Liha

Liha ja syöpä

  1. Johdanto. Nyt kun kotieläimistä on tullut tuotantoeläimiä tämä sopimus on rikottu.
  2. Onko ihminen lihansyöjä? Ihmisen suolisto on siihen liian pitkä. Paksusuolessa mätänevän lihan jätteet ovat…
  3. Lihan syönti johtaa syöpään ja infarkteihin! Saksalainen lääkäri Rüdiger Dahlke on sitä mieltä että edellämainittu varoitus olisi hyödyllisempi lihapaketin kuin tupakka-askin kyljessä. Ihminen ei ole lihan syöjä.
  4. Vegaanin sydänEn halua enkä voi katsoa pois. Nuoren on joko luovuttava lihan syönnistä tai tukahdutettava alitajuntansa, suljettava sydämensä.
  5. Alkuliha. Slanker Grass-Fed Meat sivuilla on taulukko selviää myös helposti elintarvikkeiden omega 3-6 suhde.
  6. Lihaa vai kasvikunnan proteiinia? Kehonrakentajille on Suomessakin jouduttu vaihtamaan munuaisia.
  7. Lihaa varmuuden vuoksi. Oheisen kuvan mielikuva on meillä päässämme kun syömme broileria. 7.1 Videoita, linkkejä 7.2 Pikku Marjan eläinkirja.

1. Johdanto

En ole 40 vuoteen syönyt lihaa mutta silti sairastuin eturauhassyöpään. Syynä ei siis voi olla liha vaan jotkut muut syyt vaikka hyvin monet tahot pitävät lihaa, etenkin markettien stressilihaa syöpään altistavana tekijänä.

Osan lihan proteiineista olen korvannut ennen sairastumistani maitotuotteiden runsaammalla käytöllä. Se on varmasti yksi tekijä yrittäjän stressaavan elämän ja rikkinäisten aviosuhteiden ohella.

Miksi sitten en syönyt lihaa? 40 vuotta sitten ei ollut tuotantoeläimiä. Ne olivat ihmisistä riippuvaisia kotieläimiä jotka saivat elää eläinarvoista elämää. Tämä asia tuli konkreettisesti esille Hainanin saarella Shengmaissa viettämänäni aikana. Siat, kanat ja ankat kuljeskelivat vapaana ja vuohia paimennettiin kylien ja kaupunkien ympärillä. Ne eivät näyttäneet stressaantuneilta edes torilla häkissä vaikka niiden loppu oli lähellä. Tuntuu kuin ihmisten ja kotieläinten välillä olisi ollut tuhansia vuosia kirjaamaton sopimus: kun pidätte meistä hyvää huolta elämämme aikana, luovutamme ruumiimme ravinnoksenne sen päättyessä. Nyt kun kotieläimistä on tullut tuotantoeläimiä tämä sopimus on rikottu.

Haikouhun, Hainanin saaren pääkäupunkiin mennessä, jossa asuu 2 – 4 miljooonaa ihmistä laskentatavasta riippuen, näin taas tehosikakuljetuksia. Otsikkokuva on tällaisesta sikalasta jossa siat, jotka makasivat apaattisina betonialtaissaan, tuskin jaksoivat nosta päätään vieraan nähdessään (otsikkokuva).

Imettäväiset jaetaan yleensä kahteen ryhmään, märehtijöihin ja petoihin. Ihmiset ovat alunperin märehtijöitä, (ks. Rüdiger Dahlken taulukko). Mutta koska ihmiset ovat oppineet tappamaan eläimiä ja kypsentämään niiden lihaa, ihmissitä on tullut sekasyöjä. Lihan syönti tekee ihmisistä agressiivisia, sen osoittaa historia. Intia on niitä harvoja maita joka on saavuttanut itsenäisyytensä rauhanomaisesti englantilaisilta jotka aloittavat päivänsä pekonilla ja munilla. Kiinalaiset joutuivat rakentamaan muurin pitääkseen agressiiviset mongolit ja muut lihansyöjäkansat loitolla. Nykyiset kriisit käydään vain lihansyöjäkansojen välillä.

Alitajunta

Olen jäsenenä eräässä klubissa jossa keski-ikä on noin 60 vuotta. Jos lounaalla on tarjolla lihaa, kaikki muut syövät pihvinsä vaikka hyvin tietävät että kasvisruoka tai kala olisi terveellisempi vaihtoehto. Ilmeisesti lihan syönti on lapsena opittu malli. Intiassa malli on päin vastainen, hindu ei voi kuvitellakaan syövänsä lihaa sen enempää kuin buddhalainenkaan. Vanhemmat ja yhteiskunta on meillä opettanut että lihasta saa proteiinia jota tarvitsemme joka päivä. Kasviproteiini taas ei imeydy yhtä hyvin kuin eläinproteiini joka sinänsä on absudi väitös sillä luomakunnan suurimmat ja vahvimmat eläimet ovat kasvissyöjiä.

2. Onko ihminen lihansyöjä?

Dr. Rüdiger Dahlke kirjoittaa kirjassaan Peace Food että ihmisten varoittaminen lihan syönnin vaaroista olisi vieläkin tähdellisempää kuin tupakanpoltosta varoittaminen. Lihapaketin kyljessä pitäisi lukea: Lihan syönti johtaa syöpään ja infarkteihin! 

Oheisesta taulukosta käy selville että ihminen ei ole lihan syöjä. Ihmisen suolisto on siihen liian pitkä. Paksusuolessa mätänevän lihan jätteet ovat syypää toiseksi yleisimpään perä- ja paksusuolen syöpään.

Hedelmänsyöjä (ihminen, ihmisapina) Lihansyöjä (leijona, tiikeri, susi, petoeläin)
Hampaat Litistyneet poskihampaat ravinnon jauhamiseksi Raateluhampaat, voimakkaasti kehittyneet kulmahampaat, terävät poskihampaat
Sylki Emäksinen sylki tärkkelyksen hajoamista varten. Lukuisia sylkirauhasia esiruoansulatusta varten. Hapan sylki eläinproteiinin sulattamiseksi; tärkkelystä hajoittavaa entsyymi ptyaliinia ei ole.
Leukaluu  Liikuteltavissa sivuttain ravinnon jauhamiseksi Vain ylös- ja alaspäin liike mahdollinen ravinnon repimiseksi ja puremiseksi
Vatsa Pitkänomainen muoto, monimutkainen rakenne, vähän suolahappoa ja pepsiiniä. Yksinkertainen pyöreä ”säkki”, kymmenen kertaa enemmän suolahappoa kuin kasvissyöjillä kovien eläinlihasten ja luiden sulattamiseksi.
Suolisto Pitkä ja mutkikas, suuri pinta-ala. Lyhyt, sileä jotta lahoava liha poistuu nopeasti elimistöstä.
Maksa Pystyy hajoittamaan ainoastaan kehon itsensä muodostamaa virstahappoa. (Ei juuri lainkaan urikaasimuodostusta -altistuminen virtsakiville) Paljon aktiivisempi, pystyy  hajoittamaan 10 -15 kertaa enemmän virstahappoa. (Suurempi urikaasimuodostus)
C-vitamiini Päivittäinen saanti (hedelmät) välttämätön. Pystyy muodostamaan C-vitamiinin ruumiissaan.
Virtsa  Emäksinen  Hapan
Iho  Miljoonia huokosia ja hikirauhasia.  Ei lainkaan huokosia, ei ihon läpi hikoilua.
Kynnet  Litteät   Käyrät
Kulku  Pysty hedelmien poimimiseksi puista.  Vaaka nopea liikkumiskyky metsästystä varten.

 

3. Lihan syönti johtaa syöpään ja infarkteihin!

Rüdiger Dahlke: Kaloripitoisen eläinperäisen ravinnon myötä vähenee kasvisravinnosta saatava saatava kuitu joka antaa edellytykset sille että elimistössä syntyvät jätteet ja palamistuotteet poistuvat kehosta ulosteen mukana. (ks. sivu Dr. Hiroshi Shinhua).

On tietysti hienoa jos ihmiset säästävät sähköä ja vettä sekä käyttävät julkisia kulkuneuvoja mutta UN on tutkimukssaan tullut siihen tulokseen että eläinten kasvattaminen on 40 % suurempi ilmastorasite kuin lento-, henkilöauto- ja  rahtitavaran kuljetus kokonaisuudessaan ( video A Life Connected swissveg.ch sivuilta). Saman lähteen mukaan 51 % kaikista ilmastolle vahingollisista kaasuista tulee suoraan tai epäsuorasti eläinten kasvattamisesta ravinnoksi. Yhden lihakilon tuottamista varten tarvitaan 15 000 litraa vettä. Maitolitran tuottamiseen tarvitaan noin 1000 l. vettä. henkilö joka siirtyy vegaaniin ruokavalioon voi vuosittain säästää enemmän kuin 5 000 000 litraa vettä. Se on enemmän kuin jättäisi suihkun päälle koko vuorokaudeksi vuoden kaikkina päivinä. Vegaani säästää vuodessa 4000 m2 metsää. Tuotantoeläimet tuottavat myös enemmän jätettä kuin ihmiset, USA:ssa 130 kertaa enemmän, 40 000 kg sekunnissa. Näin suuri jätemäärä pilaa vesitöt, tuhoaa maaperän ja saastuttaa ilman.

Sama prosessi on aiheuttanut tuhoisat seuraukset maailman merissä. Kalanviljely tuottaa laajoille alueille kuoleman vyöhykkeitä josissa ei elä mikään.

Joka vuosi tapetaan 50 000 000 000 tuotantoeläintä ja satoja miljardeja merieläimiä. Moni ihminen on sitä mieltä että eläinten julma kohtelu ja kiduttaminen on väärin mutta syömällä lihaa he syyllisyvät nimenomaan juuri sihen. Miksi ihmiset eivät näe tätä yhteyttä?

Eläinravinnon syönnin johdosta miljoonat ihmiset kärsivät ja kuolevat aliravitsemukseen. Tuhot aihettaneet länsimaat joutuvat sulkemaan rajansa nälkäisiltä ihmisiltä.

4. Vegaanin sydän

Sveitsiläinen Dr. med. Ernst Walter Henrich sanoo:

 Ich möchte und kann nicht wegschauen. Ich verabscheue das verbrecherische Treiben, dass dazu führt, das täglich etwa 40 000 Kinder an den Folgen von Hunger und Unterernährung sterben, weil man mit der pflanzlichen Nahrung lieber die gequälten Tiere füttert, um Fleisch, Milch und Eier zu gewinnen. Mit diesen tierischen Produkten (fr) essen die Wohlstandsbürger ihre Wohlstandskrankheiten an, die dann als Gipfel der moralischen Verwahrlosung in der Gesundheitsindustrie zu fast immer nutzlosen Tierversuchen führen.

En halua enkä voi katsoa pois. Inhoan tätä rikollista toimintaa joka johtaa siihen, että noin 40 000 lasta kuolee päivittäin nälkään ja aliravitsemukseen, koska mielummin halutaan ruokkia kasvisruoalla kidutettujja eläimiä  lihan, maidon ja munien saamiseksi. Näitä eläinperäisiä tuotteita syövät hyvinvointi kansalaiset aiheuttavat itselleen hyvinvointisairauksia, joka sitten huipentuu terveydenhuollon alalla lähes aina hyödyttömiin eläinkokeisiin.

Alitajunnan ristiriita

Jos vanhemmat polttavat, lapset todennäköisesti myös polttavat. Sama koskee lihaa. Nykyisin nuoriso on hyvin ympäristötietoisia. Se aiheuttaa ristiriidan. Nuoren on joko luovuttava lihan syönnistä tai tukahdutettava alitajuntansa, suljettava sydämensä. Sama koskee myös vanhempia. Itävallan kansa on tiedostanut tämän ongelman. 17 % itävältalaisista on vegaaneja, 25 % elintarvikkeista on luomua. Itävalta on muutenkin johtava maa vaihtoehtoisessa terveydenhoidossa. (kuvassa TamanGa aamiaspöydästä)

40 000 lasta siis kuolee päivittäin koska 50 % kaikesta viljasta ja 90 % soijasta syötetään eläimille. Maa ja käytettävissä vesi riittää vain rajallisen määrän elintarvikkeita. Yksinkertainen laskutoimitus osoittaa että mitä enemmän ihmiset siirtyvät kasvisperäiseen ravintoon sitä vähemmän ihmisiä kuolee nälkään.

Eläintuotteiden syönti on vakavampi uhka maailman rauhalle kuin ydinaseet

Virallisesti lasketaan että  18% päästöongelmista johtuu lihan tuottamisesta. World Watch Institute ilmoittaa luvuksi vähintään  51% joka johtuu antibiooteilla elossa pidettävien eläinten metaanipäästöistä sekä eläinten ja eläintuotteiden kuljettamisesta ympäri maailmaa. Nyt tapamme 50.000.000.000 eläintä vuodessa. Mitä sitten kun Aasian 3-4 miljardia ihmistä syövät lihaa kuten me? Mitä se tekee ihmisen terveydelle ja moralille? Eläintuotteiden syönti on vakavampi uhka maailman rauhalle kuin ydinaseet. Katso TED video Mark Bittman: What’s wrong with what we eat, tekstitetty myös suomeksi. Mark Bittman sanoo, emme syö eläimiä ravinteiden takia, niiden syönti aiheuttaa meille oudon aliravitsemuksen, joka tappaa meitä. Me kaikki tiedämme sen, suljemme silmämme eläinten julmalta kiduttamiselta, hävitämme mielestämme jotta voisimme grillata.  

5. Alkuliha

Jos kutenkin syöt lihaa, ohessa on linkki Slanker Grass-Fed Meat sivuille. Sivujen tekijä on ruoholla syötetyn karjan lihatuottaja. Hän on tehnyt mahtavan työn ja koonnut tiedot elintarvikkeista jotka ovat terveellisiä. Myös eläinten liha, joka on saanut lajityypillistä ravintoa, ruohoa, kuuluu hänen mielestään siihen ryhmään. Moni vierastaa sanaa Luomu joka mielestäni ei olenkattava käsite luonnonmukaiselle ravinnolle, luomun sijasta käyttäisin mieluummin etuliitettä alku. Tarkoitan sillä kaikkea ravintoa johon geenimme on miljoonien vuosien kehityksensä aikana tottunut, tarvitsee ja osaa käyttää hyväkseen. Tuotantoliha ei ole sellaista.

Slanker Grass-Fed Meat sivuilla on taulukko selviää myös helposti elintarvikkeiden omega 3-6 suhde. Taulukot ladattavissa PDF muodossa. Food Analysis: GI, GL, Fat Ratio, Nutrient Load, and Inflammation

6. Lihaa vai kasvikunnan proteiinia?

Bodylehti kirjoittaa: Lihaa vai kasvikunnan proteiinia? Lihaa pidetään kasvikunnan proteiininlähdettä parempana, näin se on myös PCDAAS:n osalta lukuun ottamatta Misosoijaisolaattia. Kasvissyöjien tulee yhdistellä vuorokauden aikana proteiinin lähteitä siten, että päivittäinen kokonaisproteiinin laskennallinen laatu on täydellinen. Muussa tapauksessa keho joutuu purkamaan omaa kudostaan tarpeen tyydyttämiseen. Se taas johtaa kudoskatoon ja lopulta sairastumiseen.
Liiallinen proteiinin saanti johtaa aminohappojen hajotukseen. Typpeä poistuu sitä enemmän mitä enemmän proteiinia saadaan. Liiallisen typen erittäminen rasittaa munuaisia. Kehonrakentajille on Suomessakin jouduttu vaihtamaan munuaisia. Tämä seikka kannattaa pitää mielessä kun määrittelee itselleen sopivaa proteiinin saantia.

KinakoLihaa ja eläinperäistä ravintoa syödään aminohappojen, proteiinien rakennusaineiden saannin varmistamiseksi. Vääränlainen liiallinen aminohappokoostumus on johtaa sairastumisiin samoin kuin välttämättömien aminohappojen puuttuminen ravinnosta. Siksi sekä lihan syöjien että eettisistä syistä lihasta kieltäytyjien tulisi huolehtia välttämättömien aminohappojen oikeasta suhteesta. Esimerkiksi liha ja maito sisältää huomattavan paljon metioniinia joka kasvattaa lihaksia ja siinä ohella syöpäsoluja. Metioniiniin ja kysteiinin suhde  pitäisi olla 1:1 kuten äidinmaidossa. Naudanlihassa/100 g  metioniiniini-kysteiinisuhde on 427:207. Bodylehden mainitsemassa soijassa, nimenomaan soijajauhoissa metioniini-kysteiinisuhde/100 g on 520:640. Katso aminohapposivut.

7. Lihaa varmuuden vuoksi

Lihaa syödään siis varmuuden vuoksi ja etenkin lapsille syötetään lihaa, usein kasvisten kustannuksella.  Olen tehnyt Excel taulukon johon olen ottanut noin 400 raaka-ainetta. Taulukkoa en pysty laittamaan näille sivuille mutta voit lähettää minulle linkkipyynnön. Muuten on melko mahdotonta tietää saako riittävästi ja oikeassa suhteessa aminohappoja (sekä vitamiineja, mineraaleja, hivenaineita) etenkin jos noudattaa jotakin eritysitä ruokavaliota, treenaa jotakin lajia tai on sairas.

Kana---1Tapamme vuosittain noin 50 miljardia eläintä ravinnoksemme. Olot eläinkasvattamoissa ovat hirveämmät kuin sodanaikaisissa keskitysleireissä. Me tiedämme sen. Me tiedämme myös että tuotantoeläimillä on samanlaiset tunteet kuin ihmisillä. Siksi käytämme kotieläin sanan tilalla tuotantoeläin termiä. Oheisen kuvan mielikuva on meillä päässämme kun syömme broileria. Oikea broileri löytyy esimerkiksi tästä videosta. Rakkaus jälkeläisiinsä ja puolisoonsa, ystävyys, luonnosta nauttiminen, kylpeminen, makoilu. Nämä asiat kuuluvat vain koti- eli lemmikkieläimillemme joille ostetaan herkkuja, leluja, sänkyjä jne. Tiedämme tai olemme Massentierhaltungkuulleet puhuttavan, kuinka tuotantoeläimiä kohdellaan. Voidakseen syödä lihaa on parasta olla ajattelematta sitä. Olemme ainoa eläinlaji joka tapaa lajitovereitaan ja muita eläimiä harrastuksena. Puolustusteollisuus on maailman suurin teollisuuden ala ja me hyväksymme sen koska olemme sellaisia kuin olemme. Elämme kuin saksalaiset sodan aikana, julmuuden kohde on vain muuttunut.

Videoita, linkkejä:

A-studio Liha, hiilihydraatti/verisuonitautiväittely 4.10.2013 (Taija Somppi vs. Mikael Fogelholm). A-studio Stream ohjelmassa oli 4.10.2013 käynnissä kova väittely hiilihydraattien vaaroista ja vieraana aiheesta väittelemässä oli verisuonikirurgi Taija Somppi sekä lääketeollisuuden BIG PHARMA kätyri dosentti Mikael Fogelholm.

Pikku Marjan eläinkirja.

Pikku Marjan eläinkirjaVuonna 1947 julkaistiin Laura Latvalan kirjoittama ja Helga Sjöstedtin kuvittama Pikku-Marjan Eläinkirja. Äitini luki sitä meille kun olimme pieniä. Minä luin sitä lapsilleni. Lapseni lapsilleen ja minä lapsenlapsilleni. Jokaiselle aakkosen kirjaimelle on oma runo. Osaan ne kaikki ulkoa paitsi yhtä runoa jonka nimi alkaa L kirjaimella. Se alkaa: Lumikki lehmäni, ethän sinä puske emäntääs… Kuvassa on herttainen pikkutyttö Lumikki lehmän kanssa. En voinut lukea sitä lapsilleni. Siirryin koppakuoriaisesta suoraan mehiläiseen. Lapseni huomasivat ennenpitkää sen ja kysyivät miksi en lue sitä satua. En osannut vastata. Siitä on nyt yhtä pitkä aika kun siitä kun lihan syönnin lopettamisesta.

Lumikki lehmäniOn selvää että lihan syöminen vaikuttaa psyykeen. Oletko kuullut vegaani nyrkkeilijästä? Vegaani jääkiekkoilijakin taitaa olla harvinaisuus. mutta vegaani bodareita ja kestävyysurheilijoita kyllä löytyy. Entä kansat? Saksalaiset ovat suuria lihan ystäviä. Kiinalaiset taas ovat pystyttäneet muureja puolustautuakseen barbaareilta. Miten muuttuu Kiina kun lihan syöminen lisääntyy? Pitäisikö meidän ja lapsemme syödä lihaa jotta tarpeen tullen voisimme tappaa koska naapurikansatkin niin tekevät. Lapsellinen kannanotto? Siihen löytyy termi, empatia. Esimakua oheisesta videosta.

The_Favorite_by_Georgios_Iakovidis-579x434Me eturauhassyöpäpotilaat olemme vaari ikäluokkaa. Vanhemmat antavat lapsilleen mallin miten maailmassa pärjätään. Isovanhemmat elämää nähneenä voivat antaa mallin ihmisekesi kasvamisesta. Tuotantoeläinten hyväksikäyttö johtaa silmien sulkemiseen seurauksilta kaikessa muussakin. Toivommeko, että lapsemme tekevät samanlaisia päätöksiä kuin amerikkalaiset Vietnamin, geenimanipuloinnin tai yhteiskuntansa tasa-arvon suhteen? Kuva Georgios Lakovidisin maalauksesta vuodelta 1890.

Onni 23.5.2015, 13.3.2016, 3.4.2017