Aminohapot puntarissa

Syöpäpotilaalle valkuaisaine määräksi suositellaan 0,8 – 1 g / painokilo. Jo 1992 Campbell ja hänen työryhmänsä havaitsi, että eläinkokeissa rotilla syöpäsolut valkuaisainerikkaalla ravinnolla kytkeytyi päälle kun taas valkuaisaineköyhällä ravinnolla syöpäsolut kytkeytyi pois päältä. Toinen ryhmä rotista ravintoa joka sisälsi 20 % kaseiinia (maitoproteiinia), toinen ryhmä vain neljänneksen siitä. 100 viikon kuluttua ensimmäisen ryhmän hiiristä lähes kaikki olivat kuolleita, jälkimmäisen ryhmän rotat olivat kaikki elossa ja elämäniloisia. (Ruediger Dahlke Peace Food s. 48).

Eläinkunnan vai kasvikunnan valkuaista?

Samainen Ruediger Dahlke kirjoittaa Peace Food kirjassaan sivulla 49: ”Pitkän aikaa piti koululääketiede eläinkunnan proteiinia korkealaatuisena, koska se sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja saa kaikkein nopeimmin kasvua aikaan. Useat tutkimukset osoittavat, että kasviperäinen valkuaisaine johtaa hitaampaan mutta kestävämpään kasvuun eikä kuten eläinperäinen valkuaisaine, edistä syövän kasvua, vaan päin vastoin pystyy pitämään syöpäsolut pois kytkettynä. 

Toisaalta tiedämme myös kasviperäisestä valkuaisaineesta, kuinka selvästi se alentaa luonnollisella tavalla kolesterolia, koska se päällystys- ja paikkausmateriaalina ei siinä mittakaavassa ole enää tarpeellista. Tähänastinen jaottelu laadukkaisiin ja vähemmän laadukkaisiin valkuaisaineisiin on yksinkertaisesti väärä ja harhaanjohtava. Toisin sanoen: kasviperäinen proteiini on terveyden kannalta laadukasta, korkeatasoista, eläinperäinen valkuaisaine ei ainoastaan ole vähemmän laadukasta, vaan vaarallista.”

Välttämättömät aminohapot

suomeksi: http://fi.wikipedia.org/wiki/Aminohapot , saksaksi: http://de.wikipedia.org/wiki/Aminos%C3%A4uren

Aminohapot ovat orgaanisia yhdisteitä, joissa on sekä aminoryhmä (-NH2) että karboksyylihapporyhmä (-COOH). Ne ovat polypeptidien* ja proteiinien (valkuaisaineiden) rakennusaineita. Ihmiselle välttämättömiä aminohappoja on 20, joista 11 elimistö osaa itse valmistaa. Loput yhdeksän välttämätöntä aminohappoa on saatava ravinnosta. Ohessa välttämättömät aminohapot punaisella ja vihreällä ne aminohapot joita elimistö pystyy itse muodostamaan välttämättömistä aminohapoista jos niitä on saatavilla : 1. isoleusiini, 2. leusiini, 3. lysiini, 4. metioniini,  kysteiini, 5 fenyylialaniini, tyrosiini, 6 treoniini, 7. tryptofaani, 8. valiini, arginiini, 9. histidiini. Arginiini on saksalaisessa luettelossa luokiteltu välttämättömäksi aminohapoksi.

*Peptidisidos on kahden aminohapon välinen kemiallinen sidos, jossa toisen aminohapon karboksyyliryhmä (-COOH) reagoi toisen aminoryhmän (-NH2) kanssa. Wikipedia 

bodybuildingOnni: Proteiinipitoinen ravinto sisältää keskimäärin yhtä paljon välttämättömiä aminohappoja sekä aminohappoja, joita elimistö osaa itse valmistaa. Proteiinin tarpeeksi mainitaan täysikasvuisella ihmisellä 0,4 – max. 0,9 g/painokilo.  Suurempi määrä kertyy vararavinnoksi tai kuona-aineiksi jos maksa ei pysty niitä hajottamaan. Etenkin kasvissyöjien tulisi huolehtia siitä että välttämättömien aminohappojen, etenkin lysiinin saanti on riittävä ja tasapuolinen. Lihansyöjien tulisi tarkistaa elintapasairauksien ehkäisemiseksi, että proteiinien saanti ei ole suurempaa kuin elimistö pystyy käyttämään hyödyksi. (Aktiivisesti liikkuvan lihaskasvuun tähtäävän ihmisen proteiinintarve on n. 1,4-1,8 g / painokilo. Ihmisen keho on sen verran tehokas käyttämään proteiineja hyväksi, että kohtuullisen alhaisellakin proteiininsaannilla (0,8-1 g / painokilo) on mahdollisuus saavuttaa voimaharjoittelussa lihastenkasvua. ks. lihastohtori.

Inflammaatio on usein kroonisesti koholla esimerkiksi ikääntyessä ja on yhteydessä sarkopeniaan eli lihaskatoon. Tällöin anti-inflammatorisella ravinnolla on ehdottomasti paikkansa. Tästä esimerkkinä tutkimus vanhuksilla, jossa lihaskasvu lisääntyi tulehduskipulääkkeitä syövillä voimaharjoittelun yhteydessä. (Onni: huom. mausteet) https://lihastohtori.wordpress.com/2012/07/24/ravintolisat_ii/

Dr. T. Colin Campbell

Dr. T. Colin CampbellDr. T. Colin Campbell’in (The China Study: Reducing Risk of Disease through a Vegan Diet- 2) mukaan syömme liian paljon proteiinia joka johtaa kolesterolin nousuun, aterogeenisen vahinkoihin, sydänsairauksiin. Syntyy happoja joka neutraloi kalsiumia luustosta jolloin syöpä voi kasvaa. Campbell’in mukaan tarvitsemme 8-10 % kokonaiskalorimäärästä. Suurin osa, noin 95 % ihmistä nauttivat huomattavasti enemmän, noin 11-25 % ja asettavat itselleen huomattavan riskin. Monipuolinen kasvisravinto sisältää 8-10 % proteiinia. Ajattelen, että luonto on lähes aina sovittanut asiat ideaalisesti.

Seuraavat tiedot suomen- tai saksankielisiltä wikipedia sivustoilta. Muissa teksteissä on lähde mainittu .

1. Isoleusiini

Tarve 7,5 – 28 mg/painokilo. Ratkaiseva lihasten kasvussa. Tärkeä hemoglobiinin muodostumiselle. Säätelee veren glukoosipitoisuutta. On lihasenergian lähde. Parantaa kestävyyttä.

 • Tarpeellinen proteiinin rakennusaineena. Rooli pitkäjaksoisissa ponnistuksissa ja paastossa kun keho käyttää vararvinteitaan.

2. Leusiini

Tarve 10 – 50 mg/painokilo. Estää lihaskatoa. Osallistuu proteiinisynteesiin lihaksissa.

 • Muodostaa lihasten energialähteen. Vapauttaa insuliinia, jota tarvitaan veren glukoositason säätelyssä. Vahvistaa luiden, ihon ja lihasten paranemisprosessia. Edistää kasvuhormonien synteesiä.

3. Lysiini

Tarve n. 14 – 16 mg/painokilo. Iho, luusto, jänteet, verisuonten seinämät. Hydroksilysiinin puute aiheuttaa sidekudoksen heikkoutta.

 • Lysiini on tärkeä osa erilaisissa proteiineissa, entsyymeissä, vasta-aineissa ja hormoneissa ja rakenteellisissa proteiineissa luussa, ihossa, ja ihmisen sidekudoksissa. Lysiini edistää myös kivennäisaineiden ja hivenaineiden imeytymistä, kuten kalsiumin, jossa lysiinin saannilla voi olla hyödyllinen vaikutus akuutin osteoporoosin hoidossa. Elimistö voi myös yhdessä muiden lisäaindeden kanssa valmistaa vitamiinin kaltaista aminohappo L-karnitiinia jolla on myönteinen vaikutus energia-aineenvaihdunnassa ja joka polttaa rasvaa. Lysiinihapolla on hyödyllisiä vaikutuksia myös haavojen paranemiseen, verenpaineeseen ja eri sairauksiin kuten herpes ja virusinfektiot. http://www.gesund24h.de/content/lysin-aminosaeure-wirkung-vorkommen.html   
 • Suositeltava päiväannos 70 kg painavalle aikuiselle on 0,84 grammaa lysiiniä. Erityisesti kasvissyöjien on huolehdittava riittävästä lysiinin saannista. Lysiiniä saa elintarvikkeista, joissa on korkea proteiinipitoisuus, kuten punainen liha, juustot (parmesaani), jotkut kalat, pähkinät, munat ja soijapavut. Wikipedia
 • Kiistelty solulääketieteen guru Dr. Rath on sitä mieltä että aminohappo lysiini yhdessä C vitamiin kanssa blokeeraa syöpäsolujen kasvua:  Vitamiini C optimoi kollageenin valmistuksen joka on edellytys syövän kapseloinnille.

4. Metioniini

 • Terveillä täysikasvuisilla ihmisillä 13-16, max. 21 mg/painokilo. Jos ravinto sisältää ylimääräistä kysteiiniä, tarve pienenee 5-13 mg/painokilo. Mentiooni osallistuu tauriinin, kysteiinin, karnitiinin, koliinin, kreatiinin ja endorfiinien tuotantoon. Se osallistuu myös adrenaliinin, noradrenaliinin ja serotoniinin tuotantoon, muuttumalla homokysteiiniksi. Poistaa verestä rasvaa. Säätelee hermostoa. Auttaa poistamaan elimistöstä raskasmetalleja.

 • Äidinmaito ja kasvisproteiinit sisältävät kysteiiniä ja metioniinia suhteessa 1:1. Lehmänmaidossa ja lihassa suhde on 1:3. Maidon ja lihan nauttiminen johtaa proteiini yliannostukseen. Elimistö hajottaa ylimääräisen mentioonin myrkylliseksi homokysteiiniksi joka johtaa kiinteiden happojen muodostumiseen seurauksena tulehdukset ja hermodegeneraatio johon lukeutuu Altzheimerin ja Parkinsonin tauti. Liian paljon proteiinia lihasta ja maidosta tekee ihmisen sairaaksi. Dr. med. Ludwig Manfred Jacob: Prostatakrebs Kompass: 4.2/ s. 73
 • Homokysteiini (Wikipedia)(C4H9NO2S) on elimistössä metioniinin aineenvaihduntatuotteena syntyvä aminohappo. Nimi kertoo, että yhdiste on rakenteeltaan kysteiinin homologi, ts. sen molekyylissä on yksi CH2-yksikkö enemmän kuin kysteiinissä.Homokysteiiniä muodostuu soluissa ravinnossa saadusta rikkipitoisesta aminohaposta metioniinista. Se voi muuttua takaisin metioniiniksi folaatin ja B12-vitamiinin vaikutuksesta. Sen tehtävistä elimistössä ei ole tietoa. Homokysteiini on viime vuosina ollut laajan kiinnostuksen ja tutkimuksen kohteena, koska kohonnut veren homokysteiinipitoisuus näyttää olevan sydän- ja verisuonitautien riskitekijä ja liittyy yleensä melkein kaikkiin pitkäaikaissairauksiin ja vanhenemismuutoksiin.
 • Kalorirajoitus on tunnetusti tehokkain mutta myös epäsuosituin tapa oksydatiivisen stressin ja ennenaikaisen vanhenemisen välttämiseksi. Eläinkokeissa lähes yhtä tehokas ja myös ihmiselle miellyttävämpi tapa on methionin vähentäminen jota lehmänmaidossa on lähes neljä kertaa enemmän kuin äidinmaidossa.  Kysteiiniä tarvitaan hermojen kasvattamiseen, mentioniinia lihasten. Dr. med. Ludwig Manfred Jacob: Prostatakrebs Kompass: 4.2/ s. 73
 • EPIC tutkimuksen mukaan suuri maitoproteiinin nauttiminen nostaa eturauhassyövän riskiä. Tähän on syynä suuri kalsiumin määrä sekä maidon sisältävän maitorasvan ja proteiinin IGF-1 kasvutekijän takia. Etenkin eläinperäinen ravinto sisältää runsaasti aminohappoja jotka voivat aiheuttaa korottuneen IGF-1 seerumitason. Nykyinen lehmänmaito sisältää lisäksi estrogeeneja sekä keltarauhashormoneja eli progesteroneja jotka eturauhassyövän kehityksessä ovat tärkeässä  roolissa. Dr. med. Ludwig Manfred Jacob: Prostatakrebs Kompass: 4.2/ s. 73
 • Monet ihmisen syöpäsolusta ja primaarikasvaimista tarvitsevat selviytyäkseen menthionia olennaisina aminohappona. Mentioonivapaa ruokavalio johtaa koe-eläimissä erilaisten kasvaimien vähentymiseen. Yleisesti on tunnettu, että kalorien vähentäminen pienentää mitokondrioiden oksidatiivista stressiä ja nostaa elinikää. Tutkimuksissa todettiin että syynä on ainoastaan proteiinien vähentäminen. Tarkemmissa tutkimuksissa havaittiin että aminohappo methioni vaikuttaa näin. Dr. med. Ludwig Manfred Jacob: Prostatakrebs Kompass: 6.5.7/ s. 191

Kysteiini:

Ei ole välttämätön aminohappo koska elimistö pystyy valmistamaan sitä mentioniinista jos mentioonin saanti on 13-16, max. 21 mg/painokilo. (Onni: On tärkeä suosia menthioniiniin nähden kysteiinivoittoisia proteiineja jos haluaa vähentää menthioniinin määrää ravinnossa).

 • Kysteiini suojaa elimistöä vapailta radikaaleilta (antioksidantti). Korjaa DNA vaurioita. Tärkeä hormonien muodostukselle. Toimii kelaattina raskasmetallimyrkytyksissä. Osallistuu rasvahappojen synteesiin. Tuottaa koentsyymi A:ta (tarvitaan sitruunahappokierrossa). On tärkeä ihon, kynsien ja hiusten muodostumiselle. On tärkeä glutationin synteesille yhdessä glutamiinin ja glutamiinihapon kanssa. On kystiinin ja L-tauriinin esiaste. Estää hiustenlähtöä. Kysteiini on tärkein solun antioksidantti ja ehdottoman välttämätön soluaineenvaihdunnalle. Kysteiiniä mainostetaan myös krapulan hoitoon: http://krapulanhoito.fi/l-kysteiini/
 • Kysteiini on toimii radikaalinsiepparina joka tekee soluille haitallisia aineita vaarattomiksi ja uudempien on esitetty tutkimusten mukaan tiettyjen neurologisten rappeumasairauksien ehkäisyyn. http://de.wikipedia.org/wiki/Cystein
 • Muita tehtäviä ovat kehon puhdistaminen varastoituneesta rikkihaposta ja solujen suojaaminen vapailta radikaaleilta koska kysteiinillä on havaittu olevan antioksidatiivisia vaikutuksia. Lisäksi kysteiini voi vaikuttaa kuparimyrkytystä vastaan ja suojata tupakan ja alkoholin vaikutukselta. Positiivisia vaikutuksia myös kaihissa ja niveltulehduksissa.  Kysteiini voi hidastaa vanhenemista ja uusimpien tutkimusten mukaan estää Altzheimerin ja MS -taudin syntymistä  koska nämä sairaudet ovat yhteydessä  myrkyllisten aineiden kertymiseen.  Kysteiini suojaa myös hermostoa hapettumisen seurauksilta ja näin vaikuttaa Alzheimer taudissa ja Parkinsonin taudissa positiivisesti. Kysteiini on helppoliukoinen joka on huomioitava keitettäessä. http://xn--aminosure-02a.org/aminosaeuren/l-cystein/

5. Fenyylialaniini

Tarve n. 14 mg/painokilo Mikäli tyrosiinin saanti ei ole riittävä, tarve on 38-52 mg/painokilo. Jos tyrosiinia on yli tarpeen, fenyylianaliinin tarve on vain noin  9 mg/painokilo päivässä. Optimaalinen fenyylialaniinin ja tyrosiinin suhde on 60:40 .  http://de.wikipedia.org/wiki/Phenylalanin#Bedarf

 • Fenyylianaliini osallistuu moniin biokemiallisiin prosesseihin (mm. välittäjäaineiden synteesi aivoissa). Tukee henkistä vireyttä, osallistuu muistin ja muistamisen säätelyyn. Osallistuu ruokahalun säätelyyn. Edistää seksuaalista kiihottumista. Aktivoi endorfiineja eli toimii kehossa luonnollisena särkylääkkeenä. Vähentää ruokahalua. Fenyylianaliini tyrosiinin kanssa näyttelee tärkeää roolia kehon proteiinien suhteen. Näitä ovat  mm. insuliini, melaniini ja kilpirauhashormoni tyroksiini* Fenyylialaniinin voi aivoissa muuntua välittäjäaineiksi (Dopamiini, serotoniinin ja tyramiini) joilla on aivoihin stimuloiva vaikutus. Se voi vahvistaa muistia ja hillitä ruokahalua. Phenylalaniia tarvitaan myös poistamaan epäpuhtauksia munuaisista ja virtsarakosta. Parkinsonin taudissa fenyylialaniinin ja tyrosiini voivat auttaa lisäämään välittäjäaine dopamiinina, ja lievittää näin sairauden oireita.  Tyroksiinin muodostumisessa tarvitaan erityisesti tyrosiinia ja jodia. *Tyrosiini on aminohappo, jota tarvitaan myös mm. dopamiinin valmistuksessa. Jodi on hivenaine, jota myös lisätään ruokasuolaan struuman estämiseksi. http://fi.wikipedia.org/wiki/Tyroksiini https://www.centrosan.com/Wissen/Funktion-und-Nutzen-von-Mikro-Naehrstoffen/Funktion-und-Nutzen-von-Mikro-Naehrstoffen.php?we_objectID=52

Tyrosiini

Yhteinen tarve fenyylianaliinin kanssa n. 14 mg/painokilo. Osallistuu dopamiinin, noradrenaliinin, adrenaliinin ja L-dopan valmistukseen.

 • Osallistuu kilpirauhasen aineenvaihduntaan. Osallistuu melaniinin tuotantoon (ihon ja hiusten väri). Osallistuu välittäjäaineiden toimintaan aivoissa. Lievittää stressiä. Säätelee mielialaa. Vähentää ruokahalua. Tasapainottaa verenpainetta. Edistää henkisiä toimintoja.

6. Treoniini

Glysiinin ja seriinin esiaste.

 • Osallistuu kollageenin, elastiinin ja hammaskiilteen muodostamiseen. Osallistuu vasta-aineen muodostumiseen. Osallistuu suoliston toimintaan ja ruuansulatukseen.

7. Tryptofaani

Tärkein proteiinisynteesiin osallistuva hydrofobinen aminohappo. Nisäkkäiden aivoissa tryptofaanista muodostuu serotoniinia. Serotoniini säätelee muun muassa mielialaa, unta ja syömistä.

 • Serotoniinin uskotaan vaikuttavan myös seksuaaliseen käyttäytymiseen. Käpyrauhasessa tryptofaanista muodostuu melatoniinia, joka säätelee ihmisen vuorokausirytmiä. Tryptofaania on erityisen paljon soijassa, juustoissa, lihassa, kalassa ja vehnänalkioissa sekä monissa pähkinöissä ja siemenissä. WHO:n minimisuositus tryptofaanin päiväannokseksi on 3,5 mg/kg eli 70 kg painavalle henkilölle 240 mg päivässä.
 • Tryptofaanin saanti ei saisi nousta yli grammaan päivässä. Lihaa välttävää erikoisruokavaliota noudattavien tryptofaanin saanti voi olla hyvin puutteellista. Tryptofaani vähentää virus- ja syöpäsolujen kasvua josta syystä syöpäsairailla on todettu Tryptofaanin tason alenemista.
 • Wikipedia.de Tryptophan und Immunsystem[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]
  Indolamin-2,3-Dioxygenase (IDO) ist ein Isoenzym der Tryptophan-2,3-Dioxygenase (Tryptophan Pyrrolase), das während einer Immunreaktion aktiviert wird, um die Verfügbarkeit von Tryptophan für z. B. Virus-infizierte Zellen oder Krebszellen und damit deren Wachstum einzuschränken. Aus diesem Grund werden im Blut von Patienten mit solchen Erkrankungen auch verminderte Tryptophanspiegel mit einer gleichzeitig gesteigerten Abbaurate beobachtet: je stärker die Tryptophanverminderung beim Patienten ausgeprägt ist, desto größer ist auch die Wahrscheinlichkeit einer kürzeren Überlebenszeit. Die verminderte Tryptophanverfügbarkeit ist aber auch mit ein Grund für eine gesteigerte Depressionsneigung bei diesen Patienten.[21]
 • Symhtome.ch  Ein Tumor entwickelt sich, wenn das Immunsystem zu schwach ist, um ihn
  abzuwehren”, erklärt Fuchs. ”Bei Tumorpatienten reduziert das Immunsystem
  die Verfügbarkeit von Tryptophan, indem es die Aminosäure abbaut, damit der
  Tumor nicht mehr wächst.” Aufgrund des gemeinsamen immunologischen
  Hintergrunds wurden bei Patienten, die an malignen Tumoren leiden, erhöhte
  Neopterinspiegel, gleichzeitig aber erniedrigte Tryptophan- und
  Serotoninkonzetrationen im Plasma gefunden. Der Tryptophanabbau so wie die
  Neopterinproduktion scheinen umso stärker zu sein, je aggressiver ein
  Tumorgeschehen ist. Damit ist die Entstehung einer Depression umso
  wahrscheinlicher, je aggressiver ein Tumor ist. ”Er belastet das Immunsystem
  stärker”, so Fuchs.
 • ”Gelingt es, den Tumor zu heilen”, so
  Fuchs, ”würde sich der Tryptophanhaushalt normalisieren und langfristig die
  Depression von selbst ausheilen.”
 • Dr- Neidert.de Die Aminosäure Tryptophan wird nur zum sehr geringen Teil (ca. 5%) zu Serotonin aufgebaut, vorwiegend entstehen die für die Immunregulation wichtigen Kynurenine und andere Metaboliten. Bei  Aktivierung der Immunabwehr (Infektionen, Tumoren, etc.) mit Anstieg von Interferonen wird die Kynureninsynthese weiter verstärkt – zu Lasten von Serotonin. Chronische Immunaktivierung kann daher Tryptophan-, Serotonin- und Melatoninmangel verursachen.

 • Lihaa välttävää erikoisruokavaliota noudattavien tryptofaanin saanti voi olla hyvin puutteellistahttp://fi.wikipedia.org/wiki/Tryptofaani    
 • Jos L-tryptofaania käytetään serotoniinivajeessa esimerkiksi masennuksen hoitoon, se on nautittava erillisenä kaksi- kolme tuntia ennen ja jälkeen muiden elintarvikkeiden saannin. Tyypillinen unta-edistävää vaikutus tapahtuu nauttimisen jälkeen 40-60 minuutin kuluttua, kun L-tryptofaani on otettu ennen nukkumaanmenoa.
 • Tryptofaani ja immuunijärjestelmä: Indoleamiini-2,3-dioksigenaasientsyymi (IDO) on tryptofaani-2,3-dioksigenaasinisoentsyymi, (tryptofaani pyrrolase), joka aktivoituu immuunireaktion aikana tryptofaaninsaatavuutta esimerkiksi virus-infektoituneissa soluissa tai syöpäsoluissa, ja siten rajoittaa niiden kasvua. Tästä syystä myös tällaisten potilaiden veressä on havaittu vähentynyt tryptofaani taso ja samanaikaisesti sen lisääntynyt hajoaminen: Mitä vahvempi tryptofaanin hajoaminen potilaalla on, sitä pienempi elinajan odotus. Alentunut tryptofaanin saatavuus on myös yksi syy masennukseen näillä potilailla. http://de.wikipedia.org/wiki/Tryptophan
 • Onni: Ohessa alkuperäinen saksankielinen teksti koska en osannut kääntää sitä kunnolla: Indolamin-2,3-Dioxygenase (IDO) ist ein Isoenzym der Tryptophan-2,3-Dioxygenase (Tryptophan Pyrrolase), das während einer Immunreaktion aktiviert wird, um die Verfügbarkeit von Tryptophan für z.B. Virus-infizierte Zellen oder Krebszellen und damit deren Wachstum einzuschränken. Aus diesem Grund werden im Blut von Patienten mit solchen Erkrankungen auch verminderte Tryptophanspiegel mit einer gleichzeitig gesteigerten Abbaurate beobachtet: je stärker die Tryptophanverminderung beim Patienten ausgeprägt ist, desto größer ist auch die Wahrscheinlichkeit einer kürzeren Überlebenszeit. Die verminderte Tryptophanverfügbarkeit ist aber auch mit ein Grund für eine gesteigerte Depressionsneigung bei diesen Patienten. http://de.wikipedia.org/wiki/Tryptophan
 • Wird mehr Tryptophan mit dem Essen aufgenommen, kann mehr Serotonin und Melatonin gebildet werden. Das lasse sich nur mittelfristig erreichen, sagt Lebensmittelchemiker Professor Dr. Hans Steinhart der Universität Hamburg. Es scheint einige Tricks zu geben, um das im Körper vorhandene Tryptophan schneller durch die Blut-Hirn-Schranke zu schicken. Das ist einmal das süße Betthupferl. Dadurch wandern alle anderen Aminosäuren in die Muskulatur ab, das Tryptophan kursiert konkurrenzlos im Blut und kann zur vermehrten Produktion von Melatonin eingesetzt werden. Auch mit erhöhter Fettzufuhr kann man Tryptophan aktivieren. (MCT-öljy, tryptofaani ei liukene veteen, ainoastaan rasvaan. MCT öljy on taas suoraan aivojen ravintoa Onni 28.8.2015)
 • Käännös kirjasta Marianne Botta: Bewusste Ernährung – was hilft gegen Krebs?: Mit der richtigen Ernährung Krebs vorbeugen und die Therapie unterstüzen (Ravitsemustietous – mikä auttaa ehkäisemään syöpää?: Oikea ravitsemus syövän ehkäisemiseksi ja syövän hoidon tukemiseen)Marianne-Botta--Bewusste-Ernährung---was-hilft-gegen-KrebsTryptofaani on serotoniinin lähtöaine. Diagnoosien mukaan tryptofaani hajaantuu stressihormoni kortisolin vaikutuksesta. Stressin aikana tryptofaanin tarve siitä syystä kasvaa. Liian pieni tryptofaani ja heikko serotoniinisynteesi aiheuttaa pitkäaikaisen depression. Tämä edelleen heikentää voimia vastustaa syöpää. Tryptofaani ja sopiva määrä hiilihydraatteja auttaa nopeaan nukahtamiseen ja on lisäksi lähtöaine yöhormoni melatoninille. Melatoniini ei pelkästään edistä nukahtamista, vaan myös, eläinkokeiden mukaan syöpää ehkäisevästi. (myös Alzheimerin tautiin, Onni). Proteiinipitoinen ruoka heikentää tryptofaanin pääsyä aivohin koska siitä kilpailevat myös muut aminohapot. Insuliinitason noustessa hiilihydraattien ansiosta, aminohapot hakeutuvat ennemmin lihaksistoon, ja tryptofaani voi esteettä kulkeutua aivoihin. Kuitenkin hiilihydraattien ja korkean insuliinitason uskotaan edistävän syöpäsolujen kasvua. Siitä syystä tulee käyttää hiilihydraatteja jotka nostavat insuliinitasoa vain kohtuullisesti kuten valikoidut hedelmät tai marjat tai kikherneet. Ei tarvita suuria hiilihydraattimääriä tryptofaanin saattamiseksi aivoihin. Kurpitsansiemenöljy tekee pinaattisalaatista erikoisen terveellistä. Siihen lisättynä (aito) feta ja pala täysjyväleipää sisältää kaiken mikä edistää serotoniinin muodostumista.
 • Vanha hieno resepti, suklaabanaani, sisältää runsaasti tryptofaania ja sen aktivoijaa, B6 vitamiinia. Resepti neljälle: 4 banaani ja 4 riviä tummaa suklaata. Lämmitä uuni 160 asteeseen. Banaanin kuori leikataan auki ja sisälle pujotetaan suklaarivi. 10 minuutin kuluttua suklaa on sulanut jonka jälkeen kuori vedetään auki. Nautitaan heti lusikalla suoraan kuoresta.Serotoniinin muodostumiseen tarvitaan myös riittävä sinkin, vitamiini B6, foolihappo ja magnesiumtaso.

8. Valiini

On osallisena lihasten energianlähteenä. Osallistuu kudosten muodostamisen. Stimulantti

Arginiini estää syöpäkasvainten kasvua

hasselpahkina-1Elimistöä puhdistava aminohappo, esiintyy runsaasti kasviksissa, ei eläintuotteissa. (Saksalaiset luokittelevat sen puolivälttämättömäksi aminohapoksi) 1998 saivat lääketieteen Nobel palkinnon Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro ja Ferid Murad. Heille myönnettiin palkinto tutkimuksista typpioksidin ja verenkiertoelimistön suhteen. Typpioksidi on tärkeä verisuonia säätelevä tekijä, ja sillä on vaikutusta mm. verenpaineeseen. Arginiinia käytetään lisäravinteena mm. verenpainetaudin, korkean kolesterolin ja sydänsairauksien hoidossa. Arginiini vaikutus on hyvin laaja:

 • Tuottaa verisuonia laajentavia typpiyhdisteitä.
 • Osallistuu lihaskudoksen muodostamiseen ja vaikuttaa lihasvoimaan
 • Stimuloi kasvuhormonin tuotantoa ja haavojen paranemista.
 • Maksan aineenvaihdunta mangaanin kanssa.
 • Vahvistaa immuunijärjestelmää.
 • Estää syöpäkasvainten kasvua.
 • Tasapainottaa hormonijärjestelmää.
 • Polttaa rasvaa.
 • Lisää miehillä siittiöiden määrää.
 • Laskee veren kolesterolitasoja.

Arginiinin toiminnan tukemiseksi suositellaan etenkin sydän- ja verisuonisaurauksissa vitamiiniyhdistelmää kuten B12, B6 ja B9 .

Ravintoaineiisa eniten: g/100 g: maapähkinät 4,36 g, vehnänalkiot 2,3 g, soija 2,2g, hasselpähkinät 2,03 g, katkarapu 1,74 g, kananrinta 1,35 g, tonnikala 1,25, kaurahiutaleet 0,87 g, muna 0,45 g (per muna)

9. Histidiini

Yksi elimistön solujen proteiinisynteesissä käytetyistä 20 perusaminohaposta. Se on lapsille ja myös aikuisille välttämätön aminohappo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *