui. Ilmeisesti diallyylisulfidi edistää syöpäsolujen kuolemaa siten, että se vähentää niiden kykyä tuottaa valkuaisaineita, jotka tekevät niistä vastustuskykyisiä tietyille kemoterapiassa käytetyille lääkkeille. (Lähde: Richard Béliveau, Denis Gingras: Ruokavalio ja syöpä 2005.)

FibrinAllisiinilla on kyky estää bakteereiden, hiivojen, sienten ja virusten lisääntymistä.

Joidenkin tutkimusten mukaan sen on todettu myös estävän kasvainten kasvua. Allisiini säilyy murskatussa valkosipulissa vajaan vuorokauden, minkä jälkeen se alkaa hajota muiksi rikkiyhdisteiksi kuten diallyylidisulfidiksi.
Valkosipulilla on todettu olevan myös verisuonten tukkeutumista ehkäisevä vaikutus, sillä eräät valkosipulin sisältämät yhdisteet kuten tioallyylisulfidit ehkäisevät fibriinien muodostumista veressä hidastaen siten veren hyytymistä. Valkosipuli ehkäisee myös verisuonten kovettumista ja laskee veren kolesteroli-, rasva-aine- ja sokeripitoisuutta. Se laajentaa verisuonia, mikä vaikuttaa alentavasti verenpaineeseen.

Steam-InhalationLuontaislääkinnässä sipuleita käytetään rohdoksi tuoreeltaan tai kuivattuina.

Vanhojen ohjeiden mukaan kaikkein tehokkainta on valkosipuli alkoholiin uutettuna. Valkosipulin tehoaineet haihtuvat herkästi, minkä takia rohdos tulisi nauttia kuumentamattomana. Esimerkiksi hengitysteiden tulehdusten hoidossa voidaan käyttää teekannuun veden sekaan murskattua valkosipulia. Valkosipulihöyryä hengitetään nenän kautta muutamia minuutteja useita kertoja päivässä. Ennalta ehkäisyyn voidaan nauttia pari, kolme tuoretta valkosipulin kynttä päivittäin esimerkiksi voileivän päällä tai maustamattomaan jogurttiin murskattuna.

Kuinka paljon?

Kun haluaa saada valkosipulin terveyshyödyt,  on erittäin tärkeää käyttää sitä säännöllisesti noin neljä grammaa vuorokaudessa.

Valkosipuli on tärkeä kasvi tuholaistorjunnassa. Sitä voidaan käyttää sekä erilaisina uutteina että muiden vihannesten välissä kasvattamalla. Kukintojen itusilmuja voidaan istutella eri puolille puutarhaa torjumaan esimerkiksi myyriä.

Tri. Béliveau’n mukaan sipuli, etenkin valkosipuli on kaikkein tärkein syöpäsoluja tuhoava kasvis.

Dr. Beliveaun eturauhassyöpä ravintoEri elintarvikkeet vähentävät määrättyjen syöpälajien sulujen kasvua. Tri. Béliveau pystyi tutkimaan erilaisten raakojen kasviuutteiden vaikutusta erilaisiin syöpälaatuihin. Tämä salli listan tekemiseen elintarvikkeista jotka eri syöpälaaduissa ovat erityisen suositeltavia. Huomiota herättävää on, että lähes kaikissa syöpätyypeissä valkosipuli, purjo ja keltasipuli ovat kaikkein vaikuttavimpia ravintoaineita. Kuvassa vihreä linja näyttää eri kasvien vaikutuksen eturauhassyöpäsolujen kasvun estotehossa. Katso sivu syöpäruokavalio ja vihreä tee

Valkosipuli–mauste vai lääke? Otteita kirjoituksesta, Antti Aro LKT, tutkimusprofessori Kansanterveyslaitos:

Suomalaisten hyvinvointiAllium-suvun kasveille ominaisten rikkiyhdisteiden luontainen tarkoitus lienee suojata kasvia ympäristön vaaroilta kuten homesieniltä ja parasiiteilta. Nykyajan tutkimusten mukaan raaka valkosipuli voi hyvin suurina annoksina (7–28 kynttä päivittäin) vaikuttaa edullisesti sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöihin, kuten veren kolesteroliin ja tromboosialttiuteen. Koska tuoreiden sipulien vaikutuksia tutkittaessa kaksoissokkoasetelmat ovat mahdottomia eikä tutkimuksissa ole varmistuttu perusruokavalion muuttumattomuudesta, nämäkin havainnot ovat hieman epävarmoja. Jo kuumentaminen ruokaa valmistettaessa tuhoaa kaikesta päätellen mahdolliset edulliset aineet. Ainakin useimmat kaupan valkosipulikapselit ja -puristeet ovat tehottomia. Kriittiset katsausten laatijat ovatkin yhtä mieltä siitä, ettei ruokavalion täydentämiseen valkosipulivalmisteilla ole aihetta sairauksien torjumiseksi (Bruce 1992, Kleijnen ym. 1989). Monet sipulien sisältämät aineet ovat kuitenkin kiinnostavia, ja niiden vaikutusten tarkempi tutkiminen olisi aiheellista.

Valkosipulin terveysvaikutukset näyttävät kaiken kaikkiaan vähäisiltä. Erityisvalmisteet on osoitettu tehottomiksi, ja tuoreen kasvin mahdolliset edulliset vaikutukset ilmenevät vasta hyvin suurilla annoksilla. Jäljelle jää mauste–yksilöllisen maun mukaan joko jumalallinen tai pirullinen. Puuttumatta makuasioihin pitäisin myönteisenä kehityksenä, jos valkosipulia kohtaan tunnetut ennakkoluulot vähenisivät ja sen samoin kuin yrttimausteidenkin käyttö Suomessa yleistyisi. Turhan usein kuulee vieläkin väitettävän, ettei ruokaan saa makua muuten kuin rasvan ja suolan runsaalla käytöllä.

Kirjoittaja: Antti Aro LKT

Sekä Antti Aro että Tri. Béliveau ovat varmaan enemmän tai vähemmän oikeassa. Béliveaun kokeet ovat in vivo kokeita mutta oleellista niissä on, että tuloksena on vaikuttavuusjärjestys jota itsekukin voi soveltaan ruokavaliossaan. Ongelma on, että kuinka saa syötyä 3-7 raakaa valkosipulin kynttä. Tietäisikö joku ratkaisun siihen? (Onni 19.7.2015)


Valkosipuli on todettu aidosti elämää pidentäväksi ravintoaineeksi Kiinassa.

Shandongissa, jossa viljellään eniten valkosipulia, ihmiset elävät keskimäärin 5 vuotta pidempään kuin muualla Kiinassa. Tämän oletetaan olevan valkosipulin ansiota.

Valkosipuli KiinassaJos nautitte asetyylisalisyylihappoa, esim.  Aspiriinia säännöllisesti, tulee olla varovainen valkosipulin nauttimisen kanssa. Jos nautitte verenohennuslääkkeitä, valkosipulin käytöstä tulee kokonaan luopua. http://www.fid-gesundheitswissen.de/pflanzenheilkunde/knoblauch/knoblauch-die-optimale-dosis/

Onni: Kun sekoitat suuremman määrän murskattua valkosipuli oliiviöljyyn, se tulee säilytettää ilmatiiviisti jääkaapissa tai pakkasessa. Pakkasessa säilyttäminen on käytännöllistä koska seos ei jäädy ja sitä voi aina ottaa käyttöön tarvittava määrä.

Garlic drinkMuinainen tiibetiläisen valkosipulilääke:

Lainaus blogisivuilta HELP YOURSELF TO HEALTH

Tarvitset noin 350 g valkosipulia ja 100 g puhdasta alkoholia 96% sekä tiiviin astian.

.

  • Pese ja kuivaa astia
  • Kuori valkosipulinkynnet. Saatat tarvita kumikäsineitä.
  • Pilko valkosipulinkynnet ja laita purkkiin
  • Kaada hitaasti alkoholi purkkiin ja varmista että valkosipuli on hyvin peittynyt. Lisää alkoholia tarvittaessa
  • Sulje kansi tiiviisti ja laita purkki viileään ja pimeään paikkaan. Anna valkosipulin maustua 10 päivää.
  • Avaa 10 päivän kuluttua purkki varovasti ja siivilöi valkosipulitinktuura seulan läpi kaatamalla se puhtaaseen kulhoon.
  • Kaada kirkas neste puhtaaseen tummaan lasipulloon ja sulje se pipetti tulpalla. (saa apteekista)

Sipuli

badische-zwiebelsuppe1Sipulilla (Allium Cepa) on havaittu olevat verenpainetta, veren rasvoja ja verensokeria alentava heikko vaikutus. Samoin sipulilla on huomattu olevan veren hyytymistä estäviä ja antiastmaattisia vaikutuksia. Nämä vaikutukset johtuvat pääasiassa sipulin antioksidanttisista rikkipitoisista  yhdisteistä. Saksaksi

 

Purjo

PurjokeittoAllium porrum, purjosipulin terveysvaikutukset perustuvat sen eteerisiin öljyihin, etupäässä allyyli ja sinappiöljyihin jotka vaikuttavat infektioita vähentävästi ja limaa irroittavasti. Sitäpaitsi sinappiöljyt edistävät ruoansulatusta, maksan, sappirakon ja munuaisten toimintaa. Sen voimakaasta diureettisesta ja verensokeria laskevasta ominaisuudesta on hyötyä diabeetikoille, reumapotilaille, virtsarakko-  ja munuaisongelmissa, PDF saksaksi.

Salottisipuli

Salottisipulia, Allium ascalonium, pidetään kaikkein hienoimmanmakuisena sipulina ja se onkin hyvin suosittu Euroopassa. Sen muoto on epäsäännöllinen ja se lisääntyy jakaantumalla. Pienet ovaalinmuotoiset sipulit ovat kuoreltaan ruskeanpunaisia ja maultaan mieto ja hienoarominen. Pitkänomaista salottisipulia kutsutaan banaanisalottisipuliksi. Salottisipuli sopii hienon arominsa vuoksi kastikkeiden, liemien ja keittojen mausteeksi. Kokonaisena se käy erilaisiin pataruokiin.

Muita sipuleita katso: Hillosipuli, jättisipuli, keltasipuli, punasipuli, ruohosipuli, ryvässipuli, salottisipuli. 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *