2017-3-10 Yantai hutong

Yantai hutong, kaupungin mielenkiintoisin osa

Yantain hutongia, vanhaa kaupunkia ei virallisesti ole olemassa. Se on kaupungin osa jota josakin syystä ei vielä ole purettu. Tuleeko sitä koskaan olemaankaan?

Vanha kaupunki on läntisessä maailmassa pyhitetty ainoastaan jalankulkijoille, pienille puodeille, katukahviloille ja ravintoloille.

Kiinassa ei tunneta tätä elämäntapaa. Kun kiinalainen ensimmäistä kertaa matkustaa Englantiin Saksaan, Italiaan tai esimerkiksi Pariisiin, täytyy hänen tutustua kaikkiin nähtävyyksiin, muuhun ei ole aikaa. Pariisilaiset itse käyvät ehkä kerran pari elämässään näissä kohteissa. Joka päivä he käyvät kuitenkin syömässä, kahvilla tai juomassa lasin viiniä ihanissa katukahviloissaan.

Vanha kaupunki syntyy itsestään, ilman suunnitteluna, tarpeesta, ihmisten luovuudesta, sitten kun aika on siihen kypsä. Se on vastakohta suunnitellulle, ”modernille”.

Kun kerron kiinalaisille asuvani Yantaissa, jokainen sanoo että Yantai on hyvä paikka asua. En kuitenkaan tiedä mitään syytä miksi joku länsimaalainen matkustaisi Yantaihin.

Keskustassa on upea konserttitalo mutta kaupungin musiikki- ja teatterielämä on vaatimatonta. On upea rantabulevardi mutta rantaelämä kahviloineen, ravintoloineen ja auringonottajineen puuttuu.

Pääkadun varrelle on laitettu pieniä myymälöitä, joku kahvila ja baari. Suurimmassa osassa taloista vielä asutaan.

Ja remontoidaan


Uudempi kaupunginosa

Vanhan kaupungin vieressä on uudempi kaupunginosa, rakennettu 20 – 30 vuotta sitten. Näitä talojea ei arvosteta koska ne ovat liian ”uusia” mutta paikka ratkaiseee. Tämä asuntoalue voisi tulevaisuudessa olla Yantain halutuin asuinalue. Saneerattujen talojen parvekkeilta voisi seurtata kävelykadun elämää, pistäytyä puodeissa ja kahviloissa, aivan kuin Pariisissa.

Tori

Kerostaloissa on pikkupuoteja, vierssä on vanhan kaupungin tori jossa myydään hedelmiä, vihanneksia, kalaa -kaikkea mahdollista.

Makkaraa, pähkinöitä, auringonkukan versoja, idätettyä soijaa, toukkia…

Ja tuoretta tofua. Mutta takaisin vanhaan kaupunkiin, hutongiin.

Uusi aika koittaa?

Pääkädun varrella, 所城里大街 suǒ chéng lǐ dàjiē, heti alussa, oli myös uusi ravintola.

Barissa oli kiva oluthanatoteutus

Mutta nyt takaisin kamaliin kerrostaloihin

 Kuva on otettu Wanda asunnon ikkunasta