Vihreän kakan taika *

Kasviksia, liikuntaa, kasviksia, liikuntaa… Kasviksista saan vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet, fytokemikaalit ja ne ”vaaralliset” antioksidantit. ”Vaaralliset” siitä syystä, että antioksidantteja tarvitaan mutta nobelisti James Watson väittää niiden haittaavan syöpähoitoja. Siksi tarvitaan sekä liikuntaa että kasviksia. Kasviksia niin paljon ja vihermehuja tai vihersmoothieita niin usein, että aamuisen tuotoksen väri pytyssä on vireä! (Kuva YinYang yrttipuutarhastani)

Liikunnasta: Oheisen linkin tutkimuksessa (en) (de) tutkittiin 830 miestä joilta vuosina 1997-2000 oli löydetty eturauhassyöpä. 15  vuoden kuluttua 458 miestä oli kuollut, heistä 170:llä kuolinsyy oli eturauhassyöpä. Vähiten liikkuviin miesten kuolleisuus oli kaksinkertainen verrattuna eniten liikkuviin miehiin (158 versus 75).

Lääkäri, itsekin aivosyöpään sairastunut David Servan-Schreiber ja tutkija Richard Béliveau ovat suuresti vaikuttaneet ravintooni ja elintapoihini. Katso vihreä tee tarina jossa on David Servan-Schreiber kertoo kuinka Richard Béliveau tutki kaikista mahdollisista lähteistä elintarvikkeita joilla olisi vaikutusta syöpään. Päällimmäisenä listassa olivat erilaiset kaalilajikkeet, parsakaali, valkosipuli, soija, vihreä tee, kurkuma, vadelmat, mustikat ja tumma suklaa. Richard Béliveau sanoo: ”Syöpä on kuin diabetis. Siitä täytyy pitää huolta päivittäin. Ei ole mahdollista että niitä syötäisiin silloin tällöin”. Lisäksi hän sanoi, että kaikki rasvat on kielletty lukuunottamatta oliiviöljyä ja pellavansiemöljyä jotta voitaisiin estää tulehduksia editävien omega 6 öljyjen vaikutusta.

Luomu

Yritän noudattaa heidän ohjeitaan ja nykyinen ravintoni koostuukin yli 90 prosenttisesti kasviksiin. Suosin luomuviljeltyjä kasviksia ja hedelmiä siitä yksinkertaisesta syystä että ne ovat ravintotiheyden mittarilla mitattuna halvempia kuin tehoviljellyt kasvikset, joiden jalostetuksen päämäärä on ollut mahdollisimman suuri tuotto, kuljetuksen kestävyys, leivontaominaisuudet jne.

David Servan-Schreiberin mukaan koko evoluutionsa ajan, vuosimiljoonia,  ihmiset ovat saaneet ravintonsa ”luomusta”. Vasta kahden sukupolven aikana syöpään, joka aikaisemmin oli harvinainen tauti,  on sairastunnut joka kolmas ja tulevaisuudessa tulee sairastumaan joka toinen ihminen. Osaltaan syynä on lääketieteen hoitomenetelmien avulla saavutettu keski-iän nousu joka kuitenkin elintapasairauksien ja syövän takia näyttää pysähtyneen, itse asiassa on laskussa.

Syynä ei voi olla mikään muu kuin tehomaatalous, ihmisten ravintotottumukset (mainosten mielikuvissa mukaan mies ei ole mies joka ei grillaa ja juo olutta). Järkyttävintä on, että tehomaataloutta ei lainkaan kontrolloida ja ravinnon terveysvaikutuksista puhutaan asian tärkeyteen nähden vähän. Tehotuotetut maitotalous- ja lihatuotteet, einekset ja pikaruoat ovat lähes varma tapa saada syöpä tai joku muu elintapasairaus.

selleri---1Kitukasvuisia tai tuholaisten raiskaamia vihanneksia ja hedelmiä, ”luomutuotteita” ihmiset ovat syöneet miljoonia vuosia. Elimistö on saanut niistä  sekä ravinto- että suoja-aineita. Niissä on 40 – 60 % enemmän mineraaleja, hivenaineita, vitamiineja ja ennen muuta fytokemikaaleja kuin tehoviljellyissä jalostetuissa sukulaisissa (kuten selleri kuvassa. Tehoviljety selleri on neljä-kuusi kertaa suurempi höttöinen selluloosapaketti). Esimerkiksi omenat pitäisi syödä kuorineen koska 95 % omenan fytokemikaaleista on nimenomaan kuorissa. (tehoviljellyissä omenoissa kasvinsuojelu- ja säilytysaineet)

Eniten sairauksia torjuvia yhdisteitä on vioittuneissa kasviksissa joita niihin kehittyy kun ne puolustautuvat tauteja, sieniä ja ultraviolettivaloa vastaan. Juuri ne vasta-aineet suojelevat myös meitä taudeilta. Tehoviljellyt kasvikset ja vilja eivät kehitä vasta-aineita koska niitä suojellaan kasvinsuojeluaineilla. Tomaatit, salaatit ja kurkut kasvatetaan lasin alla niin että niiden ei lankaan tarvitse kehittää suoja-aineita uv-säteilyä vastaan. Seurauksena tehoviljeltyjen kasvisten ja ylipäänsä kasvisten liian vähäisestä käytöstä joudutaan varoittamaan ihmisiä auringon ottamisesta ilman suojavoiteita. Seurauksena on lunnollisen D-vitamiinin puutos joka on yksi syöpään altistava tekijä.

D-vitamiini ja fytokemikaalit

Pohjankatkarapu-(Pandalus-borealis)-Die Welt artikkelissaan Tee und Pillen wirken besser als Sonnencreme varoittaa luottamaan auringonsuojavoidteisiin, niistä voi olla enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Hawaijilla triatloniin osallistujat suojaavat itsensä suojavoiteiden ja vaatetuksen lisäksi sisäisesti astaksantiinilla, merestä saatavalla väriaineella, antioksidantilla, joka suojelee kehoa UV-säteiden aiheuttamalta stressiltä. Sen vaikutus on 500 kertaa vahvempi kuin E-vitamiinilla. Artikkelissa kehoitetaan käyttämään päivittäin 24 mg Beta-Karotiinia sisältäviä vihanneksia ja hedelmiä, (100 g porkkanaa + bataattia + lehtikaalia + aprikoosia = n. 30 mg). Pitkäaikainen, useamman viikon tomaattipyreen (40 g) + oliiviöljyn (10 g) käyttö antaa huomattavan auringonsuojan. Tomaatin lykopeeni on samoin tehokas auringonvalolta suojaava antioksidantti. Myös vihreä tee ja mustikat suojaavat ihoa tehokkaasti.

Bio-AstinVITAMIINI SUOSITUKSET sivulla varoitetaan aurinkovoiteisiin luottamisesta. Sivun mukaan ”useissa tutkimuksissa, kuten tässä, todettiin aurinkorasvojen käyttäjillä olevan suurentunut riski saada melanooma eli tummasolusyöpä. Yllättäen suurin nousu ihosyöpien määrässä on havaittu niissä maissa, joissa aurinkovoiteita käytetään eniten. Yhdysvalloissa melanoomaan sairastuneiden määrä on noussut 1800% siitä hetkestä kun ensimmäiset aurinkorasvat tulivat myyntiin.”  Lisäksi kirjoituksessa mainitaan että ”useat tutkimukset kuten tämä kertoo selvästi: mitä enemmän saat D-vitamiinia auringosta, sitä alemmat mahdollisuudet sinulla on kuolla syöpään.  Kannattaa lukea koko artikkeli ja tutustua kirjoittajan kokemuksiin astaksantiinin käytön hyötyistä. Astaksantiinia Amazonilta. Katso myös sivuni Antioksidantit, fytokemikaalit, Salvestroli, antioksidanttien vaarat.

yrttitarhaa---1Ennalta ehkäisy ei ole mahdollista markettien subventoiduilla maataloustuotteilla kuten vilja, maito- ja elänperäisillä eineksillä ja sokeripitoisilla herkuilla. Niiden omega 3:6 suhde aiheuttaa pysyvän tulehdustilan ja tekee ihmiset lihaviksi. Yhden sipsipussillinen seurausten parantamiseeen menee elimistöllä 2 viikkoa, mutta vain sillä edellytyksellä, että omega-3 saanti on riittävä. Kaupan vihanneksia ja hedelmiä syömällä perusterve nuori ihminen pysyy, jopa elämänsä kunnossa, suuren energian kulutuksensa takia. Mutta 50 vuotiasta lähtien energian tarve puolittuu joka 10. vuosi. Mineraalien, hivenaineiden, vitamiinien ja fytokemikaalien määrä puolittuu myös jos syö kuten ennenkin. Jos syöpä on kasvussa tai päässyt valtaan, se vaatii todella radikaalin elämän muutoksen. On muutettava ravinto lähes kokonaan kasvispohjaiseksi.
On luovuttava tehotuotetusta lihasta, munista sekä maitotuotteista joiden omega-6 epäsuhde aiheuttaa syöpää aiheuttavan tulehdustilan. Syöpään sairastuneen kannattaa luopua myös kaupan leivästä, sillä se nostaa insuliinitason pilviin. Insuliinin nousu pakottaa glykoosin soluihin, myös samalla syöpäsoluihin. Itse käytän omatekoista leipää viljan tilalla ovat leseet, esimerkiksi kauraleseiden insuliini indeksi on vain 15 kun kauralla 40. Ks. sivu Food Analysis: GI, GL, Fat Ratio, Nutrient Load, and Inflammation. Taulukossa myös 0mega 3-6 suhdetaulukko, suhteen pitäisi olla 1:2 kunn se nykyravinnolla on1:20 – 40. Miesten eturauhassyövän kehittymistä on helppo seurata PSA:n avulla. Jotta ruokavaliosta olisi hyötyä, tarvitaan liikunnan mukanaan tuomaa happea tehon aktivoimiseksi. Biotinin (vitamiini H) ja C vitamiinitason tulee olla riittävä. Ilman liikuntaa siis terveellinenkin ravinto menee hukkaan. Ks. verkosta tietoa hakusanalla Salvestrol, linkki saksaksi. (kuva YinYang yrttipuutarhastani)

gustav-dobos-gemeinsam-gegen-krebs-5820435248Kirjassa Gemeinsam gegen Krebs: Prof. Dr Gustav Dobos – Dr Sherko Kümmel, (luontaishoidon porofessorin ja onkologian erikoislääkärin sekä heidän työryhmänsä kirja) mainitaan sivulla 186, että terveillä elintavoilla sairastumisriski kroonisiin sairauksiin on 80 % pienempi, diabetekseen jopa 93 % pienempi ja sydänkohtauksen vaara 81% pienempi. Esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa, s. 233, on seutuja joissa rintasyöpä on lähes tuntematon tauti ja amerikkalaiset (ruotasalaiset ja suomalaiset) sairastuvat 50 kertaa useammin eturauhassyöpään ja tauti on agressiivisempi kuin kiinalaisilla. S.190 mainitaan, että noin 40 % syöpään sairastumisista voitaisiin välttää säännöllisellä liikunnalla, vähintään 3 tuntia viikossa, noin 30 päivässä. Rinta- ja eturauhassyövässä tämä on  tieteellisesti todistettu (Taylor HL et al. Am J Publ Health.) Samoin kirjassa huomautetaan että terveellinen ravinto ilman liikuntaa on hukkaan heitetty. Saksankielen taitoisille videolinkki jossa terminaalivaiheessa ollut keukosyöpäpotilas paransi itsensä raakaravinnolla.

Kakka vihreäksi!

Prostatakarzinom_Chlorophyll_Prof_HerwigKuinka tietää syökö riittävästi kasviksia? Kun kurkistaa pyttyyn. Jos lehtivihreää riittää koko pitkän matkan suusta peräsuoleen, se takaa lehtivihreän riittävän vaikutuksen myös elimistössä. Jo suomalaisilla sivuilla mainitaan syövän ehkäisystä lehtivihreän avulla. Askel terveyteen sivuilla on 8 juomaa syöpää vastaan, esimerkiksi Smoothie ananaksesta ja inkivääristä. Sivulla villi elo puhutaan voikukasta josta Alfred Vogel on puhunut kohta 100 vuotta sitten. Medical News artikkelissa Chlorophyll im grünen Gemüse bietet Schutz gegen Krebs an – vihreiden lehtivihannesten klorofylli tarjoaa suojaa syöpää vastaan. ”Löytyy paljon todisteita epidemiologisissa ja muissa kliinisissä tutkimuksissa ihmisillä, että klorofylli ja sen johdannaisten avulla voi suojautua syöpää vastaan”, (sanoo George Baileyn, eläkkeellä professorin tieteellinen henkilöstöön kuuluva Tammie McQuistan Institute Linus Pauling, OSU.).

fuhrman-lehtivihreaKOPP online kirjoittaa että 5 tärkeintä kasvia syöpää vastaan ovat Katzenkralle (Uncaria tomentosa) -ei esiinny Suomessa, Reunuspietaryrtti, vehnänoras (saa jauheena luontaistuote kaupoista) josta Ann Wigmore, elävän ravinnon pioneeri paransi ihmisiä jo yli 60 vuotta sitten, suolaheinä (ryöpättävä oksaalihapon takia), koiruoho (Artemisia absinthium), (myös Artemisia Annua jota olen kirjoittanut sivun ja jota voi kasvattaa Suomessa).

Prof. Ralf Herwig’s Studie 2015 (yläkuva) näyttää PSA:n laskun 8 viikossa -sininen palkki, verrattuna kontrolliryhmään -punainen palkki. Oikeanpuoleisessa kuvassa kontrolliryhmän PSA lähti jyrkkään laskuun lehtivihreän nauttimisen jälkeen. Sivulta löytyy myös mielenkiintoinen taulukko (alakuva), josta näkee: mitä suurempi kasvisravinnon osuus on (sininen) sitä pienempi on syövän/sydänkohtauksen riski (punainen). PubMedistä löytyy lehtivihreä hakusanalla 27665 julkaisua ja lehtivihreä syöpä hakusanalla 524 julkaisua.

Aamupala

Aamupalaani voisi paremminkin nimittää aamuruoaksi:

aamupala-paasiaisena---1Höyrytän 5-8 min. höyrykattilassa vihanneksia, esimerkiksi parsakaalia, ruusukaalia, lehtikaalia, kukkakaalia. (Entsyymien toiminnan tehostamiseksi kaaleja pitäisi pureskella myös raakana.) Kastikkeena käytän omega-3 sisältäviä öljyjä kuten pellavansiemen-, hamppu-, saksanpähkinä, purasruohoöljyä sekoitettuna omenaviinietikkaan. (kuvassa tummaa ja vaaleaa leipää, ks. reseptit.) Leivän päällä käytänkasvilevitettä, avokadoa, paprikaa sekä luomutomaattia ja kurkkua jos on saatavana. Välimeren maissa on ihana tapa paistaa tomaatti ja ripotella sen päälle oreganoa. Jos himoitsen juustoa, käytän vain vuohenjuustoa.

Vihreää tee on joko kiinalaista tai japanilaista Sencha laatua, välillä mustaa teetä. Tutkimusten mukaan vaikuttavuus nousee eri laatuja sekoittamalla. Yhden situruunan mehu. Sitruuna sitoo teen parkkihappoja jotka muuten voivat vaikuttaa haitallisesti ravintoaineiden imeytymiseen. Lisäksi se poistaa happamuutta kehosta. Teetä tulee juotua päivän mittan litran verran. Vihreään teehen voi lisätä 2-4 kertaa kuumaa vettä päälle.

Lounas

vuokaruoka---1Koska aamupalani on oikeastaan aamuruoka, lounas venähtää iltapäivän puolelle. Yksi suosikkiruoistani on juuresvuoka. Höyrytän vaihtelevasti juureksia kuten porkkanaa, bataattia, mustajuurta, selleriä, palsternakkaa, runsaasti sipulia ja valkosipulia. Mukaan voi laittaa proteiinilähteeksi pähkinöitä kuten saksanpähkinät (saksanpähkinät alimmaiseksi koska omega 3 öljyt ovat lämpöherkkiä), tofua, soirjarouhetta, papuja, kikherneitä ym. Höyrytetyt kasvikset kumoan vuokaan, lisään kasvisten keitinliemen ja vajaan purkillisen kookosmaitoa ja vaimoni rakastamaa lampaanmaito fetaa.

Toinen vaihtoehto on Kala- tai tofulounas. Kalana suosin omega-3 sisältäviä kaloja kuten muikkuja, lohta tai makrillia tai silloin tällöin turskaa. Muikku villikalana olisi tietysti parempi vaihtoehto kuin nk. lohi joka on viljeltyä lohta. (Tri. Tolosen mukaan lohta pitäisi syödä vähintään 150 g joka päivä jotta saisi saman määrän omega-3 oljyjä mitä on yhdessä E-EPA kapselissa). Kala ei kannata paistaa, mieluiten höyryttää tai valmistaa uunissa matalassa lämmössä. Tofu luetaan ravintoaineeksi joka torjuu syöpää, ainakin aasialaisilla. Aasialaisilla on ilmeisesti suolistossaa bakteeri jonka ansosta he hyötyvät tofusta. Tofua pilkkovan bakteerin voi ehkä saada aasialaisita hapantofu tuotteista. Olen katsonut appiukkoni (91 v.) tapaa syödä. Aina silloin tällöin hän ottaa puikonkärjellisen hapantofua ja säilöttyä valkosipulia. Appiukko asuu Kiinassa Yantaissa keltaisen meren rannalla missäsyödään paljon myös kalaa ja äyriäisiä.

Hyviä vinkkejä liahruoan ystäville löytyy Nicole Schaenzlerin/Eugen Fasitin kirjasta Piilevät tulehdukset, tulehdusia estävä ravinto (seuraava kuva).

Päivällinen

tulehduksia-estava---1Päivällinen on usein sipuli- juureskeittoa joka perustuu kasviksiin ja luomu tomaattimurskaan sekä taas sipuliin. Keittoon on kätevä lisätä valmiita tai itse suurempina erinä keitettyjä soijapapuja(keitto-ohjeet netistä), kihkerneitä tms. Sipulia on tärkeää syödä päivittäin. Richard Béliveaun tutkimusten mukaan sipuli ainoa ravintoaine joka tappaa suöpäsoluja. Teen ennakolta jääkaappiin inkivääri-valkosipulirouhe – pellavaöljy sekoitusta. Öljy jarruttaa valkosipulin hapetumista. Valkosipuli myös menettää, toisin kuin keltasipuli, lähes kokonaan tehonsa kun sitä kuumentaa. Sopan nauttimisen aloitan siten, että otan sitä pari lusikallista lautasen pohjalle, laitan sekaan kurkuma-mustapippuriseosta (kurkuma:mustapippurijauhe 80:20) ja inkivääri-valkosipulimursketta. Sekoitus maistuu aika vahvalta. Loppu sopasta maistuukin sitten jälkiruoalta.

Sipulia valkosipulia ja inkivääriä, mitä enemmän sitä parempi. Afrikkalainen Dantse Dantse kirjoittaa kirjassaan Das ultimative Anti-Krebs Buch, että inkivääriä on siellä käytetty rohtona yli 3000 vuotta. Yhdistelmä sipuli, valkosipuli ja inkivääri suojelee syövältä tai sen nopealta etenemiseltä. Yhdistelmä hyökkää syöpäsoluja vastaan ja tukee terveitä soluja. Teho on myös määrästä riippuvainen, mitä enemmän, sitä parempi.

Iltapala

Iltapala on usein hedelmiä ja marjoja, mutta sellaisesta päästä jossa on mahdollisimman pieni sokeripitoisuus. Mitä pidempi väli ilta- ja aamupalan välillä on, sitä parempi. Joillakin elimistö voi yöllä mennä jopa ketoosin puolelle jolloin syöpä näkee nälkää eikä pysty leviämään. Nykyiset hedelmät ovat sokeripitoisuuden suhteen kaikkea muuta kuin mitä esi-isämme ovat syöneet. Vähän sokeria sisältäviä hedelmiä ovat greippi ja pomelo ja granaattiomena. Jos vaimoni syö omenia, pyydän aina saada syödä kuoret (onneksi hän ei pidä omenien kuorista). Marjojen kuten tyrnin, mustikan, vadelman, mustien viinimarjojen ja mansikan sekaan voi sekoittaa pähkinöitä. Jos käyttää tyrniä tai granaattiomenia, ne kannattaa ensin pyörittää tehosekoittemessa jossa myös siemenet hienontuvat. Tyrni tarvitsee mukaansa esimerkiksi mansikoita tai puolikkaan ylikypsän banaanin (Huom! Banaani sisältää suuren määrän hiilihydraatteja), muuten maku on niin voimakas että sitä ei tule otettua.

Uni

Jos on nukkumisvaikeuksia, marjaillalliseen voi lisätä mittalusikallisen tryptofaania joka on sekoitettu MCT öljyyn ja heittää sen sekoittimeen marjojen joukkoon. Marjoissa oleva sokeri vie sen suorinta tietä aivoihin. Katso melatoniinikoktaili sivulta Uni.  Huom! Jos sekoitat marjojen joukkoon tryptofaania, älä laita mukaan pähkinöitä (tai syö mitään proteiinipitoista). Pähkinöissä oleva proteiini kilpailee aminohappo tryptofanin kanssa jolloin tryptofaani menee hukkaan.

Syövän hoito on 100 kertaa vaikeampaa kuin sen ehkäiseminen

YinYang-2---1Kun syövän on saanut, ruokavalion avulla voi ainoastaan hidastaa, parhaassa tapauksessa estää syövän leviämistä ja tukea hoitoja. Vain lääkkeillä tai lääkekasveilla on parantavia vaikutuksia. Parasta olisi siis estää syöpäsolujemme valtaan pääsy elimistössä. Ruokavaliolla voi tukea immuunijärjestelmää niin, että se pystyy paremmin hävittämään mutatioituneet syöpäsolut ja estämään syövän kantasolujen muuttumista pahanlaatuiseksi syöväksi. (kuva YinYang yrttipuutarhastani).

Verkosta löytyy myös tapauksia jossa potilas on kasvis/raakaravinnon avulla saanut syöpänsä remissioon. Otaksun, että jos syövän syy on pahasti happamoitunut elimistö ja ala-arvoinen ravinto, tämä voi onnistua. Ohessa linkki sivulle Cris Beat Cancer joilta löytyy valtava määrä tietoa ja videoita englanniksi, saksaksi video jossa potilas paransi keuhkosyöpänsä ruokavaliolla, sarja Essen-die beste Medizin sekä Prof. Dr. Colin Campbell video saksaksi, löytyy myös googlaamalla englanniksi.

Syövän kantasoluista: Duodecim 2014;130(19):1983-9 Petri Salvén: Syövän kasvua ylläpitävänä ahkerasti jakautuvana solukkona syövän kantasolut olisivat juuri se kohde, johon syöpähoitojen pitää kohdistua ja joiden hävittäminen on edellytyksenä sille, ettei syöpä uusiudu. Toisaalta on viitteitä siitä, että syövän kantasolut olisivat muuta syöpäsolukkoa vastustuskykyisempiä sädehoidolle, solunsalpaajille ja myös kohdennetuille hoidoille.

Alfred Fogel jo vuonna 1935!

Alfred Fogel luettelee 10 syytä syöpään joista 4 liittyy ravintoon: 1. pitkäaikaiset ravitsemusvirheet, 2. ruokien kemialliset aineet, 3. kasvinsuojeluaineiden jäämät, 4 tehoviljelty ja kasvatettu ruoka. (Die Nahrung als Heilfaktor (1935), Krebs – Schicksal oder Zivilisationskrankheit? (1982).

  1. Nopeat hiilihydraatit eli leipä, kahvileipä, kaikki sokeria sisältävät tuotteet sekä maitotuotteet.
  2. Ruokien lisäaineet, ruokien väärä valmistustapa kuten paistaminen ja uppopaistaminen -ranskalaiset perunat vääranlaiset rasvat, rasvojen omega-6 omega -3 epätasapaino .
  3. Kasvinsuojeluaineiden jäämät, geenimuunneltu ravinto, ympäristön ja maaperän myrkyt ja epäpuhtaudet.
  4. Ryöstöviljellyssä maassa lannoitteilla pakkokasvattu vilja, vihannekset ja hedelmät. Liha joka aikaisemmin oli kotielänten lihaa on nyt pääosin geenimanipuloidulla rehulla syötettyjen, lihamöykyiksi jalostettujen, antibiooteilla hengissä pidettyjen ltuotantoeläinten stressilihaa.
Ruokalista vuosimiljoonien takaa

Nykyinen ravintomme on aivan jotakin muuta kuin mihin elimistö on vuosimiljoonien aikana sopeutunut. Jaakko Rahola kuvaa kivikautista eli paleoliittista vähähiilihydraattista ruokavaliota seuraavasti: Hedelmiä, vihanneksia ja juureksia, marjoja, pähkinöitä, lihaa, kalaa ja äyriäisiä ja riistaa.  Hyvin monet tämän päivän ruoka-aineet ovat ilmestyneet ihmisen ruokavalioon vasta maanviljelyksen alettua, joten ihmisen elimistö ei ole ehtinyt sopeutua niihin ja seurauksena on joukko sairauksia, joita ei paleoliittisen kauden aikana tunnettu lainkaa kuten viljatuotteet, muut siemenet kuten pavut, maito ja kaikki meijerituotteet, puhdas sokeri sekä suola.

Kaksi asiaa edellisessä lainauksessa kiinnittää huomiota. Vähähiilihydraattinen, joka merkitsee ruoka-aineiden mahdollisimman alhaista insuliini-indeksiä (lihaa lukuunottamatta) sekä ravintoaineiden pieni energiatiheys verrattuna ravintoainetiheyteen. Länsimaisessa ravinnossa asiat ovat päin vastoin.

Kivikautiseen ruokavalioon ei ole enää paluuta ja hyvä niin. Olemme paljon paremmassa asemassa esimerkiksi luonnonvoimien suhteen kuin he, voimme valita. Mutta tämän päivän herkkutarjonnan keskellä selviäminen iman elintapasairauksia on tiedostettava ja valittava. . Minä en aikoinani valinnut. Siksi istun tässä ja kirjoitan, -varoitukseksi muille.

Onni 28.3.2016