2017-2-7 Kiinan sininen vyöhyke Chengmai, pitkäikäsyyden salaisuuksia etsimässä

Reippaita eläkeläisiä

Aamukymmeneltä ensimmäinen päämäärä oli tuttu kavila. Minulla polkupyörän takarengas matkassa. Leipuri oli pitkästä aikaa tehnyt ihania, -ei ihanan makuisia, -vaan ihanan näköisiä, kuuluisan durian hedelmän näköisiä leivoksia. Tuli siis sorruttua ulkonäön, ei siis sisällön perusteella.

Ikkunan edessä olevissa pöydissä istui miesryhmä juomassa teetä. Yleensä yhdellä tai kahdella heistä käryää tupakka kädessä. Viime viikolla tullessamme pyysin yhtä heistä sammuttamaan tupakan. Nyt miehet sammuttivat tupakat heti kun astuimme sisään. Ajattelin, että porukkaan pitää saada kontakti ja menin rohkeasti istumaan seuraan.

   

Miehet kyselivät ikääni, edessäni oleva mies nosti peukalonsa ylös merkiksi, että hän on kanssani saman ikäinen, 72 v. Minusta hän näytti itseäni jopa 10 vuotta nuoremmalta! Vaimo kertoi, että olemme menossa kaupungintalolle kyselemään pitkän iän salaisuuksista.

Miehet innostuivat kertomaan miksi Cheng main ihmiset ovat pitkäikäisiä. Yksi sanoi että ruumiillinen työ pellolla Cheng mai’n raittiissa ilmastossa, tupakan myrkyt häviävät ruumiillisella työllä. Vieressäni oleva mies sanoi että vihreä tee on hyvää, kaikki vakuuttivat samoin.

Chengmai lääninhallitus

Virastossa saimme, kuten yleensä Kiinassa, ystävällisen vastanoton henkilökunnalta. Nyt ilmeni, että viraston johtaja, jota halusimme tavata, on koko päivän palaverissa. Virkailija toi meille kupilliset lämmintä vettä.

Odotellessamme kasoimme taas lehteä, sitten virkailija toi meille myös kaksi kirjaa, toinen Cheng mai’n hallintoalueelta, toinen Hainanista yleensä. Vaimon jutellessa virkailijan kanssa otin muutaman kuvan kirjojen sivuilta.

Kirjassa on useita kuvia uudesta rautatiestä josta on aihettakin olla ylpeä. Euroopassa tällaisiin saavutuksiin ei viime vuosina ole pystytty missään maassa.

Nainen yläkuvassa juhlii 113 vuotis synttäreitän.

Virkailija antoi meille viraston puhelinnumeron, ja kun kyselimme terveellisen elämän tavoista hän antoi meille uuden osoitteen asiaa koskevaan virastoon. Virasto oli kuitenkin suljettu, se on auki aamupäivällä 8:30 jälkeen. Iltapäivällä se avautuu vasta 14:30.

Chengmain maakunta, pitkäisyys sertifikaatti 11.22.2012

Viraston ulkopuolella oli infotaulu jossa kerrottiin vanhoista ihmisistä ja Longevity sertifikaatin saannista vuonna 2012. Sertifikaatin on myöntänyt International Institute on Ageing, United Nations-Malta (INIA). Wikipediassa sinisen vyöhykkeen alueiksi mainitaan Sardinia Italy, Acciaroli Italy, Okinawa Japan, Loma Linda California, Nicoya Peninsula Costa Rica, Icaria Greece. Siksi käytän Cehnmaista nimitystä Kiinan sininen vyöhyke.

Yläkuvan pariskunta molemmat 104 vuotta. Ylärivin tytöt kaikki yli 100 vuotiaita.

Pariskuntaa lukuun ottamatta kaikki yli 100 vuotiaat olivat naisia. Miehet varmaan olivat kuolleet tupakan polton seurauksiin. Päätimme palata virastoon seuraavan päivän aamuna.

Iltapäivällä kävin vaihdattamassa takapyörän molemmat kumit, 4,20 € yhteensä sekä ostin ”poisjuosseitten” työkalujen tilalle jako- ja kiintoiavaimen, kuusioavainsarjan ja tuplaruuvimeisselin. Työkalut olivatkin sitten kalliimpia, yhteensä 7,40 €.

二泉映月 – ​绝​唱 – 此曲只应天上有 Second spring – the song – this song should only have heaven