Leivän teko on luovaa puuhaa

Syöpäpotilaan terveysleipä

Porkkanamehu---1Kaupasta ei löydy leipää joka ei nostaisi insuliini-indeksiä. Jos haluaa syödä leipää joka nostaa insuliinitasoa mahdollisimman vähän, on parasta tehdä leipä itse (tai periaatteessa leivän korvike). Netistä löytyy paljon ohjeita nk. raakaleivälle.
Itse en ole tottunut raakaleivän makuun josta syystä teen kahden- kolmen kuukauden annoksen leipää jossa pohjana on kauraleseitä. Leivän laitan mahdollisimman nopeasti pakkaseen josta siirrän sitä tarpeen mukaan jääkaappiin. Muita aineita ovat esimerkiksi:

 

 • Granaattiomena - 1Nesteenä käytän luomuporkkanamehua. Kuivan porkkanajätteen sekoitan taikinaan myöhemmin.
 • Jauhojen tilalla käytän kauralesettä koska sen insuliini indeksi on vain 15, kaurahiutaleissakin 45.
 • Öljyjen tai voin tilalla käytän juuri rouhittuja hampun- ja pellavan siemeniä (ei kaupasta rouheena ostettuja koska ne hapettuvat viikossa). Annoksessa 300 – 500 g kutakin.
 • Kuivattuja yrttejä kuten basilikaa, tilliä, persiljaa, oreganoa ja itse kuivattua nokkosta, minttua jne sekä voikukkaa, peltokortetta ja sinapin siemeniä (HUOM! sinapinsiemenet kokonaisena, muuten leivästä tulee liian tulista) 30-100 g kutakin.
 • Mausteeksi mustapippuria, maustepippuria, runsaasti paprikajauhoa, vähän chilijauhoa. Aikaisemmin lisäsin mukaan myös kurkumaa mutta nykyään lisään sitä keittoon. Kurkuma värjää sekä leivän että leipojan keltaiseksi.
 • Lisäksi laitan leipätaikinaan liotettuja kurpitsansiemeniä (500-1000 g), auringonkukan siemeniä (500 g), mantelirouhetta (500-1000 g) kuivattuja granaattiomenan siemenjauhoa (250 g).
 • Joukkoon voi tietysti inspiroida mitä mieleen juolahtaa.
 • Suola ei ole lainaan tarpeellista, etenkään jos on ylipainoa tai verenpainetta. Tarvittavan natrium määrän saa kasviksista. Jos haluaa käyttää suolaa, sitten vuori- tai merisuolaa.

Minulla on 8 litran yleiskone joka on liian pieni. Sekoitan ensimmäisessä vaiheessa sekoituskulhossa mausteet, porkkanamehun ja porkkanajätteen, rouhitut hampun ja pellavan siemenet. Lisään kauraleseitä niin että kulho tulee täyteen. Sitten otan puolet taikinasta sivuun ja lisään kauraleseitä aineita kunnes kulho tulee taas täyteen. Aikaisemmi kaulin taikinan leivinpapereiden välissä levyksi ja siivutin taikinapyörällä sekä paistoin noin 150 asteisessa uunissa 30 – 40 minuuttia riippuen levyn paksuudesta. Nykyisin teen vuokaleipää. Se on nopeampaa sillä koko taikinamäärä mahtuu kerralla uuniin. Paistoaika 1,5 – 2 tuntia on 110 asteisessa kiertoilmauunissa. Lämpötila on harkitusti alhainen ettei pellavan- ja hampunsiementen öljyn laatu huononisi.
Vuokaleipa-ja-inkivaari-valkosipuli---1Aikaisemmin lisäsin leipään suoraan öljyä. Parempi ratkaisu on kuitenkin rouhia pellava ja hamppu jolloin mukana tulevat myös kuidut ja muut ainesosat. Pellavansiemenet sisältävät lisäksi erityisiä fytoestrogeeneja (enterolactoneja, ks. tutkimus). Öljy on liian yksipuolinen tuote. Suuren yrttimäärän, porkkanan, granaattiomenan ja muiden siemenien takia leipä sisältää 10 – 1000 kertaisen määrän vitamiineja, hivenaineita, fytokemikaaleja, öljyjä ja kuituja tavalliseen kaupan leipään verrattuna. Raaka-aineet tietysti maksavat mutta 2-3 kuukauden ostoleipä tullee kalliimmaksi.

Koska leivässä ei ole mitään sitkoa muodostavia aineita, sitä tuoreena ei voi leikata, se murenee käsiin ja tarttuu leikkuuveitseen. Siitä syystä pakastan leivän kokonaisena. Otan leivän edellisenä iltana pakkasesta jääkaappiin sulamaan ja leikkaan koko leivän puolijäisenä siivuiksi. Tällä tavalla saan siistejä siivuja ilman että leipä tarttuu veitseen kiinni.

Levite

Vuokaleipäviipaleen päälle käytän inkivääri-valkosipuli hummusta jota teen seuraavasti:

 • 200-300 g inkivääriä
 • 100-200 g valkosipulia. Siivutan molemmat ohuiksi siivuiksi (inkivääri on niin kuituinen että ilman siivuttamista se tarttuu tehosekoittimen teriin)
 • keitettyjä kikherneitä n. 300-400 g
 • tuubillinen tomaattipyreetä n. 100 g.
 • lisään pellava-, hamppu- tai kookosöljyä
 • sekoitan kaikki tehosekoittimessa tahanaksi.
 • tömäkkää makua lieventämään lisään maun mukaan kookoskermaa (Coconut Cream) joko sekoitusvaiheessa tai jälkeenpäin

Sekoitus säilyy hyvin jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa parikin viikkoa

Olisin kiitollinen kaikista lisävinkeistä leipomisen ja raaka-aineiden suhteen, mielellään siis kommenntteja kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *