2017-2-11 Chengmai, Hainan. Sinisiä ajatuksia sinisellä alueella.

Chengmai County, Kiinan Blue Zone, ravinto ja sinisiä ajatuksia

Aamulla vaimo laittoi minut matkaan kaupungille ostamaan punaista kalaa hallista. Välimatka Suomeen, täkäläiset ihmiset ja ympäristö, -kaikki kuin toiselta planeetalta, on pannut minut miettimään ihmisten erilaisuutta.

Bruce H. Liptonin kirjoittaa kirjassaan Biology of Belief / Intelligente Zellen, vapaasti suomennettuna, että 95 prosenttisesti elämäämme ohjaa alitajunta, 5 prosenttisesti tajunta eli tietoinen mielemme -se minä itse, se, mitä me koemme olevamme. Alitajunta sisältää omiksi ominaisuuksimme muuttuneita, vanhemmiltamme opittuja ja alitajuntaan tallentuneita käyttäytymistapoja ja uskomuksia joita tietoinen mieli ei pysty muuttamaan.

Jos siis olisin syntymäni jälkeen joutunut tänne tänne, minusta olisi tullut aivan samanlainen kiinalainen kuin täkäläiset ovat, huolimatta suomalaisista geeneistäni, sinisistä silmistäni ja vaaleista hiuksistani.

(Otsikkokuva: uudenvuoden yönä edellisen vuoden pahoja asioita poltetaan taivaan tuuliin)

Mukana kassissa keittiön tukkoon mennyt hana ja lukemista kahvihetkeä varten. Paikallisbussistakin löytyy musaa jonka mukaan voi vaikkapa lauleskella. Viereisellä penkillä istui ajatuksiinsa vaipunut naishenkilö. Ihmiset sadan vuoden paikkeilla osallistuvat elämään siinä missä muutkin.

 Marketin (terveysvaikutteisia) elintarikkeita

Päätin käydä keskustan marketissa ennen halliin menoa, jospa siellä vaikka olisi sitä punaista kalaa? Kanankoipi tiskin toiselta puolelta sitä tosiaan löytyi. Kalan oikeaa nimeä ei ollut kyltissä, mutta viereinen kala hinnasta päätellen oli yhtä arvostettua ja nimeltään 金鲳鱼 Jīn chāng yú, Golden pomfret.

Pyysin suomustamaan ja putsaamaan ostamani kalat. Se kävi kätevästi.

Innostuin sitten ottamaan kuvia täkäläisistä vihanneksista ja hedelmistä hintatietoineen. Yksi RMB on 0,14 € josta voi laskea tuotteiden hinnan euroissa ja verrata niitä Suomen kauppojen riistohintoihin.

Luomutuotteita täällä ei tunneta samalla tavoin kuin länsimaissa. Juurekset kannattaa valita pienten ja ”rumien”  ja hyönteisten puremien joukosta, paprikaa ja pepperonia ei kannata ostaa lainkaan sillä niitä ruiskutellaan estottomasti mutta hedelmät, kuten omenat ja päärynät pussitetaan puissa koko Kiinassa niin että hyönteiset eivät pääse niiden kimppuun.

Vasemmalla kahvilan leivoksesta tuttu 榴莲 liúlián eli durian. Durianin toisella puolella 木瓜 mùguā eli papaya.

Marketeissa on yleensä runsas valikoima kuivattuja sieniä, juuria, lääkekasveja ja mausteita. Kuvassa sienivalikoimaa

Vasen kuva火龙果 Huǒlóng guǒ Dragon fruit (suom. pitaya). Oikeassa kuvassa蒲瓜Pú guā Po melon Po meloni,丝瓜sīguā sponge gourt joku kurpitsalaatu, 佛手 fóshǒu bergamot eli bergamotti

Vasemmalla 凉薯 Liáng shǔ Cold potato Pachyrhizus.

Oikealla suosikkimme jamssi, 淮山山药 Huáishān shānyào tai pelkästään 山药 shānyào, Chinese yam (Dioscorea opposita). On todella sääli että jamssia ei myydä Suomessa. Jamssi siältää pieniä määriä Amygdaliiniia jota löytyy karvasmanteleista ja aprikoosin siemenistä. Kiinassa jamssi lasketaan terveysvaikutteisiin ruoka-aineisiin ja merkki 药 yào tarkoittaa lääkettä.

Täkäläiset käyttävät bataatista nimeä 红薯 Hóngshǔ, paremmin se on tunnettu nimellä 地瓜 Dìguā sweet potato (bataatti). Sitäkin löytyy täällä ainakin kymmentä eri laatua, makua ja eri ravintoarvoilla. Bataatin lehtiä 地瓜叶 Dìguā yè käytetään salateissa ja keitoissa ja ne lasketaan täällä terveysvaikutteisiin ruoka-aineisiin. Usein bataatin lehdet on loppuunmyyty ja siitä syystä monet menevät aikaisin niitä hakemaan katukaupasta. Niitä on muuten helppo myös itse kasvattaa myös Suomessa.

Kaapissa valikoima hapatettuja vihanneksia ja juureksia. Dr. Hiromi Shinyan mukaan jokaisella aterialla tulisi syödä hapatettuja kasviksia ensyymitoiminnan ylläpitämiseksi Oikealla vielä 芋头 Yùtou eli taro.

Sitten mielestäni tärkein, Okinawan pitkäikäisten jokapäiväinen vihannes, kasvaskurkku 苦瓜 Kǔguā bitter cucumber. Suomessa tuiki tuntematon mutta kasvaisi kasvihuoneessa siinä missä muutkin kurkut. Käytetty laajalti kansanlääkinnässä mm diabeteksen hoitoon. Höyrytetään lyhyen aikaa tai vokataan. Vieressä lootus kasvin juuria莲藕 Lián’ǒu, Suomessa tunnettu Intian lootus nimellä. Valkooinen juures takana on白萝卜 Bái luóbo White radish, daikon https://en.wikipedia.org/wiki/Daikon eli suomeksi retikka, myös terveysvaikutteinen kasvi sisältämänsä sinappiöljyn takia.

Yleensä kaupoissa on myös suuret valikoimat kuivattua kalaa ja äyriäisiä

Alakuvassa 芥兰头 Gài lán tóu Mustard head, oikealla kaupan kallein omenalaatu 花牛苹果 Huā niú píngguǒ Flower cattle apple (nautaomena)

Ostin myös pari purkillista maailman parhaiksi pähkinöiksi mainittuja macadamia pähkinöitä 56 RMB/500 g. Suomesta niitä en ole löytänyt, varmaan hintakysymys. Mukaan tulee myös avain jolla etukäteen aukisahatun kuoren saa napsaistua auki. Matkalla kahvilaan oli myytävänä vielä kastanjoita.

Sitten tuli kiire kahvilaan, tuli tarve päästä vessaan. Suosittelelen Kiinan syrjäseuduille matkustavia harjoittelemaan kyykkimistä ja pyllyn pyyhkimistä -nimenomaan housut jalassa! Ei mikään yksinkertainen temppu. Täkäläiset ovat harjoitelleet kyykkimistä koko ikänsä. Mutta kuinka se sujuu ylipainoiselta eurooppalaiselta tai amerikkalaiselta? Olisi hauska (tai vähemmän hauska) nähdä. Pitää muistaa vielä ottaa mukaan paperia, se ei ole vakiovaruste Kiinassa.

Katutanssin idea

Sitten vielä katutanssia klo 19:00 – 21:00. Katutanssi antaa hyvät yöunet. Kuvassa uiguuritanssia. Tauolla seurustellaan eli katutanssi on samalla sosiaalinen tapahtuma ja tuo uusia ystäviä ja tervehdittäviä tuttavia. Kiinalainen katutanssi on leviämässä ympäri maailmaa. Se toisi varmaan eloa meihin suomalaisiinkin. Mikkelissä hyvä paikka olisi Stellan kauppakeskus jossa ilataisin korkeintaan vaeltelee muutamia yksinäisiä ihmisiä.

Niin, se alitajunta!

Ravinto on tietysti terveenä pysymisen kannalta yksi ratkaisevista tekijöistä, toinen on ympäristö. Me sanomme esimerkiksi kaupan kassalla lähtiessämme että hei tai moi, jos sitäkään. Täällä katsotaan silmiin ja kassa sanoo että 慢慢走 màn man zǒu joka kirjaimellisesti tarkoittaa slowly walk, sanontana take your time, take it easy. Kiinalaiset ovt sosiaalisia ihmisiä, yksityisyys on täällä tuntematon käsite ja kysyy ensimmäisenä että mikä on ikäsi, sitten miten on terveytesi laita. Lääkärillä kaikki tuppaavat samaan huoneeseen, vastaanottoaikoja ei ole.

Dean Ornisch’in  tutkimuksissa (Ornisch et al. 2008) eturauhassyöpäpotilaiden 90 päivän matka eri ympäristöön ja erilainen ruokavalio pystyi muuttamaan yli 500 geenin aktiviteettia! Tutkimuksen jälkeen PSA arvo suurimmalla osalla miehistä se laski.

Liptonin mukaan geenimme pitävät meidät terveinä tai tekevät meidät sairaiksi, mutta uudet tutkimukset viittaavat siihen että alitajuntamme ohjelmoi geenejä. Olemmeko ahkeria vai laiskoja, sisukkaita vai lepsuja, optimistisia vai masentuneita, lahjakkaita, musikaalisia, sosiaalisia jne. Kaikki ominaisuutemme ovat muilta ihmisiltä omittuja ominaisuuksia jotka olemme ”nauhoittaneet” alitajuntaamme. Alitajunnan ”nauhoitukset” on vain muokattava uusiksi jos ne ovat ristiriidassa tietoisen mielen kanssa. Kuinka se tehdään onkin sitten toinen juttu!

Tuntuu mielikuvitukselliselta mutta myös loogiselta. Rakastavan puolison, ympärillä olevien sinusta välittävien ihmisten sekä virikkeitä täynnä olevan ympäristön avulla voi löytää niin paljon uutta intohimoa elämää kohtaan että pysyy terveenä tai voittaa sairautensa. Katso myös Terve.fi ja National Geographic kirjoitus. Dan Buettneriin kannattaa myös tutustua, esim. TED video.