2017-02-08 Shengmai Blue Zone. Pitkäikäisyyden tutkimuslaitos

Matkalla tutkimuslaitokseen

Bussille mentäessä huomasimme että bussi seisoi pysäkin edessä tyhjänä ilman kuljettajaa ja poliisiauto sen takana. Bussin perään oli törmännyt tavarankuljetus pyörä.

Tämäntapaiset onnettomuudet ovat täällä lähes jokapäiväisiä. Ulkolaisen kannattaa olla varovainen kun ei vielä tiedä ”liikennesääntöjä”. Punaisiin valoihin pysähtyy autot mutta ei kaksi tai kolmipyöräiset sähkö- ja tavarankuljetuspyörät. Ne voivat myös ajaa tien vasemmalla puolella kunnes tulee tilaisuus puikkelehtia oikealle puolelle.

Jalankulkijan pääsääntö on kaupasta tuttu sanonta 慢慢走 màn man zǒu, slowly walk, take your time, take it easy. Jalankulkijan ei passaa tehdä nopeita liikkeitä.

Tutkimuslaitoksen tilalla oli museo?

Eilispäivän virkailijan ohjeiden mukaan menimme virastotalolle mutta viraston tilalla olikin museo! Käytimme tilaisuutta hyväksemme ja tutustuimme museoon. Eniten museossa mielenkiintoa herätti kuvan pronssipatsas. Verkosta löytyi seuraava infoa: Su Dongpo (orginally known as Su Shi) (January 8, 1037–August 24, 1101) Hän oli kirjailija, runoilija, taiteilija, kalligrafiataitelija, farmakologi ja valtiomies  ja yksi suurimmista Song aikakauden runoilijoista.

Alakerran vahdeilta saimme tietää että virasto on muuttanut, se on talon toisella puolella.

Tutkimuslaitoksesta oikeata tietoa

Löysimme tutkimuslaitoksen johtajan joka otti meidät ystävällisesti vastaan.

Sinä aikana kun join useita mukeja teetä ja tutkin kirjallisuutta, vaimo sai kirjoittaa ravinto- ym. elämänohjeita kaksi paperiarkkia täyteen. Paras tiedonlähde oli kuitenkin kaunis kirja jonka saimme mukaamme. Ohessa tietoa ja kuvia kirjasta:

 • Chengmain lääni on ainoa pikäikäisten ihmisten lääni Hainanissa ja vuonna 2012 YK:n Population Aging and Longevity organisaation tunnustama.
 • Vuonna 2012 Chengmain läänissä asui 565 000 henkeä joista 14 210 ihmistä oli 90 -99 vuotta vanhoja ja 215 henkeä yli 100 vuotta. 100 000 asukasta kohti yli sata vuotiaita on 38. Vanhin heistä vuonna 2012 oli Li Aizhu, 113 vuotta.
 • 90 -99 vuoden ikäisiä pariskuntia oli 89 vanhoja ja yli 100 vuotta täyttäneitä pariskuntia 4.

Vasemmassa kuvassa Li Aizhu juhlii 113 vuotispäiviään, oikealla 104 vuotias Huan Yue. Oikealla alhaalla satavuotias Yu Shu guan.

Vasemmalla alhaalla yksi maakunnan 20 pitkäikäisten ihmisten perheistä. Maakunnassa on myös 20 kylää joissa yli 80 vuotiaiden määrä maan korkein. Näitä kyliä ovat mm. Tuyian, Huachang, Luoyi, TangBei, Huangzhu ja Longlou

Tärkeimpiä terveyteen vaikuttavia asioita:

 • Lievästi alkalinen ja puhdas, raskasmetalleista ja ympäristömyrkystä vapaa vesi
 • Maaperä teollisuuden puuttuessa saastumaton on vapaa raskasmetalleista sekä ympäristömyrkystä ja hyvin mineraalipitoinen. Maaperän seleenipitoisuus on n. 5 mg/kg
 • Juuresten, hedelmien ja viljan kalium-, magnesium-, kaslium-, mangaani- rauta-, sinkki- ja seleenipitoisuus on korkea. Kuorimattoman riisin cadmium- ja lyijypitosuus alittaa riisille asetetut raja-arvot.
 • Puhdas ilman laatu. Yleensä kostea meri-ilmasto

Kirjan kahdelta viimeiseltä sivuilta löytyy myös analyysitietoja:

Chengmain pitkäisäiseten ihmisten itsearvionti:

 • Yleensä pitkäisäiset avioivat terveytensä hyväksi, vain viidesosa arvioi terveytensä huonoksi
 • 77 % heistä määrittelee elämänsä itsenäiseksi päivittäisessä elämässä kuten ruoan laitto, pukeutuminen, rappujen kulkeminen ylös ja alas, kylpeminen ilman avustusta. Vain 8 % tarvitsee apua päivittäisissä toiminnoissa.
 • 69 % on tyytyväinen yöunen laatuun
 • 80 % on tyytyväinen elämän laatuun

Viraston johtajan mukaan tärkeimpiä tekijöitä ovat:

 • Sijainti sijainti Qiongzhou salmessa
 • Ihmisten yksinkertainen kasvisperäinen ruokavalio joka pitkälti perustuu kasviksiin kuten:
 • Paikalliseen tummaan riisiin, bataattiin, jamssiin, hirssiin, retikkaan, kaaliin, sipuliin, valkosipuliin, paikalliseen inkivääriin, bataatin lehtiin, villiyrtteihin, sieniin, merilevään, hapatettuihin kasviksiin jne.
 • Eläinperäinen ravinto on paikallista, useinmiten vapaana pihoilla tai kylien raiteilla tallustavaa siipikarjaa ja niiden munia tai kalaa. Paikallinen kala  澄迈罗非鱼 Chéng mài luó fēi yú Chengmai tilapia on rankattu koko Kiinan terveellisimmäksi kalaksi.
 • Vanhojen ihmisten näkö, kuulo ja muisti on yleensä hyvä

Lisäksi omia ajatuksia.

 • Ensimmäiselle sijalle ja tärkeimmäksi nostaisin täkäläisen ohjeen mukaisen elämän: 慢慢走 màn man zǒu, slowly walk, take your time, take it easy
 • Yhteisöllisyys. Useat sukupolvet asuvat yhdessä, ystäväpiiri on laaja ja pitkältä ajalta.
 • Avoimuus ja välittömyys. Kenekä tahansa voi puhua, mitä tahansa voi kysyä.
 • Ikäihmisistä huolehtiminen; suvun lisäksi naapurit, ystävät tai vapaaehtoiset.
 • Kiireettömyys ja stressin puute. Aikataulut joustavat -tekemättömät työt voi tehdä huomennakin, pitkä ruokatunti, päiväunet.
 • Kortinpeluu, pelien peluu kadulla, pihoilla, liikkeissä ja katutanssi
 • TCM, traditionaalinen kiinalainen lääketiede. Lääkäri pyrkii löytämään sairastumisen syyt, antaa ohjeita ravinnon ja elintapojen suhteen.
 • Aurinkoa riittävästi, talvi-aikana, n. 2 kk. taivas on useinmiten pilvessä -aurinko pilkistelee silloin tällöin keskipäivällä. Alhaisin lämpötila muutamana päivänä 12-14 astetta, muuten 20 -26 astetta, kostea meri-ilmasto.
 • Hyvin toimiva terveydenhoitojärjestelmä, ei byrokratiaa, lääkärille voi mennä ilman ajan varausta, lisäpalveluita vähävaraisille kuten siaraalan järjestämä halpa ja terveellinen ruokailu.

Panee kyllä miettimään!

 • Kuinka länsimaisten elintapojen yleistyminen tulee täällä vaikuttamaan?
 • Vanhat ihmiset elivät täällä köyhissä oloissa yksinkertaista elämää kävellen paikasta toiseen, töitä tehtiin tarpeen mukaan. Mitä oli koulutus siihen aikaan? Nyt kuljetaan sähkömopoilla, busseilla ja autolla töihin, kouluun ja ostoksille.
 • Chengmain kaupunki on vielä ihanan tyypillinen kiinalainen pikkukaupunki. Pilataanko se tulevaisuudessa modernisoimalla eli korkeilla taloilla ja uusilla rakennuksilla niinkuin muualla Kiinassa on tehty?
 • Näissä kaupungeissa katuelämä ja katukauppa on kuollut, stressi, kiire ja varallisuudella kehuminen on tullut tilalle. Kiinalaista kulttuuria kulttuurivallankumous ei pystynyt tuhoamaan. Nyt oopperan, kalligrafian ja runouden korvaa rahalla ostettu kulissi.