2017-2-17 Shengmai. Syöpälääkäri, aurinkoa ja tarinaa ruokavaliosta

Matkalla sairaalaan

Tänään oli vuorossa käynti Shengmain lääninsairaalassa etsimässä TCM (perinteinen kiinalainen lääketiede) lääkäriä joka olisi perehtynyt myös eturauhassyöpään. Ennen sitä kävimme porttivahtikopin viereisestä myymälästä kysymässä lentoja Jinaniin ja vuokrattavien huoneistojen hintaa. 3 kuukauden sopimuksella kalustetun huoneiston vuokra on 1500 yania. Olisi tullut mahdollisesti halvemmaksi vuokrata huone, kuin ostaa Sun Jao Dongin asuntoon sängyt verhot ym. Sinä aikana kun vaimo jutteli naisen kanssa, seurailin portinvatoiden kanakopin vaiheita jossa rotat kävität kanojen kanssa samalla aterialla.

Shengmailaiset syövät luomulihaa siitä syystä että eläinten pito on halvempaa kun ne kuljeskelevat vapaana etsimässä itse osan ruoastaan. Mitään eettisiä aatteita ei tunneta. Kun sanon että en syö lihaa siitä syystä että eläimillä on samat tunteet kuin meillä ihmisillä, kiinalaiset katsovat minua silmät pyöreinä. Portinvartoiden kanojen ahtaminen pieneen koppiin on heistä luonnollista ja kätevää. Muni ei tarvitse tuoda muualta, niitä saa kopin takapihalta.

Sairaalassa

Useiden kyselyiden jälkeen meidät neuvottiin hallintorakennukseen ja sen kolmanteen kerrokseen. Käytävällä ei näkynyt ketään mutta neuvotteluhuoneessa, josta oli avoin ikkuna käytävälle, oli kokous meneillään.

Kohta joku tuli kysymään että ketä etsimme. Vaimo esitti asian ja pian sen jälkeen huoneesta tuli henkilö joka esitti erikoistuneesa TCM lääketieteeseen ja tuntevansa eturauhassyövän erittäin hyvin. Myöhemmin osottautui, että hän on sairaalan viceprecident. Hän pyysi meitä tulemaan maanantaina kahdeksan jälkeen koska hän päivystää ainastaan maanantai- ja perjantai aamupäivisin.

Kun poistuimme sairaalasta, kävimme ravintolassa jossa köyhät ihmiset voivat halvalla käydä syömässä. Yritimme kysyä vaimon vieressä olevan naisen ikää mutta hän valitti huonoa kuuloaan

Aurinkopaikkaan!

Sairaalasta lähtiessä minä suuntasin kaupungille kahville. Kahvilasta tullessa seurailin bussissa vieressä istuvaa isoisää pojan- tai tyttärenpoikansa kanssa. Shengmain lähiötä voisi nimittää isovanhempien lastentarhaksi. Varmaan joka toisella täällä oleilevalla eläkeläispariskunnalla on alle kouluikäinen lapsenlapsi talvea ja mannerkiinan huonoa ilmanlaatua paossa. Oli poikkeuksellisesti aurinkoinen ilma ja päätin heti pikaisen lounaan jälkeen kiirehtiä aurinkopaikkaan.

Kiinalaiset ”paremmat” ihmiset suojautuvat auringolta. Ruskea iho on täällä maatyöläisen merkki. Tapaan ei ole vaikuttanut sekään, että sivistys ja lukeneisuus näkyy tunnetusti kasvoista ja siinä suhteessa ihon värillä, oli se valkoinen, musta, keltainen tai ruskea, ei ole merkitystä. Meikäläisten rasistien kannattaisi katsoa siinä suhteessa katsoa peiliin.

Kiinassa ei ole aurinkotuoleja

Koska ”paremmat” kiinalaiset välttävät aurinkoa, Kiinassa ei myöskään löydy paikkoja auringon ottoon. Auringon paisteelta suojaudutaan sateenvarjolla, sähköskootterilla ajaessa kypärällä jossa on tummennettu visiiri ja miehillä on aina lippalakki pääsä. Uima-altaillakaan ei ole aurinkotuoleja. Päinvastoin, hienommat naiset suojaavat kasvonsa auringolta kuminaamareilla joissa on reiät ainoastaan silmien ja suun kohdalla. Naamio yltää myös pikälle kaulaan ja rintaan asti.

Saadakseni aurinkoa minun piti mennä viereiselle rakentamattomalle alueelle jonne tein saksien avulla niittämällä itselleni aurinkopaikan. Kuvat aikasemmalta reissulta. Puoli tuntia täkäläisessä auringossa koko vartalolle vähintään 3 kertaa viikossa riittää pitämään D-vitamiinitason tarpeeksi korkealla. Mittari on varjon pituus. Jos varjo on pidempi kuin ihminen, kuten Suomessa yleensä, auringolla ei nää ole paljoakaan vaikutusta.

Aurinkopaikkani oli tuhotunut!

Huonojen ilmojen takia en ollut päässyt reiluun viikkoon aurinkopaikkaani ja tullessani sinne, tien olivat valloittaneet kuorma-autot jotka siirsivät maata alueelle valtavaa vautia. Aurinkopaikkani oli hautautunut maan ja rakennusjätteiden alle.

Minun piti rakentaa uusi aurinkopaikka! Aurinkopaikan suojassa katselin lähestyviä maavalleja. Poistuessa katselin paikkaa mistä maa siirrettiin.

Ei tarvinnut enää ihmetellä maansiirron vauhtia. Kuorma-auton lastaus kahdelta kaivurilta onnistui noin 30 sekunnissa. Montun viereen oli ilmestynyt asunto- ja ravintola työläisille.

Onko shengmailaisten pitäikäisyyden salaisuus auringossa?

Kuten sairaalan kanttiinissa lounastaneen ikäihmisen kasvoista näkyy, hän on viettänyt paljon aikaa auringossa. Alkuperäiset shengmailaiset asuvat kantakaupungissa, kylissä tai maaseudulla. He suojautuvat helteeltä kiinalaisilla maatyöläisten päähineillä mutta ovat silti kasvoiltaan ruskeita. Yksi terveyden mittareista on näkö. Alkuperäiset shengmailaiset käyttävät harvoin silmälaseja. Kun seurasin ihmisiä kantakaupungissa, näin silmälaseja ainoastaan opiskelijoilla tai ylipainoisilla miehillä tai naisilla. Shengmain lähiössä, jossa taas asuu muualta tulleita kiinalaisia, silmälaseja käytetään lähes yhtä paljon kuin länsimaissa.

Aurinko vaikuttaa hormonitoimintaan

Jokainen tietää että aurinkoinen päivä piristää ja keväällä ihmisillä kuten eläimilläkin, alkavat hormonit hyrrätä. Aurinko on välttämätön ihmisen solutoiminnalle. Tri. Jacobin mukaan lähes jokaisessa solussa on D-vitamiinireseptori. Spesialistien kuten professori Spitz ja tohtori Grantin mukaan auringon D-vitamiini toimii kuten hormoni. Alhainen D-vitamiinitaso 15 ng/ml nostaa Rüdiger Dahlken mukaan miehillä verepaineriskin 6 kertaiseksi verrattuna miehiin joiden D-vitamiinitaso 30 ng/ml. D-vitamiini suojaa myös syövältä, myös ihosyövältä. Ruediger Dahlken (Peace Food s. 229) mukaan tutkimukset viittaavat myös siihen, että aurinko päinvastoin vähentää melanoomariskiä. Melanooma ei yleensä esiinny ihon alueilla joka on paljon auringossa. Ihon polttamista tietenkin tulee välttää sillä palanut iho on vaurioituu.

Onko auringossa palaminen seuraus ravintotottumuksista?

Ihmiset ovat evoluution aikana aina olleet auringossa. Pohjoismainen iho ajan mukana vaalentunut jotta se varastoisi tummaa ihoa nopeammin D-vitamiinia mutta myös palaa keväällä herkästi ennen kuin tottuu siihen. Olemme siis värinsä menettäneitä tummaihoisia, alun perin kotoisin Afrikasta. Mikäli iho palaa herkästi auringossa, kannattaisi kiinnittää huomioita ravintoon. Samat fytokemikaalit jotka suojaavat kasveja auringolta, suojaavat myös ihoa. Laadukas kasvisruoka voi parantaa tai lieventää nk. aurinkoallergiaa ja nostaa ihon auringonsietokykyä. D-vitamiinia syntyy ihon pintakerroksessa ja siitä syystä auringonoton jälkeen ei muutamaan tuntiin kannattaisi käydä suihkussa.

Kaikkia kasvisten vaikutuksia ei edes tunneta

Markettien kasvikset ja kumitomaatit on kasvatettu lasin alla ravintoliuoksen avulla vuorivillassa tai lannoitetussa turpeessa, suurimman ajan vuodesta keinovalossa. Nykyinen sukupolvi ei edes tiedä miltä sonnalla lannoitettu auringonvalossa kypsynyt tomaatti tai kurkku maistuu. Pahinta on, että luomukaisesti kasvaneiden hedelmien ja vihannesten terveydellistä merkitystä ei tiedetä ja hinnan takia käytetään tehoviljeltyjä tuotteita. Tomaatti saattaa sisältää tuhansia erilaisia fytokemikaaleja, riippuen viljelytavasta. Yksittäisten fytokemikaalien vaikutusta ja etenkään niiden yhteisvaikutusta tunnetaan hyvin vähän koska niitä löytyy yli 100 000.

Tri Jacob Lorner käytti terapiassaan kasviksia jotka erityisen paljon ovat varastoineet itseensä aurinkoa. Tri Dahlke sanoo kirjassaan Peace Food, että todella kaikki osoittaa sen, että valoenergia tai protonit varastoituvat kasviksiin sekä luovuttavat niitä pois. Saksalainen tutkija Fritz-Albert Popp ja venäläinen lääkäri Alexander Gurwitsch ovat tutkineet elintarvikkeiden takaisin luovuttaman auringon energian määrää ja havainneet että tuoreet kasvikset luovuttavat energiaa huomattavasti enemmän kuin teollisesti käitellyt. Nykyisin joidenkin tavaratalojen osto-osastoilla kontrolloidaan tätä varten kehitetyillä mittalaitteita hedelmien ja kasvisten laatua.

Shengmailaisten ruokavalio

Voi sanoa että shengmailaiset syövät luomuruokaa. Kuten sivulta Shengmai pitkäikäisyyden salaisuuksia etsimässä ja Pitkäikäisyyden tutkimuslaitos ilmenee, Shengmain vesi on ensiluokkaista, hieman alkalista ja verrattavissa mineraaliveteen, maaperä on hivenainepitoista. Shengmailaiset käyttävät itse viljelemiään kasviksia tai ostavat niitä maalaisilta. Hedelmät puodeissa ovat kypsinä poimittuja ja ovat alkuperäisiä jalostamattomia lajikkeita samoin kuin riisi, viljat ja pavut. Esimerkiksi papaijapuu tuottaa hedelmiä neljässä vuodessa ja on yhtä yleinen kuin meillä koiranputki. Lihaa käytetään vähän ja kun käytetään, se on siipikarjaa tai pihasikaa. Tosin nykyinen markkinataalous työntää kauppoihin, kuten meilläkin, valtavan määrän sokeri- ja jauhotuotteita ja halpaa tehosikaa. Sen seuraukset alkavat näkyä nuorisossa.

Meillä taas suuri osa kaloreista saadaan eläinperäisestä ravinnosta

Eläinperäisen ravinnon energiatiheys on niin suuri, että ihminen tulee helposti kylläiseksi jolloin kasvisten osuus jää helposti liian pieneksi. Tri. Rüdiger Dahlken mukaan eläinproteiini blokeeraa myös D-vitamiinin vaikutusta koska se happamoittaa kehoa joka taas vaikuttaa munuaisten tärkeiden homonien toimintaan. Tri Jacobin mukaan D-vitamiinin puute ja etenkin maitotuotteiden runsas käyttö aiheuttaa kaliumin kertymistä verisuoniin, ei luustoon, ja aiheuttaa näin verisuonien kalkkeutumisen lisäksi osteoporoosia. Maito on tarkoitettu vasikoiden juotavaksi ja se sisätää hormoneja jotka stimuloivat kasvua. Paljon maitotuotteita käyttävät ihmiset kasvavat sekä pituutta että leveyttä. Samalla kasvavat myös rauhaset kuten rinta- ja eturauhanen.

Sivuillani Lihavuuden karmeat seuraukset olen lainannut Nicole Schaenzlerin ja Eugen Faistin kirjaa Piilevät tulehdukset jonka mukaan lihavuus aiheuttaa elimistössä jatkuvan tulehdustilan jonka seurauksena kärsitään elintapasairauksista kuten omassa tapauksessani, syövästä. Rintamaidon koostumus on erilainen, se vaikuttaa hermoston kehittymiseen. Lehmien ei tarvitse opiskella matematiikkaa mutta ihmisille se olisi hyödyksi. Kuvat 6.1.

Tehomaatalous on tulossa tännekin. Sen näin rekelläni maaseudulle. Vuohia paimennettiin vielä maastossa, tosin moottoripyörän avulla, mutta näin myös rakenteilla olevan vuohinavetan. Vapaiden sikojen lisäksi löysin myös tehosikalan jonka betonikarsinassa elinaikansa viettävät apaattiset siat tuskin jaksoivat nousta pystyyn katsomaan muukalaista.