Campodimelen kylä ja muita sinisiä alueita *

Tein tämän sivun 7.2.2015. Sen jälkeen olen löytänyt paljon uutta tietoa ja tutkimuksia joissa on pyritty selvittämään eri alueilla asuvien ihmisten pitkäikäisyyden salaisuuksia. Nyt puhutaan sinisistä alueista joissa yli 100 vuotiaiden ihmisten osuus on kymmenkertainen normaaliin väestöön verrattuna.

7.2.2015 löysin tietoa Campodimelen kylästä jossa miesten keski-ikä on 93, naisten 92 vuotta.

CampodimeleA Year in the Village of EternityCampodimelen kylä sijaitsee Italiassa Rooman lähellä. Kylässä elää noin 800 henkeä joista 120 on yli 80 vuotiaita, 42 yli 90 vuotiasta ja muutama yli 100 vuotiasta. Asukkaat ovat kaikki korkeaan ikään saakka henkisesti virkeitä ja fyysisesti hyvässä kunnossa. He  nauttivat päivittäin pääravinnokseen suuria määriä erilaisia vihanneksia, maissileipää ja noin 2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä, lihaa ei käytetä juuri lainkaan. Sydän- ja verisuonisairaudet ovat siellä lähes tuntemattomia. Katso video englanniksi tai saksaksi. Tutustu myös Okinawalaisten  ja adventistien elintapoihin. Netistä löytyy aiheesta lukuisa määrä videoita ja tutkimuksia.

Campodimele videoita:
Video englanniksi 2:47 min
Video saksaksi 1, 2:47 min
Video saksaksi 2, 43:10 min

Campodimelen asukkaiden ravinto näyttää olevan tasapainossa suuresta öljyn käyttömäärästä huolimatta, tai ehkä juuri siitä syystä. Vitamiinien, mineraalien, hivenaineiden ja aminohaoppojen lisäksi fytokemikaalien osuus näyttelee varmasti suurta osuutta. Vihannekset ja hedelmät kasvavat luonnonmukaisesti taivasalla ja nautitaan tuoreina. Fytokemikaalit suojelevat kasveja sekä niitä nauttivia ihmisiä ja eläimiä taudeilta. Jos ravintoaineiden saanti on muuten tasapainossa mutta fytokemikaalit puuttuvat, vastustustuskyky taudelle ei ole riittävä. Nykyisessä jalostetussa, tehoviljellyssä viljassa ja hedelmissä sekä kasvihuoneissa ravintoliuoksessa kasvatetuissa kasviksissa fytokemikaalien osuus on liian pieni kelvatakseen terveelliseksi ravinnoksi.

Many different European Fruits in Summer Season

Ihmiselle tarpeellisia fytokemikaaleja eli biokemikaaleja on, tai pitäsi olla ravinnossa noin 30 000 erilaista. Fytokemikaaleja löytyy mausteista, kasviksista, marjoista ja hedelmistä sekä myöskin hapatetuista tuotteista kuten hapankaalista Hapankaalista ja muista fytokemikaalilähteistä löytyy myös valtavasti tietoa verkosta, video englanniksi fytokemikaaleista ja hapankaalista. Lopuksi  video englanniksi: Arizona man, 110 years-old, credits long life and health to 5 foods, 1:41 min

Myös Kiinassa on kaupunki BaMa Town, sukasluku 292000, asukkaista 90 on yli 100 vuotiaita, ks. video. Toisessa videossa annetaan pitkän iän keiton teko-ohje joka perustuu hamppuun.

Sinisistä alueista.

blue-zonesVuonna 2015 ilmestynyt Dan Buettnerin kirja The Blue Zonees Solution on herättänyt niin paljon huomiota, että Sari Valto 27.9.2016 teki ohjelman joka on kuunneltavaissa Yle Areenassa: Takaako terveellinen ruoka pitkän iän? Googlesta hakusanalla the blue zones löytyy noin 6.300,000 kirjoitusta tai sivua kuten esimerkiksi Blue Zones, Live Longer, Better, sivu Wikipediasta, ja Dan Buettnerin TED videon josta on käsikirjoitus englanniksi ja saksaksi, valitettavasti ei suomeksi. Toivottavasti joku tämän tekstin lukija ystävällisesti haluaisi sen kääntää ja laittaa kommenttiini. Ohessa muutama lyhennetty käännöskommentti:

Dan Buttner sanoo videonsa alussa että Tanskan kaksoissokkotutkimus ”osoitti, että vain noin 10 prosenttia ihmisen keskimääräisestä eliniästä määräytyy geenien perusteella. Loput 90% määräytyy elämäntavoistamme. 

ted-dan-buettnerMutta ensin haluaisin puhua joistakin pitkäikäisyys myyteistä. Ensimmäinen myytti on, että voit saavuttaa 100 vuoden iän näkemällä oikealla tavalla vaivaa sen eteen. Ongelma on että vain 1 5000 ihmisestä USA:ssa elää vanhemmaksi kuin 100 vuotta.

Toinen myytti on, että on olemassa hoitoja, jotka voivat hidastaa ikääntymistä, kääntää tai jopa pysäyttää sen. Jos ajattelee asioita on 99 asiaa sadasta jotka voivat vanhentaa meitä. Jos esimerkiksi yliammut urheilussa, esimerkiksi tennistä pelatessa, voit vahingoittaa polveasi ja rustoasi joka ei ikinä palaudu. Valtimomme voivat kalkkiutua… On aivan liian monia asioita, jotka voivat mennä pieleen.

Kehomme koostuu 35 miljardista solusta jotka uusiutuvat 8 vuoden välein. Ja joka kerta kun he uudistuvat, ne kärsivät pieniä vahinkoja.

Me löysimme ensimmäinen ”Blue Zone”, sinisen alueen Sardiniasta. Mutta ei koko saaren, noin 1,4 miljoonaa asukasta, vaan vuoristo alueelta jota Nuoro provinssiksi. Tällä alueella elää noin 10 kertaa enemmän kuin 100-vuotiaita kuin Yhdysvalloissa. Pitkän iän salaisuuspiilee mielestäni tavasta miten heidän yhteiskuntansa rakentuu. Ja yksi leimaavista Sardinian yhteiskunnassa on, miten he kohtelevat vanhuksia. Mitä korkeampi ikä, sitä enemmän viisautta. Jos menet Sardiniaan pubiin, näet pin-up kalenterin sijasta ”kuukauden 100-vuotiaat”.

Onni 2.10.2016

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *