Fytokemikaalit

Fytokemikaalit, biokemikaalit, seukudääriset kasvi aineet antioksidantit.

Ruokavalio ja syöpä

Richardi Béliveau ja Denis Gingras’in kirjassa Ruokavalio ja syöpä sanotaan:  ”Näyttää yhä varmemmalta, että kasvisten ja hedelmien tarjoama suoja syöpää vastaan perustuukin niiden sisältämiin biomolekyyleihin.” ”Yksikään tutkimus ei ole kyennyt näyttämään toteen että suuret vitamiinilisät suojaisivat millään tavalla syövän kaltaisilta kroonisilta sairauksilta. Suuret lisäannokset saattavat kasvattaa kuolemantapausriskiä.” Elämälle välttämättömät aineet: vesi, aminohapot 9, rasvahapot 2, vitamiinit 13, kivennäisaineet 13, biomolekyylit 10 000

Muotiasia?

ÖlotestAlla oleva fytokemikaalien eli sekundääristen kasvi-aineiden (Sekundäre Pflanzenstoffe) ryhmittely on peräisin saksalaisesta Öko Test lehdestä T1502. Tietoa on myös kerätty verkosta ja kirjoista, lähdetiedosto on tällöin mainittu.(Onni 18.5.2015). Wikipedian englanninkielisillä sivuilla on seikkaperäinen luettelo fytokemikaaleista

Korkea prioriteetti ihmisille

Sekundääristen kasvi-ainet ovat luonnollisia kasvin ainesosia ja niillä on korkea prioriteetti ihmisille. Usein kasveja kasvatetaan vain näiden yhdisteiden vuoksi. Biosynteettinen se tiivistetään käsitteen toissijaisen aineenvaihdunnan kanssa. Kasvit valmistavat niitä tiettyissä solutyyppejä ja ne eroavat ensisijaisista kasviaineista siinä, että ne eivät ole välttämättömiä kasvien kasvun kannalta. Wikipedia

Ja kasveille

tyrni3Kasvit tarvitsevat niitä selviytyäkseen puolustautuakseen hyönteisiltä, sieniltä, tautien aiheuttajilta ja säteilyltä, ihmiset pysyäkseen terveinä. Näitä miniparantajia tunnetaan noin 30 000, miksi ne vaikuttavat, sitä on tähän mennessä vain vähän tutkittu.

Kun kasvit tuoksuvat voimakkaasti, esiintyvät voimakkaan värisinä ja maistuvat aromaattisilta, ne sisältävät huomattavia määriä näitä sekundäärisiä aineita eli biokemikaaleja.

Luonnonmukainen viljely

Virpi Raimala-Cormier2Fyto- eli biokemikaaleja on kaikkein eniten luonnonmukaisesti vapaasti taivaan alla kasvaneissa kasviksissa. Kasvinsuojeluaineilla suojellaan kasveja hyönteisiltä, sieniltä ja muilta tautien aiheuttajilta joten kasvien ei tarvitse kehittää vastustuskykyä niitä vastaan. Kasvihuoneissa kasvatetut kasvit eivät tarvitse vastuskykyä ultraviolettisäteilyä vastaan. Lisäksi useimmat kasvikset kuten salaatit, tomaatit, kurkut jne. kasvatetaan kasvihuoneissa ravintoliuoksen avulla. Ne eivät maistu miltään, ne sisältävät kyllä vitamiineja mutta miten on aromiaineiden laita? Ne on jalostettu kestämään kuljettamista ja säilymään hyvin sen sijasta että päämääränä olisi jalostaa mahdollisimman terveellisiä tuotteita. (Onni 18.5.2015) Kuvassa suomalaiseen kasvilääkintään ja hoitoihin erikoistunut agronomi-kouluttaja Virpi Raimala-Cormier Frantsilan luomuyrttitila

lila tomaattiEsimerkiksi EU lainsäädäntö kieltää muiden kuin hyväksyttyjen tomaattilajikkeiden siementen myynnin. Rekisteröiminen maksaa vähintään 80 000 €. Monet vanhat lajikkeet jotka ovat rumia päältä ja kestävät huonosti kuljettamista, voivat sisältää kymmenkertaisen määrän syöpää torjuvaa lykopeenia ja muita ihmisille hyödyllisiä fytokemikaaleja. Jos on tottunut luonnonmukaisesti kasvatettujen vihannesten makuun, tehoviljellyt tuotteet maistuvat kamalalta. (Onni 18.5.2015). Ks. Luomuliiton sivut, luettelo tuottajista ja kaupoista.

Claus Leitzmann

Cancer reduce your riskSaksalainen alan guru, ravitsemustieteilijä Claus Leitzmann on luennoinut paljon fytokemilaaleista. Leitzmannin tutkimuksensa kohteina ovat ravitsemusongelmat kehitysmaissa, ravintoekologia, kasvissyönti ja ravinnon immunologiset näkökohdat. Katso mieleniintoinen luento fasten. tv osoitteessa saksaksi ja simultaanitulkattuna englanniksi
Leitzmannin kirja Vollwert-Ernährung: Konzeption einer zeitgemäßen und nachhaltigen Ernährung on alan perusteos saksaksi: von Karl von Koerber und Claus Leitzmann. Saatavana Amazonista

 

Fytokemikaali vaikutustaulukko

Taaulukko: Dr.med.habil. Dr. rer.nat. Dietger Mathias

Mitä ovat antioksidantit ja fytokemikaalit?

KÄÄNNÖS KESKEN

Antioxidantien sind Substanzen, die im Kampf gegen die schädlichen Auswirkungen von instabile Moleküle in Ihrem Körper so genannte freie Radikale zu helfen. Sekundäre Pflanzenstoffe sind Stoffe aus Pflanzen gewonnen werden, die potenziellen Vorteile für die Gesundheit haben. In einigen Fällen produzieren sekundäre Pflanzenstoffe antioxidative Wirkung. In anderen Fällen ist sie auf Ihren Körper in einer Weise ähnlich wie Hormone wirken können.

Antioksidantit ovat aineita, jotka auttavat elimistöä taistelemaan epävakaiden molekyylien, nk. vapaiden radikaalien haitallista vaikutusta vastaan. Fytokemikaalit eli seundääriset kasviaineet ovat aineita, joilla on potentiaalisia terveysvaikutuksia. Joissakin tapauksissa fytokemikaalit tuottavat antioksidanttisia vaikutuksia. Joissakin tapauksissa niillä on hormoneihin kaltainen vaikutus kehossa.
Antioxidantien
Antioxidantien haben ihren Namen, weil sie zu bekämpfen Oxidation, einen Körper Prozess, der natürlich vorkommt, und wenn Sie auf Umweltfaktoren wie Strahlung und Tabakrauch nach dem Nationalen Zentrum für komplementäre und alternative Medizin oder NCCAM ausgesetzt sind. Oxidation freie Radikale erzeugt, die helfen, lösen eine Reihe von schweren Erkrankungen, einschließlich rheumatoider Arthritis, Krebs, Herzkrankheit, Parkinson-Krankheit und Alzheimer-Krankheit. Beispiele von Antioxidationssubstanzen gehören die Vitamine C und E, Lutein, Lycopin, Beta-Carotin, Coenzym Q10, Flavonoide und Liponsäure.
Sekundäre Pflanzenstoffe
Streng genommen, sekundäre Pflanzenstoffe sind alle Chemikalien, die in Pflanzenmaterialien, wie Obst, Gemüse, Getreide und Bohnen gefunden, nach der Oregon State University. In Bezug auf die menschliche Gesundheit, beschreibt der Ausdruck Pflanzenstoffe nicht speziell für Ihr Wohlbefinden benötigt. Obwohl Wissenschaftler haben Tausende von sekundären Pflanzenstoffen entdeckt, haben sie gründlich nur einen kleinen Teil von ihnen zu prüfen, die American Cancer Society, ACS oder berichtet. Beispiele von sekundären Pflanzenstoffen zählen Stoffgruppen wie Polyphenole, Carotinoide, Lignane und Isoflavone sowie Folsäure und Vitamin C und Vitamin E.
Antioxidant Quellen und Effekte
Manche Antioxidantien werden in Ihrem Körper produziert, während Sie andere aus der Nahrung und Nahrungsergänzungsmittel zu erhalten, berichtet die NCCAM. Nahrungsquellen von Antioxidantien gehören Obst und Gemüse, Getreide, Nüsse und Hülsenfrüchte. In Abhängigkeit vom jeweiligen Produkt zu verwenden, kann Ergänzungen entweder künstlichen Antioxidantien oder Antioxidantien aus der Nahrung Quellen enthalten. Personen, die Ernährung, die viel Antioxidans haltige Gemüse und Obst zu essen scheinen niedrigere Risiken für die Entwicklung von chronischen Krankheiten haben.
Phytochemical Quellen und Effekte
Bestimmte sekundäre Pflanzenstoffe wie Isoflavone und Lignane kann Auswirkungen auf Ihren Körper ähnlich wie das Hormon Östrogen haben klassifiziert, nach der ACS. Aus diesem Grund werden sie manchmal auch als Phytoöstrogene eingestuft. Verschiedene Formen dieser Substanzen kommen in Lebensmitteln wie Sojabohnen, Süßholz, Kichererbsen, Rotklee, Vollkornprodukte und Leinsamen. Einige sekundäre Pflanzenstoffe in die Flavonoid-Gruppe gehören, haben antioxidative Eigenschaften, einschließlich der Stoffe in Blumenkohl, Rosenkohl, Trauben, Radieschen und Rotkohl. Carotinoid sekundäre Pflanzenstoffe in Lebensmitteln wie Squash und Karotten können Krebs-Bekämpfung Eigenschaften haben.
Überlegungen
Wissenschaftler können nicht sachlich beweisen den Zusammenhang zwischen antioxidativen Nahrungsaufnahme und geringeren chronischen Krankheitsrisiken, weil andere Faktoren können diese Effekte zu berücksichtigen, stellt der NCCAM. Aktuell verfügbare Beweise auch unterstützt nicht die Verwendung von Antioxidantien für die Prävention. Wissenschaftler haben gerade erst begonnen Erforschung der realen Auswirkungen von sekundären Pflanzenstoffen, stellt der ACS. Da verschiedene Lebensmittel enthalten so viele verschiedene phytochemische Verbindungen, kann es schwierig sein, festzustellen, welche Stoffe oder Kombinationen von Stoffen tatsächlich zu schützen, zu verbessern oder zu schädigen Ihre Gesundheit.

http://www.leodufour.com/was-sind-antioxidantien-und-phytochemikalien/

Fytokemikaalit Öko Test lehden luokittelu T1502 mukaan yhdeksään ryhmään:

1. Karotenoidit

porkkana sateenkaariKarotenoidit (latinan sanasta carota ’porkkana’) ovat luonnollisia pigmenttejä, joita esiintyy kasvien ja muiden yhteyttävien eliöiden viherhiukkasissa. Ne ovat väriltään keltaisia, oransseja tai punaisia, koska ne absorboivat enimmäkseen sinistä valoa. Ne osallistuvat yhteyttämiseen ja suojaavat eliötä auringon ultraviolettisäteilyltä. Karotenoidit jaetaan kahteen ryhmään: karoteeneihin ja ksantofylleihin. Yhteensä niitä on useita satoja erilaisia. Runsaasti karotenoideja sisältävän ruokavalion on havaittu nostavan immuniteettia ja ehkäisevän masennusta. Tunnetuin karotenoidien lähde on porkkana (beetakaroteeni). Hyviä lähteitä ovat myös tomaatti (lykopeeni), paprika, persikka, mansikat sekä pinaatti (luteiini). Karotenoideihin kuuluvaa beetakaroteenia käytetään elintarvikkeiden lisäaineena E-koodilla E 160a.http://fi.wikipedia.org/wiki/Karotenoidit

Slow-Roasted-TomatoesEsiintyy: Porkkana, paprika, vihreät vihannekset kuten pinaatti, lehtikaali, greippi, aprikoosi, meloni, kurpitsa. Tomaati lykopeenipitoisuus mg/100 g: tomaattipyree 29,3, ketsuppi 17, tuore tomaatti 3,0. Nykyisissä tomaateissa lykopeenia on 50 mikrogrammaa, kun joillakin villeillä lajeilla pitoisuus voi nousta 200-250 mikrogrammaan. Kuumentaminen tekee tomaatin lykopeenin elimistölle käyttökelpoiseen muotoon –paistetut tomaatit, mausteena pizzamauste tai oregano.

Merkitys kasville: Antavat useille kasviksille intensiivisen värin keltaisesta punaiseen. Myös intensiivisen vihreän värieset vihannekset sisältävät karotinoideja joka piiloutuu vihreän clorofyllin alle.

Mahdolliset terveysvaikutukset: Katotineoidit toimivat antioksidantteina, vaikuttavat immuunisysteemiin, vähentävät silmäsairauksien riskiä, vähentävät sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja määrättyjen syöpäsairauksien riskiä.

Karotenoidi lajit, niiden esiintyminen ja ominaisuudet

  • Astaxanthin (E 161j) Katkarapu, hummeri, lohi Väri joka kuuluu ksantofyllit luokan karotenoideihin. Sitä valmistavat pääasiassa sinilevät ja se on vastuussa näitä leviä syövien äyriäisten punaisesta väristä. Astaksantiini on hyväksytty lisäaineeksi (E 161j) kalanrehun tuotannossa. Sitä käytetään tosiasiassa valkolihaisen kirjolohen värjäämiseen punaiseksi. Astaksantiini voi suojata ihoa UV-säteiden aiheuttamalta stressiltä antioksidantti ominaisuukseinsa ansiosta. Tässä ominaisuudessa se toimii huomattavasti voimakkaammin kuin E-vitamiini. Astaksantiini täydentää aurinkovoiteiden suojaavaa vaikutusta eikä sitä voi pestä pois. Se on siitä syystä joidenkin teräsmies-urheilijoiden käytössä. Saksankielinen Wikipedia
  • β-Carotin (E 160a) Porkkanat, pinaatti, aprikoosit, einkorn-vehnä
    Canthaxanthin (E 161g) Katkarapu, hummeri, kantarelli
    Capsanthin (E 160c) Paprika
    Capsorubin Paprika
    Cryptoxanthin Appelsiini
    Lutein (E 161b) Lehtikaali, pinaatti, munankeltuainen
    Luteoxanthin Appelsiini
    Lycopin (E 160d) Tomaatit, vesimeloni
    Zeaxanthin (E 161h) Maissi

2. Flavonoidit

viinirypäleetFlavonoidit ovat kasveissa esiintyviä yhdisteitä, jotka vaikuttavat elintarvikkeiden makuun, väriin, koostumukseen ja säilyvyyteen sekä toimivat antioksidantteina. Lisäksi flavonoidit ihmisravinnossa saattavat vaikuttaa veren hyytymiseen ja ehkäistä syöpää. Nykyään flavonoideja tunnetaan yli 4 000 erilaista. Flavonoidit ovat fytokemikaaleihin kuuluvia fenoliyhdisteitä, jotka antavat kasveille, niiden kukille, hedelmille, siemenille ja myös puun kaarnalle niiden värin sekä suojelevat kasveja ultraviolettisäteilyn haitoilta. Ihminen saa flavonoideja keskimäärin 0,5–1,0 grammaa vuorokaudessa.

Esiintyy: Omenat, päärynät, viinirypäleet, luumut, marjahedelmät, sipulit, munakoiso, musta- ja vihreä tee ja paljon muuta.

ArnicaTärkeimmät lääkekasvit, jotka sisältävät runsaasti flavonoideja ovat: Arnica kukat (kuva), koivun lehdet (hieskoivu), tattari siemenet*, neidonhiuspuu lehdet (Ginkgo biloba), kultapiisku, humala, kamomilla kukat, kissankäpälä, ahokissankäpälä, lehtikuusi uute (taxifolin), Mesiangervo ja kukat, maarianohdake, kärismyskukka eli rohtopassio, pomeranssin kuori, kehäkukka (tarhakehäkukka calendula officinalis), punainen viiniköynnös (Vitis vinifera), saflori (värisaflori carthamus tinctorius), orvokki (Viola arvensis ja keto-orvokki), lakritsi root (lakritsista), orapihlaja lehdet ja kukkia (useita orapihlaja lajeja) * Toisin kuin siemenet, tattarin vihreät osat ovat myrkyllisiä ihmiselle. Idätyksen ystävät syövät nuoria tattarin ituja (noin 4-5 päivän kasvu) niiden hienon, pähkinäisen aromin ja suuren ravintoarvon tähden.

Merkitys kasville: Samaan tapaan kuin karotenoidit, värjäävät kasvikset keltaiseksi tai siniseksi.

Mahdolliset terveysvaikutukset: Flavonoidit pienentävät oletettavasti määrättyjen syöpäsairauksien riskiä. Ne toimivat antioksidantteina ja vaikuttavat immuunijärjestelmään. Lisäksi ne kykenevät vähetämään bakteerien, sinten ja virusten kasvua, estävät veren veren hyytymistä ja vähentävät näin sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Uskotaan, että flavonoidien antioksidanttivaikutus on vahvempi in vitro kuin tunnetuisa antioksidaneilla kuten E-vitamiinilla ja niillä on merkittävä vaikutus ihmisten terveyteen.

keuhkosyöpäEpidemiologiset tutkimukset ovat osoittaneet suurempia flavonoidimääriä nauttivilla ihmisillä on pienempi riski erilaisiin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin. Flavonoidit vaikuttavat arakidonihapon aineenvaihduntaan ja siten veren hyytymiseen. Epidemiologiset tutkimukset eivät ole osoittaneet yhteytä syöpään lukuun ottamatta keuhkosyöpään jonka riski pienenee ensisijaisesti omenoiden flavonoideista (tuskin kuitenkaan vastaa tupakooinnin lopettamista, Onni). Lukuisia flavonoidien vaikutuksia tärkeimpiä vaikutuksiea, jotka on osoitettu in vitro ja in vivo kokeissa, ovat: Allergia- ja anti-inflammatorinen vaikutus. Virus- ja antimikrobinen vaikutus. Antioksidatiivinen vaikutus. Antiproliferatiivinen ja syöpää estävä vaikutus. Wikipedia http://de.wikipedia.org/wiki/Flavonoide#Bedeutung

3. Glukosinolaatit

this-amazing-broccoli-drinkGlukosinolaatit ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka sisältävät typpeä ja rikkiä. Kasvit tuottavat niitä glukoosista ja eräistä aminohapoista. Niitä on melkein kaikissa ristikukkaismaisten lahkon kasveissa (kuten Brassicaceae, Capparidaceae ja Caricaceae), mutta myös suvun Drypetes (heimo Euphorbiaceae) kasveissa. Suuria määriä glukosinolaatteja sisältävät kasvit ovat kiinnostavia, sillä niistä saatuja aineita voidaan käyttää luontaisina tuhoeläinten torjujina ja niitä tutkitaan syövän hoidossa. Tunnetuin esimerkki on parsakaalin sulforafaani. Oheisen kuvan linkki. (Parsakaalista on jalostettu lajike joka mainoksen mukaan sisältää enemmän sulforafaaneja kuin tavalliset laadut, nk. superparsakaali) Glukosinolaateilla tiedetään olevan suurina annoksina myrkyllisiä vaikutuksia sekä ihmisille että eläimille.

Esiintyy: Kaikki kaalilajit, retikka, retiisi, krassi, sinappi

Merkitys kasville: Antavat kasville voimakkaan hajun ja maun joka karkottaa hyönteisiä.

Piparjuuri maustetahnaMahdolliset terveysvaikutukset: Tieteelliset tutkimukset viittaavat siihen, että säännöllinen glukosinaattejeja sisältävien kasvien nauttiminen pienentää sairastumisriskiä syöpään. Tämän lisäksi ne vaikuttavat immuunijärjestelmään ja toimivat antioksidantteina. Tieteellisesti todistettu piparjuuren sinappiöljyjjen mikrobeja tuhoava vaikutus. (En haluaisi mainostaa, mutta jos sinulla on ongelmia hengitystie ongelmia, helppo tapa on käyttää piparjuuri maustetahnaa esim. voileivän päällä. Parempi tapa on raastaa piparjuurta porkkanaraasteen tai porkaanasmoothien sekaan) Piparjuuren eteerinen öljy sisältää allyyli- (noin 90%) ja 2-Phenylethylensinappiöljyä. Riippuen piparjuuri annoksen suuruudesta sen vaikutus on in vitro bakteriostaattinen (bakteerien kasvua vähentävä) tai bakteereja tappava. Saksankielisiltä Wikipediasivuilta löytyy kattava luettelo glukosinaatteja siältävistä kasveista.

4. Terpeenit

Citrus fruitsTerpeenit (lat. terebinthina = pihka, hartsi) ovat laaja hiilivetyjen aineryhmä. Ne tunnetaan myös nimellä isoprenoidit, sillä ne ovat isopreenin eli 2-metyyli-1,3-butadieenin polymeroitumistuotteita, joiden bruttokaava on (C5H8)n. Terpeenejä tavataan runsaasti havupuiden pihkasta, erityisesti tiehytpihkasta, mutta niitä on myös kasvien eteerisissä öljyissä kuten monoterpeeneissä joita tunnetaan n. 900 lajia. Monoterpeeneillä on havittu korkea biologinen hyötyosuus ja eläinkokeissa anti-karsinogeeninen vaikutus havaittiin. Wikipedia

Marokkolaista minttuteetä2Esiintyy: Sitrushedelmät, voimakkaasti tuoksuvat yrtit kuten Thymian, rosmariini ja piparminttu. Marokko on kuuluisa minttuteestään.

Merkitys kasville: Määrätyt terpeenit säätävät kasvien kasvua ja niillä on myös sienien kasvua torjuva vaikutus. Eteeristen öljyjen osana ne houkuttelevat myös hyödyllisiä hyönteisiä.

Mahdolliset terveysvaikutukset: Monoterpeeneillä on mahdollisesti antikarsinogeenisia vaikutuksia, toisin sanoen ne suojaavat määrätyiltä syöpäsairauksilta.

5. Kasvisterolit

palkokasvitKasvisterolit ovat steroidialkoholeja, kasveissa luonnollisesti esiintyviä yhdisteitä. Ne ovat valkoisia jauheita, joilla on kevyt ominainen tuoksu, ne ovat myös liukenemattomia veteen ja liukenevat hyvin alkoholeihin. Kasvisteroleja käytetään elintarvikkeiden lisäaineina, lääkeaineissa ja kosmetiikassa.

Esiintyy: Kasvisteroleja esiintyy ennen kaikkea rasvaa sisältävissä kasveissa. Kasvit kuten hedelmät sisältävät vain vähän steriinejä. Runsaasti niitä esiintyy pähkinöissä ja siemenissä kuten auringonkukan ja seesamin siemenissä ja soijassa sekä palkokasveissa.

Merkitys kasville: Tärkeä osa kasvien solukalvoissa.

BecelMahdolliset terveysvaikutukset: Fytosteriinit pienentävät todistetusti veren kolesterolitasoa ja pienentävät näin sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Tämän vaikutuksen takia muutamiin elintarvikkeisiin on lisätty fytosteriineitä. Vaikutusmekanismi estää kilpailevasti kolesterolin imeytymistä ohutsuolesta. Asiantuntijoiden mukaan näitä tuotteita tulisi nauttia ainoastaan henkilöt joilla on kohonnut kolesterolitaso. Terveillä ihmisillä on vaarassa sydän- ja verisuonitautien kohonnut riski.

Kasvisteroleja mg/100 g ruoka-annosta (Wikipedia)

  • Hedelmät: Appelsiini 24, ananas 17, banaani 16, omena 12-13, kiivi 9, tyrni 1640
  • Kasvikset: Parsakaali 39, lehtisalaatti 38, palsternakka 27, porkkana 16, tomaatti 5-7
  • Viljakasvit ja Viljavalmisteet: Vehnäleseet, karkea 200, täysjyväleipä 86, maissi 70, vehnä 69, kaurahiutaleet 39, vehnäleipä 29
  • Kasviöljyt: Maissiöljy 900-950, auringonkukkaöljy 725, rypsiöljy 668, saffloriöljy 444, soijaöljy 221, viinirypälesiemenöljy 215, oliiviöljy 154-176, palmuöljy 49,
  • Pähkinät: Mantelit 143
  • Hernekasvit: Pavut 76

6. Kasviestrogeenit

Breast sizeKasviestrogeenit ovat heterogeeninen joukko kasvikunnassa esiintyviä naishormonien eli estrogeenien kaltaisia yhdisteitä, joilla arvellaan olevan monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kiivaimmin tällä hetkellä tutkitaan isoflavonoideja ja lignaaneja. Isoflavonoideja on lähes yksinomaan soijatuotteissa. Koska soijatuotteita ei Suomessa juuri käytetä, on isoflavonoidien merkitys suomalaisille melko vähäinen. Tärkeimpiä kasviestrogeeneja suomalaisille ovatkin lignaanit. Erityisen runsaasti niitä on pellavansiemenissä ja muissa öljykasvien siemenissä. Lignaaneja saadaan myös täysjyväviljavalmisteista, erityisesti rukiista sekä marjoista, hedelmistä ja vihanneksista. Kasviestrogeenien metaboliassa suolistomikrobeilla on tärkeä merkitys, sillä osa kasviestrogeeneista esiintyy ravinnossa esiastemuotoina, joista suolistobakteerit muodostavat biologisesti aktiivisia yhdisteitä, mm. lignaaneihin kuuluvaa enterolaktonia. Katso sivu Lupaavat kasviestrogeenit

Esiintyy: Soija ja soijatuotteet kuten tofu. Palkokasveissa (esimerkiksi soijapavut) ja pellavansiemenissä. Runsaasti kuitujaa sisältävissä elintarvikkeissa (leseet).

Merkitys kasville: Kasvihormonit, jotka ovat rakentuneet samaan tapaan kuin naistenseksuaalihomoni östrogeeni.

GenisteinMahdolliset terveysvaikutukset: Fytoestrogeenit laskevat oletettavasti homoniriippuvaisten syöpäsairauksien kuten rinta- ja eturauhassyövän riskiä. Ne toumivat kuten antioksidantit ja vaikuttavat immuunijärjestelmään. Sen lisäksi ne mahdollisesti vahvistavat luustoa ja voivat suojata osteoporoosilta. Lisäksi ne vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä. (Kaupallinen tuote luontaiskaupoissa Saksassa: Genistein CF80 25 g, www.care-food.de) In vitro -tutkimusten ja eläinkokeiden perusteella kasviestrogeenit voivat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja sekä ns. hormonivälitteisiä syöpiä — rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyöpää — useilla eri mekanismeilla. Kasviestrogeenit pystyvät mm. sitoutumaan estrogeenireseptoreihin ja toimimaan heikkoina estrogeeneina tai antiestrogeeneina.

Kiinalainen ruokapöytäKasviestrogeenit estävät myös monien aineenvaihduntatapahtumia katalysoivien entsyymien toimintaa, jolloin mm. estrogeenin muodostuminen vähenee ja syövän kasvun kannalta oleellisten verisuonien muodostuminen estyy. Väestötason tutkimukset tukevat käsitystä kasviestrogeenien suotuisista terveysvaikutuksista: sydän- ja verisuonitauteja sekä ns. hormonivälitteisiä syöpiä esiintyy Aasiassa huomattavasti vähemmän kuin länsimaissa. Yhtenä selityksenä tähän saattaa olla aasialaisten kasvispainotteinen ruokavalio, etenkin runsaasti käytetty soija ja sen sisältämät isoflavonoidit. Kasviestrogeenit muistuttavat rakenteeltaan elimistön omia estrogeeneja, mutta ne voivat ympäristöstä riippuen toimia joko heikkoina estrogeeneina tai antiestrogeeneina. Vaihdevuosi-iässä, jolloin elimistön oma estrogeenituotanto vähenee, kasviestrogeenit saattavat toimia estrogeeneina ja kompensoida omien estrogeenien puutetta lievittäen siitä johtuvia vaihdevuosiongelmia. Annamari Kilkkinen, tutkija Kansanterveyslaitos Kirjoittaja toimii tutkijana Kansanterveyslaitoksella ja tekee väitöskirjaa kasviestrogeeneista.

7. Proteaasin estäjät kasveissa

Mungpapu ituja2Proteaasin estäjät, proteaasi-inhibiittorit ovat aineita, jotka voivat estää ihmiskehossa entsyymeitä pilkkomaan proteiineja. Syövän hoidossa ja ehkäisyssä niillä voi olla myönteistä vaikutusta. Niillä on myös positiivinen vaikutus verensokerin nousuun ja antioksidatiivinen vaikutus eli ne voivat sitoa vapaita radikaaleja. http://lebensmittel-warenkunde.de/

Esiintyy: Soija- ja mungpavut, jotkut viljalajit ja peruna.

Merkitys kasville: Yhdisteet vähentävät proteiineja pilkkovien entsyymien aktiviteettia ja huolehtivat näin niiden valkuaisaineen karttumiseen.

Mahdolliset terveysvaikutukset: Joistakin Proteaasi-Inhibiittoerista on löydetty antikarsinogeensia ominaisuuksia joiden vaikutus perustuu etenkin ruoansulatuskanavan toimintaan. Yhdisteet toimivat myös antioksidantteina.

8. Saponiinit

BittergurkeSaponiinit on rakenteeltaan laajakirjoinen ryhmä glykosideja, joita esiintyy niin kasvi- kuin eläinkunnassakin. Kaikille saponiineille on tyypillistä vesiliuosten vaahtoaminen tavalla, joka muistuttaa saippualiuosten käyttäytymistä.

Esiintyy: Kikherneet, herneet, soijapavut, linssit, vihreät pavut, pinaatti, tomaatit, perunat (solaniini) ja valkosipuli. Ne ovat myös aktiivisia ainesosia yrtteissä, teessä, ginseng tai Gynostemma pentaphyllum salaatissa tai teessä (chinesisch 絞股藍) josta on löydetty yli 100 saponiinia. Eläinkunnassa merimakkaroissa (Kiinassa merimakkara on arvostettu (ja kallis tuote.) Japanissa Okinawan kuuluisalla pitkäikäisten ihmisten saarella syödään säännöllisesti karvaskurkkua (kuva) joiden lipidit laskevat verensokeria ja saponinit painoa.

longevityMerkitys kasville: Saponiinit antavat kasveille kitkerän maun ja torjuvat niitä purevia näin hyönteisiä.

Mahdolliset terveysvaikutukset: Aineilla on oletettavasti syöpää torjuvia ja antibiottisia ominaisuuksia. Saponiinit sitovat kolesterolia ja sappihappoa, stimuloivat immuunijärjestelmää ja niillä on antimikrobisia ominaisuuksia suolistossa. Luonnonlääketieteessä saponiineja käytetään vahvistamiseen tulehduksia vastaan, diureettina, lima irroittavana- ja yskänlääkkeenä ja hormoneja stimuloivien ominaisuuksien vuoksi. Ne tukevat myös lisätä muita ainesosia suolistossa ja estää toisaalta kolesterolia. Niillä epäillään myös olevan ehkäisevä vaikutus paksusuolen syöpään. Verkossa on lukuisa määrä videoita Okinawalaisten, maailman pitkäikäisimpien ihmisten ruokavaliosta joka koostuu 96 – 98 % kasviksista.

9. Tioeetteri

parsaa2Tioeetteri tai orgaaninen sulfidi on yhdiste tai funktionaalinen ryhmä, jossa rikissä (S) on kaksi alkyyliryhmää. Useat luonnollisten aromiaineiden hajuaineet sisältävät orgaanisia sulfideja, esim. kahvi. Luonnollinen aminohappo metioniini on rikkivetyä.

Esiintyy: Parasa, sipulit, Lauch, valkosipuli, Schnittlauch sekä parmesaanijuustossa, ravussa, matjessillissä, broilerissa, munassa, paahdetuissa maapähkinöissä

Merkitys kasville: Rikkiyhdisteiden kaltaiset aromi- ja hajuaineet vähentävät bakteerien kasvua ja tekevät kasvin hyönteisille merkityksettömäksi.

Mahdolliset terveysvaikutukset: Sulfidit pienentävät määrättyjen syöpäsairauksien riskiä. Tämän lisäksi ne nostavat immuunijärjestelmän tehoa, vaikuttavat antioksadatiivisesti, tulehduksia estävästi ja antimikrobisesti.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *