Artemisinin – malarialääke syöpää vastaan?

Tu-YouyouOlen törmännyt jatkuvasti verkossa artemisiiniin lupaavana vaihtoehtoisena syöpälääkkeenä, etenkin amerikkalaisilla sivuilla. Wikipediasta löytyy noin puoli miljoona tulosta hakusanalla Artemisia Annua ja noin 3000 tutkimusta. Kiinalainen tutkija Tu Youyou (linkin video on kiinaksi, Tu Youyoun puhe on kuitenkin tekstitetty englanniksi) sai vuonna 2015 yhtenä kolmesta tutkijasta lääketieteen Nobel-palkinnon onnistuttuaan eristämään artemisiinin kesämarunasta. Tilasin artemisiinia ja aloitin kokeilun 16.3.2016 (Otsikkokuva Heidelberg BioQuant-Zentrum, Mit Artesunat behandelte Krebszellen). Tilasin myös siemeniä Oy Exotic Garden Ab’ltä kesäksi jotta voin tehdä kasvista vihermehua. (Huom: päivitetty kappale punaisella.)

Artemisiinikokeilu. Lähtölukema 16.2.2016 PSA 0,35

Eturauhassyöpäpotilaan etu muihin syöpiin verrattuna on, että syöpää on helppo seurata PSA:n avulla. Kaikki laboratoriot myyvät testiä ilman lääkärin lähetettä vähän yli 30 € hintaan. Lääkärin lähetteellä testin saa pari euroa halvemmalla mutta lääkärin vastaanotto maksaa enemmän kuin tuplasti mitä testi. Ennen hoidon aloittamista on myös testattava ferritiinitaso. Se ei saisi olla yli 80 vaikka ohjearvoissa miehillä yläarvo on 250. Katso sivu Syöpäpotilaan raudasta ja anemiasta. Noudatan Doctor Saputon ohjeita: artemisiinia 200 – 500 mg neljänä päivänä viikossa, sitten kolmen päivän tauko jona aikana otetan rautaa koska hemoglobiinini on alle ohjearvojen ja ferritiini nyt 75. Katso Doctor Saputon video atekstin lopussa.

Eipä ole artemisiinista ihmelääkkeeksi 4.5.2026, PSA 0,50

Tänään 19.5.2016 virtsarakon tähystys. Sain lähetteen koska sädehoidossa vaurituneen munuaisjohtimen stentin asennuksen jälkeen 9.12.2016 virtsaamisen lopussa on tullut verta. Itse ylilääkäri Liukkonen tähysti virtsarakon. Näytti ruudulta ja sanoi, että kaikki nämä punaiset seinämän verisuonet ja keräymät ovat seurausta sädehoidosta. Niistä sitä verta vuotaa silloin tällöin. Myös stentin pää oli häipynyt näkyvistä. Saan läähetteen stentin vaihtoon tai poistoon.

Mutta mikä pääasia, PSA oli noussut 0,50! Liukkonen sanoi, että ei se mitään, se ei vielä ole huolestuttava? Ja sitten uutinen: Liukkonen sanoi että Bikalutamidista ollaan luopumassa! Vielä lokakuussa 2015 hän itse sanoi, että kannattaa harkita bikalutamidin aloittamista koska syöpäni on agressiivista lajia -Gleason 4+5=9! Näin ne asiat koululääketieteesskin muuttuu.

Jos haluaa kokeilla atemisiinia

Tilasin artemisiinia seuraavasta osoitteesta: Artemisin kaufen Amazon Doctor’s Best Artemisinin 100 mg 90 kaps. 43,90 € Tilattu 13.3.2016, tuli nopeasti perille 15.3. Tämä tuntui luotettavimmalta. Toinen vaihtoehto: Vitanatural  Artemisin Artemisinin Super 200 mg – 60 Kaps 69,90 €. Artemisinin 500 Artemisiakapseln  150 kaps. 38,18 €.  Nämä kapselit ovat halpoja, asia on tarkistettava. Artemisiini tiivistetään kasvista ja kapselit saattavat olla vain kasvin lehtijauhtetta. Keskustelufoorumissa Artemisia Annua Forum sanottiin että tiiviste, joka tiivistettyä artemisiinia on valkoista kristallista ainetta. Sen erottaa Artemisia annua nimikkeellä myydystä jauheesta vihreän tai kellertävänruskean värin takia.

Mitä on artemisiini?

Der BRD Schwoimdel: Meillä tunnetaan artemisiini eli kesämaruna vain absintista tai vermutista joka on väkevöity, maustettu viini. Sen nimi tulee päämausteeksi käytetyn koiruohon saksankielisestä nimestä Wermut. (wikipedia). 

Vermutti eli Absintti on yrteillä maustettu viini, joka oli suosittu varsinkin Rooman vallan aikana ja keskiajalla. Nykypäivän versiota käytetään aperitiivina tai cocktailina. Sen keksi vuonna 1786 Torinolainen Antonio Benedetto Carpano. Hän halusi halusi parantaa halvan viinin pahaa hajua, joka oli peräisin huonolatuisen korkin aihettamasta käymisreaktiosta. Tätä varten hän käytti Wermuttiyrttiä (Artemisia absinthium, koiruoho), jonka muutti maun katkeraan suuntaan.

Artemisiini sisältää fytokemikaalia nimeltä sesquiterpeeni. Sitä esiintyy yksivuotisen Beifußes (Artemisia annua) lehdeissä ja kukissa. Sitä käytetään Vietnamissa, Kiinassa ja Afrikassa malarian aiheuttamien infektioiden hoitoon.

Artemisiinin vaikutus

PetRoc---1-(1)Artemisiiinin vaikutus perustuu on sen reaktioon malariaparasiiteissä suurina pitoisuuksina esiintyvän raudan kanssa. Artemisiinin joutuessa kosketuksiin raudan kanssa, syntyy kemiallinen reaktio joka synnyttää vapaita radikaaleja. Vapaat radikaalit hyökkäävät malarialoisien solukalvoon, repivät ne erilleen ja tuhoavat taudinaiheuttajan. Koska syöpäsolut tarvitsevat suuria määriä rautaa niiden DNA solunjakautumisen aikana, ne sisältävät sitä paljon suurempina pitoisuuksina kuin normaalit solut (jopa 1000 kertaa enemmän).

Syöpäsolut voivat absorboida enemmän rautaa, koska niiden pinnalla sijaitsee suuri määärä transferriini reseptoreita. Nämä sitovat rautahiukkasia ja siirtävät ne syöpäsolujen sisälle. Syöpäsolut pumpataan niin täyteen rautaa kuin mahdollista. Tapahtuu sama reaktio kuin malariassa, massiivinen happiradikaalien vapauttaminen joka hohtaa syöpäsolujen tuhoutumiseen.

Nämä havainnot vahvistettiin rintasyövän soluviljelmissä. Kahdeksan tunnin kuluttua artemisiniini altistuksesta 75 prosenttia soluista oli tuhoutunut, 16 tunnin kuluttua eläviä soluja käytännössä ei ollut enää lainkaan. Vieläkin vaikuttavampi olivat testit leukemiasolujen kanssa. Nämä solut tuhoutuivat täysin vain kahdeksan tunnin jälkeen.

Artesimisiinin tehokkuuden lisäksi sillä on monia etuja.  Se on selektiivinen eli se vaikuttaa myrkyllisesti syöpäsoluissa, normaaleihin soluihin sillä ei ole lähes mitään negatiivista vaikutusta. Myös sytostaateille resistentit  syöpäsolut tuhoutuvat. Kaikkien syppätyyppien solut ovat sille herkkiä. (Intern. J. Oncology 18: 767 – 773, 2001 Effert et al.)

Ideasta hoitomenetelmiin

Aggressiiviseissa syövissä kuten haimasyövääsä ja akuutissa leukemiassa testitulokset ovat erittäin lupaavia. Näille syöville on tunnusomaista erittäin nopea solun jakautuminen ja sen mukana vielä suuremmat rautapitoisuudet. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että artemisiini vaikuttaa myös neoangiogeneesiin. Tämä tarkoittaa että aine voi mahdollisesti myös estää syövän leviämistä ja kasvaimien syntyä.

Artemisiini vaihtoehtoisessa syövän hoidossa

Vaihtoehtoinen artemisiinipohjainen syöpähoito aloitetaan joidenkin lähteinen mukaan ottamalla rautaa 1-2 päivää – viikkko ennen artemisiinin ottamista. (Sitä ennen on kuitenkin tutkituttava ferritiinivarasto. Jos ferritiinimäärä on korkea, joidenkin lähteiden mukaan yli 80, rautaa ei pidä ottaa). Tämän jälkeen otetaan artemisiinia 3-6 milligrammaa/kilo. Kuuden viikon kuluttua seuraa toinen raudan annostus jonka jälkeen taas 6 milligrammaa painokiloa kohti. Toinen menetelmä on DoctorSaputon menetelmä mistä olen kirjoittanut alussa.

Dr. Henry Lai’n (ks. video) mukaan soluviljelmissä artemisiini tappaa syöpäsoluja on noin 100 kertaa tehokkaammin kuin tunnetut sytostaatit. Koska syöpäsolut lisääntyvät nopeasti, useimmat syöpäsolut tarvitsevat enemmän rautaa kuin normaalit solut. Tästä syystä ne ovat lisänneet transferriini-reseptoreita pinnaleen huomattavasti enemmän kuin terveet solut.

Nämä reseptorit mahdollistavat nopean raudan siirtymisen syöpäsoluun. Transferriini on rautaa sitova proteiini. Se toimii kuin Troijan hevonen: Koska syöpäsolujen kannalta transferriini on luonnollinen proteiini ne ottavat näin yhä enemän rautaa. Artemisiiniin sitoutunut vetyperoksidi vapauttaa aggressiivisia happiradikaaleja. Artemisiini toimii nyt samalla tavalla malariassa jonka loinen joihin on sitoutunut suuria määriä rautaa ja jotka joutuessaan kosketuksiin artimisinin luovuttaman vetyperoksidin kanssa johtaa loisen kuolemaan.

NOOTRIMENT Kemiallisesti artemisiinin kaksi vetyatomia vapautuvat raudan läsnäollessa. Tämä tuottaa sitten selektiivisiä vapaita radikaaleja, jotka toimivat kuten malariaparasiiteissä ja tuhoavat syöpäsoluja. Toisin sanoen, joutuessaan kosketuksiin raudan kanssa, tämä yhdiste luo vapaita radikaaleja, jotka vahingoittavat vain syöpäsoluja. Rautatasot voivat olla syöpäsoluissa 1000 kertaa suurempia kuin normaaleissa soluissa.

Artemisiinin käyttö

Artemisiiniä käytetään yleensä 400-800 mg päivässä vähintään 6-12 kuukautta. Sen jälkeen annosta voidaan asteittain vähentää. On myös suositeltavaa ottaa Q10 100 mg kerran päivässä aterian yhteydessä. Samaan aikaan voi ottaa kalanmaksaöljyä tai kalaöljyä. Ota näitä ravintolisiä 2-3 tuntia ennen tai jälkeen muiden antioksidanttien, kuten C-vitamiinin jälkeen.

C-vitamiinilisä aamiaisen ja lounaan jälkeen auttaa raudan imeytymistä. Vihreän teen juominen  on myös suositeltavaa. Glutationin ottamista ei suositella sillä se heikentää artemisiinin tehoa. Myös E-vitamiinien käyttöä lisäravinteena olisi vältettävä. On myös vältettävä yhtäaikaista käyttöä greippimehun kanssa.

Nootriment, amerikkalainen verkkkokauppa: Artemisiinia sisältäviä tuotteita löytyy kolmessa muodossa: Artemisia annua, Artesunat ja Artemether. Artemisiinin puoliintumisaika on 3-4 tuntia, Artemisia annuan noin 40 minuuttia, ja Artemetherin 2 (Coartem®) tuntia. 

LInkkejä ja tutkimuksia:
Videoita

Artemisinin Training Video Dr. Henry Lai Video covers Malaria and possibilities for Artemisinin for Cancer and other Virals

Artemisinin-Part-2--How-to-Use-ItArtemisinin Part 2: How to Use It  We recommend you take the Cancer Assessment on DoctorSaputo.com to learn about more integrative options to treat cancer. Artemisinin: A Cancer Smart Bomb by Len Saputo, MD  www.doctorsaputo.com