Lihavuuden karmeat seuraukset

Nicole Schaenzlerin ja Eugen Faistin kirja Piilevät tulehdukset kertoo lihavuuden seurauksista syövän ja muiden elintapasairauksien aiheuttajana. Kuinka laihtua pysyvästi? Se vaatii motivaatiota. Motivaationi kehittyi vasta sen jälkeen kun olin lukenut tarpeeksi ja ymmärtänyt syövän ja lihavuuden välisen yhteyden. Kuuluisia Richard Belivieau kirjoittaa myös lihavuudesta artikkelissaan Hyperclygemia Increases the Risk of Cancer

Pronutrionist, suomenkieliset ravintotietous sivut

Reijo Laatikainen kirjoittaa terveysvaikutteisesta ravinnosta. Hän kirjoittaa sivulla Anti-inflammatorinen eli tulehdusta vähentävä ruokavalio selekästi lihavuuden seurauksista ja ravinnon vaikutuksesta tulehdukseen. Kannattaa tutustua näihin sivuihin.

Tulehduksia vähetävät/lisäävät ravintoaineet taulukko:

Food Analysis: GI, GL, Fat Ratio, Nutrient Load, and Inflammation, linkki vie Slankerin, luomulihantuottajan sivuille. Erinomaiset taulukot joissa tietoa tulehduksia aiheuttavista tai vähentävistä elintarvikkeista. Talukosta selviää myös helposti elintarvikkeiden omega 3-6 suhde. Taulukot ladattavissa PDF muodossa. Tekstiä sivulta:

Ruoka analyysi: GI, GL, omegarasvahappojen suhde, ravinnekuormitus (Nutrient Load), ja tulehdus
Yhteenveto – optimaalisen kehon ja aivojen toiminnan takaamiseksi on elintarvikkeiden katettava kaikki kolme kriittistä ”A, B, C” parametria.
A. Syö matalan glykeemisen elintarvikkeita. Korkean glykeemise elintarvikkeet ovat vieraita kehon toiminnalle ja aiheuttavat hiiva- (fungal) kasvustoa joka negatiivisesti vaikuttaa negatiivisesti kehon.
B. Syödä elintarvikkeita joilla on alhainen omega-6 ja korkea omega-3 taso, etsi suhdetta 1: 1-.  Tämä 1: 1 tasapaino omega-6s ja omega-3 on kriittinen vahvan immuunijärjestelmän kannalta.
C. Syö elintarvikkeita joissa on suuri ravinnetiheys, varsinkin sellaisia joiden ravintoaineet tukevat 100 prosenttisesti kehon optimaalista toimintaa. Miksi syödä elintarvikkeita jotka eivät merkittävästi edistä kehon tarpeita?

Richard Belivieau

Richard Belivieau on kirjoittanut bestseller kirjoja otsikolla”Foods that Fight Cancer”, ”Cooking with Foods that Fight Cancer”, ”Eating Well, Living Well” , ”Death: the Scientific Facts” and ”Preventing Cancer”. Hänen kirjojaan on käännetty 25 kielelle 35 maassa.

Dr. med. Ludwig Manfred Jacob:

Buchcover_DrJacobsWeg_1EE4Dr. med. Ludwig Manfred Jacob sanoo saksankielisessä kirjassaan mm. seuraavaa: Moderni sivilisaatioravinto joka sisältää runsaasti lihaa, maitotuotteita, sokeria, valkoisia jauhoja ja teollisesti käsiteltyjä ravintoaineita, johtaa aineenvaihduntasairauksiin, ylipainoon ja metabooliseen syndroomaan. Ihminen kasvaa aina vaan enemmän leveydestään joka heijastuu myös rauhasissa. Se on nähtävissä sekä miehillä että naisilla rinnoissa. Myös eturauhanen on rauhanen joka kasvaa samalla tavoin länsimaisella ravinnolla.

Veri sisältää liian paljon rasvoja, kolesterolia, sokeria, insuliinia, IGF-1 (insuliininkaltainen kasvutekijä) ja aminohappoja jotka luovat ideaalisen kasvualustan hyvän- ja pahanlaatuisille solujen kasvulle. Se myös johtaa hormonien liikaeritykseen. Tämä johtaa ensin eturauhasen liikakasvuun (Benign prostatic hyperplasia BPH). BPH (eturauhasen liikakasvu) johtaa taas eturauhasen tulehduksiin.

Koska eturauhassyöpä on yleensä hormoniriippuvainen ikääntymisen myötä syntyvä syöpä, sen kasvun edistymiseen vaikuttavat ennen kaikkea henkilökohtaiset tekijät. Syöpäsolun hormoni ja reseptoritila, oksidatiivisen stressin kuormitus ja sietokyky sekä tulehdusprosessit vaikuttavat merkittävästi potilaan kohtaloon. Yksilöllinen tilanne riippuu sekä geneettisistä tekijöistä että ravinnosta ja elämäntavoista. Lue lisää.

Piilevät tulehdukset:

Oheiset lainaukset ovat Nicole Schaenzlerin ja Eugen Faistin kirjasta Piilevät tulehdukset kirjan sivuilta 58 – 73, ravintoperäinen tulehdus. ”Tulehduspesäkkeenä” ylipaino. 

Suuria, pyöreitä, uskomattoman joustavia ja aina valmiita turpoamaan

Piilevat-tulehdukset---1Näin voi kuvata niitä noin 30 – 40 miljardia kehomme rasvasolua. Rasvasolut muodostuvat jo lapsuudessa. Jos niihin tankataan jo lapsuusvuosina ravinnon mukana liikaa energiaa muodostuu yhä enemmän rasvasoluja, jotka haluavat ravintoa koko elämän ajan – ja tulevat näin perustaksi (myöhäisemmälle) jatkuvalle taistelulle runsaita rasvavarastoja vastan. Mahdollisesti rasvasolujen määrä kasvaa vielä aikuisenakin silloin, kun rasvasolut ovat voimakkaan ylipainon vuoksi ylittäneet kriittisen koon.

Useimmiten rasvasolut ovat verkkomaisesti toisissaan kiinni (otsikkokuva) ja huolehtivat siitä ettei ravinnon mukana saatava energia mene hukkaan. Rasvasolujen sisäosassa sijaitsee kolmesta rasvahaposta ja neutraalihapoista (triglyseridit) muodostuneita rasvapisaroita. Jos jossakin osassa kehoa – esimerkiksi lihassoluissa – tarvitaan energiaa, nopeasti aktivoituvat rasvaa hajottavat entsyymit huolehtivat siitä, että varastoitunut rasva hajoaa ainesosiinsa ja rasvahapot pääsevät veren mukana välittömästi päämääräänsä. Jos syömme enemmän kuin tarvitsemme, energia, rasvasolut mukauttavat tilavuutensa joustavuutensa sisältönsä eli varastoidun rasvan määrään jolloin solut voivat kasvaa jopa kolminkertaiseksi.

Rasvakudos – kehon suurin hormoneja tuottava elin

rasvasolu---1Jokaisessa rasvasolussa on pikkuriikkinen, mutta erittäin tehokas kemiallinen tehdas, jossa muodostuu hienostuneita hormoneista, entsyymeistä, välittäjäaineista ja jopa tulehdusta aiheuttavista ja ehkäisevistä aineista koostuvia cocktaileja, jotka osallistuvat elimistömme säätelyjärjestelmiin. Jo nyt on selvää että rasvakerrokset ovat hyvin dynaamisia ja aktiivisia kudoksia, jotka aktivoivat suuria osia aineenvaihdunnasta ja ovat sitä varten jatkuvassa yhteydessä muiden elinten kanssa. Rasvakudos sekaantuu ruokahalun ja kylläisyyden tunteen säätelyyn aivoissa sekä yksittäisten solujen insuliiniherkkyyteen., vaikuttaa veren hyytymiseen sekä verisuonien laajenemiseen ja supistumiseen – ja näin ollen myös sydän-verenkiertojärjestelmän terveyteen ja toimintakykyyn.

Estrogeeni – suoraan rasvakudoksesta – myös miehillä

Jo pitkään on tiedetty, että naisilla, joilla on runsas rasvakerros, on usein korkeampi estrogeenitaso kuin hoikilla naisilla. Uusi tieto on, että rasvakudos vaikuttaa tähän suoraan muuntamalla osan lisämunuaisten kuoressa muodostuvista miehisistä sukupuolihormoneista (androgeeneistä) estrogeeneiksi. Tämä johtaa miehillä esimerkiksi rintarauhasten kasvuun (Jacob: myös eturauhasen kasvuun).  Ylipainoisilla lapsilla rasvakudoksen ”järjestämä” estrogeeni kiihdyttää kasvua ja esitää puberteetin alkamista.

ADIPOKIINIT – RASVASOLUJEN AINEET

Tähän mennessä on tunnistettu noin 100 rasvasoluissa syntyvää ainetta. Yksi on adipokiini leptiini jonka määrä riippuu rasvakudoksen osuudesta. Mitä enemmän rasvasoluja on tai mitä isompia ne ovat, sitä enemmän leptiiniä on veressä. Yksinkertaisesti ilmaistuna: jos leptiinitaso nousee, aivoihin menee kylläisyyssignaali. Jos leptiinipitoisuus laskee, tulee nälkä. (Saksankielinen Wikipedia): vyötärölihavilla ihmisillä on korkea leptiini hormonitaso. Näillä usein nälkäisillä henkilöillä ei ole leptiinin puutosta, vaan he kärsivät ns. leptiini resistenssistä. Lisäksi leptiini ehkäisee insuliinin valmistusta haiman beetasoluissa ja lisämunuaisten kortisolituotantoa, stimuloi luunmuodostusta ja osallistuu hedelmällisyyden säätelyyn.

Leptiinin lisäksi myös monet muut adipokiinit toimivat erilaisissa aineenvaihduntatapahtumissa säätelijöinä ja viestijöinä kuten angiotensiini II  – välittäjäaine ja sen esiaste angiotensinogeeni. Nämä molemmat kudoshormonit saavat suurina pitoisuuksina verenpaineen kohoamaan voimakkaasti.

Vähäiseen adiponektiinimäärään liitty riskejä
CoronaryArtery_Plaque

Monilla ylipainoisilla veren adiponektiiniarvot ovat alhaiset: jos rasvasolut ovat täpötäynnä, ne rajoittavat adiponektiinin tuotantoaan. Koska insuliinin tehokkuus vähenee näin huomattavasti, osa ravintoaineista – ennen kaikkea glukoosista -jää vereen sen sijaan, että ne menisivät määränpäihinsä. Seurauksena ovat kohonneet verensokeriarvot jotka voivat johtaa tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen. Alhaisia adiponektiiniarvoja pidetään myös sydän-  ja verenkiertosairauksien, erityisesti sepelvaltimotaudin ja valtimonkovetustaudin aiheuttaman kaulavaltimoahtauman – riskitekijänä. Adiponektiini nimittäin estää tulehduksellisia  verisuonimuutoksia (valtimonkovetustauti) ehkäisemällä muun muassa vaahtosolujen muodostumista makrofageissa (syöjäsoluissa). Laihdutushaluisilla on joka tapauksessa hyvät mahdollisuudet saattaa nämä terveysvaarat nopeasti takaisin minimiin: jo kilonkin pudottaminen vilkastuttaa adiponektiinituotannon rasvasoluissa välittömästi.

HÄIRIÖHÄLYTYS

Jos kehoon kertyy yhä enemmän rasvaa, aineenvaihduntaan ahkerasti osallistuvien hormonien signaalisiirron vuorovaikutus alkaa muuttua, kuten

  • insuliinin tehokas vaikutus soluissa
  • tarkalleen energiantarpeeseen mukautettu ruokahalun ja kylläisyyden säätely (leptiini ja adiponektiini)
  • kattava verisuonisuoja (adiponektiini) ja hyvin säädetty verenpaine (angiotensiini II  ja angiotensinogeeni) eivät enää päde.
  • Tällöin lääkärin diagnoosina on diabetes
  • korkea verenpaine,
  • rasva-aineenvaihdunnan
  • häiriö tai sepelvaltimotauti.
TULEHDUSAINEIDEN MASSATUOTANTO

Varastoidulla rasvalla täyteen ahdetut, turvonneet vatsan rasvasolut syöttävät elimistöön suuria määriä aineita, joita esiintyy samanlaisina määrinä normaalisti vain vaikean infektion yhteydessä: interleukiini-6 (IL-6) (ennustetekijöinä merkitystä arvioitaessa traumaa ja sepsistä eli verenmyrkytystä), tuumorinekroositekijä alfa (TNF-a) ( tulehdusreaktion syntyyn vaikuttava välittäjäaine), monosyyttien kemotaktinen proteiini (MCP-1), plasminogeenin aktivaattorin inhibiittori (PAI-1) (proteiineja veressä jotka osallistuvat veren hyytymiseen) ja monia muita tulehdusaineita. Osa näistä aineista muodostuu turvonneissa rasvasoluissa itsessään ja osa näiden edeltäjäsoluissa, jotka oikeastaan alun perin on tarkoitettu vanhentuneiden rasvasolujen korvaamiseen.

AVUNHUUTO SYÖJÄSOLUILLE

Monosyytti - 1Yhä enemmän immuunipuolustuksen syöjäsoluja (monosyyttejä)(Monosyytti on veressä kiertävä valkosolu, joka erikoistuu kudoksiin mennessään makrofagiksi.) kulkeutuu verestä rasvakudokseen ja muuttuu siellä makrofageiksi. Viimeistään nyt lääketieteilijät puhuisivat ”paikallisesta tulehdusreaktiosta” jos voisivat tarkistaa kudoksen. Missään ei kuitenkaan vielä tunnu kipua, ja fyysinen ja psyykkinen suorituskyky ovat vielä pääosin kunnossa. Veressä voisi nyt kuitenkin näkyä jo pieniä muutoksia (esimerkiksi hieman kohonneet CRP arvot).

KUN KYTEVÄSTÄ PALOSTA TULEE KUNNON ROIHU

Rasvakudoksen tulehdus etenee ja leviää vähitellen koko elimistöön – viimeistään nyt lääkärit puhuvat metabolisesta tulehduksesta.. Nyt kudoksen syöjäsolut makrofagit tuottavat tulehduksellisia välittäjäaineita kuten TNF-a ja MCP-1, interleukiini-1b ja interleukiini-6, mikä puolestaan saa maksan välittömästi muodostamaan CRP:tä Mukana on myös tulehdusta aktiivisesti aiheuttavia prostagladiineja ja osteopontiinia.

INSULIINIHERKKYYS VÄHENEE

Myös vapaat rasvahapot osallistuvat sairauksien edistämiseen. Niitä nimittäin varastoituu tavallista runsaammin kudoksiin ja elimiin, etenkin lihas- ja maksasoluihin. ”Rasvoittuneet” solut pystyvät enää vaivoin ottamaan glukoosia verestä. Tämä puolestaan saa haiman beetasolut toimimaan: ne alkavat nyt erittää insuliinia ennätysvauhdilla saadakseen vielä suuremman insuliinimäärän avulla liian korkeat verensokeriarvot laskemaan. Solut kuitenkin vähitellen turtuvat insuliinin ylivoiman edessä.

Paha pääsee vauhtiin

Jos kurssi terveempiin elintapoihin jää ottamatta, ei piilevän aineenvaihduntahäiriön kehittymistä vakavaksi sairaudeksi pysty enää estämään. Haiman beetasolut uupuvat ja pystyvät yhä huonommin tuottamaan tarpeeksi insuliinia. Niiden tuottama insuliini ei enää riitä laskemaan veren sokeripitoisuutta – on kehittynyt tyypin 2 diabetes.

TYYPIN 2 DIABETES

Suomessa on noin 250 000 tyypin 2 diabeetikkoa ja sen lisäksi noin 200 000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Diabetes legs - 1Tärkein keino komplikaatioiden vähentämiseksi on pitää verensokeriarvo mahdollisimman ihanteellisena jälkivaurioiden estämiseksi. Jälkivaurioita tulee useimmiten verisuoniin: sydämen, aivojen tai alaraajojen suuriin valtimoihin, mutta myös silmän tai munuaisten pikkuriikkisiin verisuoniin. Sairauksista voi aiheutua korjaamattomia vaurioita: Diabeteksesta johtuva munuaisvaurio voi esimerkiksi tarkoittaa loppuelämän kestävää dialyysihoitoa. Myös hermot voivat vaurioitua jolloin myös tärkeät kehon tai elinten toiminnot kärsivät. Näin voi kipuaistimuksen häiriintymisen vuoksi kehittyä esimerkiksi sydäninfarkti ilman, että potilas huomaa vaivoja.

Laihdutus ja liikunta – hoidon A ja O

Toisin kuin tyypin 1 diabeteksessa, insuliinin tuotanto tyrehtyy vähitellen. Insuliinin erityksen voi kuitenkin usein saada uudellen vilkastumaan ennen kuin se loppuu kokonaan. Alkuvaiheessa monen tyypin 2 diabetesta sairastavan aineenvaihdunta normalisoituu pelkällä johdonmukaisella elintapojen muutoksella. Tärkeimpiä toimenpiteitä  ovat laihduttaminen ja säännöllinen liikunta.

Onko diabetes tulehdussairaus?

Tämänhetkisten tietojen mukaan siltä näyttää: useimmilla diabeetikoilla veren tulehdusarvoista akuutin vaiheen proteiinit, CRP tai hs-CRP, ja fibrinogeeni ovat koholla.

Diabeteksen kehittyminen johtuu vain turvonneiden vatsan rasvasolujen aiheuttamasta yliaktiivisesta aineenvaihdunnasta. Kehoon, jonka aineenvaihduntaa liian suuri insuliini määrä etenevässä määrin häiritsee, tulee nimittäin koko ajan lisää rasvamakkaroita. Syynä tähän on insuliinimäärä, joka estää rasvasolujen rasvaa pilkkovia entsyymejä ja huolehtii näin siitä, ettei täpötäysiä energiavarastoja pysty enää (riittävästi) tyhjentämään. Samanaikaisesti veren lisääntyvät rasvahappomäärät (ja tavallisesti yhtä valtavat sokerimäärät) saavat koko rasva-aineenvaihdunnan sekaisin: hyvä HDL-kolesteroli laskee, kun taas paha LDL-kolesteroli ja kokonaiskolesteroli nousevat – triglyseridiarvo on jo valmiiksi liian suuri.

Lue lisää Nicole Schaenzlerin ja Eugen Faistin kirjasta Piilevät tulehdukset. Sivulta 73 jatkuu lihavuuden seuraukset aiheena kolesteroli otsikoilla: miten rasvasta pääsee eroon, verisuonet rasvavarastona,  ilman kolesterolia ei suju mikään, paha LDL kolesteroli, hyvä HDL kolesteroli, valtimonkovetustauti tulehtuneiden verisuonten seurauksena, valtimonkovetustauti hälytystaso 1, hälytystaso 2, hälytystaso 3. Angina pectoris – sepelvaltimotaudin pääoire, oireeton kausi, angina pectoriksen hoito, sydäninfarkti, aivohalvaus, metabolinen oireyhtymä

WHtR arvo

WHtR-arvoKehon hyvin- ja pahoinvointi riippuu ennen kaikkea rasvamassan jakautumisesta: jos rasvaa on etenkin vatsassa ja lantiolla (omenavartalo), kehoon voi tulla voimakkaasti kytevä palo, joka ennemmin tai myöhemmin leviää koko elimistöön ja aiheuttaa kroonisen tulehduksen. Terveys on vaarantunut jos vatsan ympärys juuri navan yläpuolelta mitattuna on naisilla 80 – 88 cm, miehillä 94 – 102 cm.

Se onko ihmisellä esim. riski saada sydäninfarkti tai aivohalvaus, pystyy parhaiten määrittelemään WHtR arvosta joka saadaan kun vyötärön ympärys jaetaan pituudella. Yli 50 -vuotiailla alle 0,40 = alipaino, 0,40 – 0,60 = normaalipaino, 0,61 – 0,66 = ylipaino, 0,67 – 0,78 = liikalihavuus, yli 0,78 = vaikea

Päivitetty 3.10.2016

Onni  24.3.2016